suma’t al canal whatsapp d’EbreActiu

CAT | ES


Ulldecona estrena una experiència immersiva de realitat virtual per descobrir la història del Castell

El municipi integra la celebració dels 800 anys de la carta de població en el cicle Patrimònium

Etiquetes   turisme, turisme cultural, ulldecona, montsia, terres ebre, activitats,, turisme familiar, patrimoni, patrimoni cultural,

Publicat el30/3/2022

Ulldecona estrena una experiència immersiva de realitat virtual per descobrir la història del Castell | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ... Un dels tècnics de Cineproad mostrant el funcionament de la visita virtual


El cicle Patrimònium 2022 d'Ulldecona estrenarà una nova experiència immersiva, de realitat virtual, per descobrir l'evolució històrica i arquitectònica del Castell. L'empresa Cineproad l'ha reconstruït digitalment, amb una visió panoràmica de 360 graus, que permet navegar per vuit fases constructives, des del segle VIII aC al XVI dC i des de cinc localitzacions diferents. És la proposta estrella de Patrimònium que commemorarà enguany el 800 aniversari de la carta de població d'Ulldecona 'La Vella', concedida per Guillem Ramon de Montcada. El cicle també ofereix visites guiades, representacions teatrals, xerrades, i un concert de l'obra de Lionel Beltrán que recorrerà les diferents cultures que han viscut al recinte fortificat.

El cicle Patrimònium 2022 d'Ulldecona girà enguany entorn del Castell i d'una important efemèride, el 800 aniversari de la concessió de la primera carta de població del municipi, que data de 1222 i que oficialitzava Ulldecona com a poble, el que llavors estava situat a dins de les muralles de la fortificació. La celebració serà un dels primers actes del certamen, el 9 d'abril, amb una recreació teatral i un recorregut guiat de les excavacions arqueològiques.

L'alcaldessa Núria Ventura ha remarcat que la fita del cicle, impulsar "el coneixement i estima del patrimoni per part de la ciutadania", s'ha assolit i en aquesta edició de recuperació després de la pandèmia, Patrimònium fa un pas més per fer valer i fer difusió del patrimoni local.

Aquest pas qualitatiu arriba amb un "nou instrument" que és la realitat virtual, una proposta d'experiència immersiva que permet fer un viatge de 2.700 anys al volant del castell medieval d'Ulldecona i descobrir la seva història i evolució arquitectònica "de manera diferent". L'Ajuntament fa aquesta aposta per continuar fent ús de la tecnologia, que ja va impulsar fa uns anys en l'àmbit de l'art rupestre. "Tot es resumeix en entendre el patrimoni com a fet dinàmic i generador de cultura, coneixement i activitat, també econòmica, i aquesta és una aposta clara del govern municipal", ha defensat l'alcaldessa.

Ventura ha remarcat el treball que es fa des del consistori per tenir el suport econòmic d'altres administracions superiors. "Som un municipi petit i amb un patrimoni extens i sense el suport d'altres administracions, difícilment es tirarien endavant projectes com aquest tot i que costa moltes hores, moltes reunions i tocar moltes portes", ha contat. El projecte de realitat virtual ha costat 22.000 euros.

Amb totes aquestes novetats, el consistori també confia millorar les xifres de visitants de 2019 - 15.000 visitants anuals en els diferents actius- perquè fins ara el castell medieval havia quedat "infravalorat" per "les dificultats i la poca comoditat de les visites" que s'han solucionat amb la reforma i rehabilitació de les estructures històriques i la nova experiència 3D.

El cicle Patrimònium inclou altres activitats com xerrades amb especialistes en història medieval i en l'ordre de l'Hospitalera, representacions teatrals de les entitats culturals locals –Centre Cultural i Recreatiu i Patronat de la Passió- i un concert amb la Banda d'Ulldecona en directe i acompanyada de la dansa contemporània de les alumnes del Dansing.

La visita immersiva es podrà fer els primers diumenges de cada mes –excepte al juny-. Juan Carlos Lorente, un dels tècnics de CineProad ha descrit que permet viatjar fins a les èpoques preibèrica, del ferro, ibèrica, andalusina, cristiana i l'actual. Les ulleres de realitat virtual condueixen fins a cinc ubicacions del recinte del Castell, el pati d'armes, el folre, dues vistes exteriors i a dalt de la torre. La sensació és "impactant" perquè, per exemple, la torre desapareix sota els peus i els elements apareixen i desapareixen, segons l'època que es visita. "Podem fer un viatge a la història i a com va nàixer el poble", ha remarcat Lorente. "Esperen que agradi molt a visitants i a la gent del municipi, sobretot als infants que descobriran l'evolució del seu entorn més pròxim", ha afegit.


Per: ACN

Foto: Jordi Marsà/Anna Ferràs - ACN

comparteix-ho