Restaurant L´Estany Casa de Fusta. Cuina tradicional deltaica

CAT | ES


Unió de Pagesos vol ajuts directes per als viticultors de la Terra Alta afectats per l’última pedregada

El sindicat alerta que l´assegurança no cobreix ni la meitat dels ingressos de les explotacions afectades per pedra

Etiquetes   de la terra, agricultura, sector vitivinícola, caseres, batea, canvi climatic, climatologia, terra alta

Publicat el14/7/2022

Unió de Pagesos vol ajuts directes per als viticultors de la Terra Alta afectats per l’última pedregada | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ... Raïm afectat per la pedregada del 6 de juliol a la Terra Alta


Unió de Pagesos (UP) reclama a Acció Climàtica ajuts directes per als viticultors afectats per la pedregada del 6 de juliol a la Terra Alta. L’assegurança actual de raïm de vinificació cobreix els danys per pedra, però de mitjana només cobreix el 45% dels ingressos de les explotacions terraltines. El sindicat demana al departament que compensi en part el valor dels danys no coberts per l’assegurança perquè aquest últim temporal ha afectat, a Batea i a Caseres, 3.098 hectàrees de vinya. La zona ha patit dos anys consecutius de sinistres i preveu que s’encarirà la prima per als pròxims anys. Els viticultors han d’afrontar una segona companya amb ingressos minvats i en un context d’increment de costos i preus del raïm que no els compensaran.

UP ha demanat a la Conselleria un informe de valoració de danys urgent, per tenir "dades oficials" de l’abast d’aquestes últimes tempestes i es pugui calcular un ajut, com ha fet recentment amb els ajuts per gelades als productors de fruita dolça i ametlla. El sindicat denuncia que una setmana després del sinistre, Agroseguro encara no ha fet el peritatge i si es tarda molt "el verolat del raïm dificultarà que es pugui veure el dany real". També cal avaluar els danys als cultius d’olivera de la zona, un sector amb un nivell baix d’assegurança perquè encara queden 94 expedients de peritació per resoldre, alguns a la Terra Alta, dels danys als arbres que van provocar les espectaculars nevades del temporal Filomena, el gener de 2021.


Per: Redacció

Foto: Cedida

comparteix-ho