Molí Hospital. Un antic molí del segle XIV restaurat i convertit en habitatge turístic de categoria superior

CAT | ES


La veda biològica del pop roquer s’estén per primera vegada a la totalitat del litoral de Catalunya

L’aturada durarà dos mesos i es farà coincidir amb el període en què les femelles de pop roquer es troben en la fase de posta

Etiquetes   de la terra, de la mar, pop, pesca, pesca sostenibleterres ebre, catalunya

Publicat el6/7/2022

La veda biològica del pop roquer s’estén per primera vegada a la totalitat del litoral de Catalunya | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ... A Catalunya, la captura del pop roquer amb cadups, o catúfols, en aigües interiors i la marisquera relativa a la captura del pop roquer està regulada des de 2019


La Direcció General de Política Marítima i Pesca Sostenible del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha aprovat establir un període de veda mínim de dos mesos per al marisqueig del pop roquer amb cadups i nanses a tot Catalunya. És la primera vegada que aquesta veda es durà a terme més enllà de les zones de la costa que disposen de plans de gestió de la pesca del pop roquer, la Catalunya Central i de les Terres de l'Ebre, elaborats pels seus respectiuscomitès de cogestió.

Els acords necessaris per assolir aquesta fita han estat possibles gràcies a la constitució d'aquests dos comitès de cogestió de la pesca del pop roquer, el de la Catalunya Central i el de les Terres de l'Ebre, i a la implicació i participació activa de les confraries de pescadors catalanes.

Així mateix, l'ampliació de la veda a tot Catalunya també és fruit de la reunió, el passat mes d'abril, entre elsrepresentants del sector pesquer de les zones del litoral no adscrites a cap comitè de cogestió i la Direcció General de Política Marítima i Pesca Sostenible, que van acordar la localització dels períodes de veda i les seves condicions per a la resta d'embarcacions del litoral català que disposen de permís especial per al marisqueig de pop roquer amb cadups i nanses.


Quatre anys analitzant la pesca del pop roquer

L'altra característica principal d'aquesta veda és el fet que ha estat tota ella situada dins del ventall de mesos en què les femelles de pop roquer es troben en la fase biològica de posta, i això ha de permetre que puguin fixar els ous i garantir, així, la sostenibilitat de la pesquera amb vista a les properes campanyes.

Han estat necessaris quatre anys de seguiments biològics de la pesquera del pop roquer perquè l'Institut Català de Recerca per a la Governança de Mar hagi pogut determinar amb el rigor científic requerit el període més adient per a cada zona, que oscil·la entre els mesos de maig i octubre.

A Catalunya, la captura del pop roquer amb arts de trampa anomenats cadups, o catúfols, en aigües interiors i la marisquera relativa a la captura del pop roquer (Octopus vulgaris Cuvier, 1797) està regulada des de 2019. Aquesta regulació va establir unes línies marc per a l'extracció del pop roquer en la totalitat del litoral català, amb la previsió que de cara al futur es constituïssin comitès de cogestió en aquelles zones on aquesta modalitat marisquera tingui un pes significatiu i requereixi una gestió local i adaptativa.

Aquests comitès tenen com a principal objectiu l'elaboració de plans de gestió específics per a les diferents característiques dels caladors de pop roquer. Així, en data 16 de gener de 2019 es va constituir el Comitè de Cogestió del pop roquer del litoral de Catalunya Central capturat amb cadups i nanses, i el 30 de juliol de 2019 es va constituir el segon del comitès sobre el pop roquer, el de les Terres de l'Ebre.

Complementant la protecció sobre l'espècie del pop roquer, la setmana passada es va publicar l'Ordre per la qual s'estableixen determinades mesures de gestió de la pesca professional i recreativa en l'àmbit marí del Parc Natural de Cap de Creus i a la badia de Cadaqués. En aquesta Ordre, amb l'interès d'establir un esglaó més de protecció dins les aigües del Parc Natural, la veda del pop roquer ha estat ampliada un tercer mes, i ara queda prohibida la seva pesca tant a pescadors professionals com recreatius, durant els mesos de juliol, agost i setembre. La coincidència del període biològicament recomanat per facilitar la reproducció de l'espècie amb els mesos estivals de major afluència turística al Parc és un complement més a l'efectivitat esperada d'aquestes disposicions de protecció.


Per: Redacció

Foto: Cedida