Ulldecona, un passeig per la història

CAT | ES


El triatleta professional internacional Tim Don competirà en la 7a edició de l'Infinitri Half Triathlon Peníscola

El britànic, campió del món ITU, que ostenta també el rècord del món Ironman, serà la gran atracció de l’esdeveniment, que el 4 de maig aplegarà per primera vegada 1.000 inscrits

Etiquetes   activitats outdoor, triatlons, peniscola, baix maestrat

Publicat el4/4/2019

El triatleta professional internacional Tim Don competirà en la 7a edició de l’Infinitri Half Triathlon Peníscola | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ... 


Des que l'any passat es tanqués l'edició més espectacular i multitudinària de l'Infinitri Half Triathlon Peníscola, Infinitri Sports tenia un únic objectiu: donar el salt internacional i ser la prova Half (1900 metres de natació, 90 quilòmetres de ciclisme i 21,1 quilòmetres de carrera a peu) amb major nivell d'Espanya. Amb aquesta premissa, l'organització ha reunit un elenc de triatletes únic, en el qual destaca el britànic Tim Don, campió del món ITU en distància olímpica, 2 vegades medalla de bronze en el mundial Half Ironman, debutant amb victòria en el seu salt a la distància Ironman, i només en el seu cinquè intent, aconseguint el rècord del món de la franquícia, al Brasil 2017 parant el crono en 7:40:23". 

A més dels seus impressionants èxits esportius, Tim Don és mundialment conegut per la seva increïble història de superació que va començar precisament en el mundial de Ironman a Hawaï aquest mateix any 2017. Després del seu rècord del món, era favorit per estar al podi del Campionat del Món, però tres dies abans de la sortida, va sortir a rodar amb la seva bici per una carretera propera al circuit quan va ser atropellat per una furgoneta. El resultat de l'accident va ser la fractura de la vèrtebra C2, és a dir, trencament de coll, si no arriba a ser per la ràpida actuació dels serveis mèdics, hauria perdut la vida en una cuneta. Tot i això, els metges li van comunicar que la seva vida esportiva s'havia acabat.

Les opcions que li donaven els especialistes era operar-se per assegurar una vida plena i normal, però allunyada de la competició o apostar per una solució titllada de tortura medieval pel seu metge, el "halo", que consisteix en clavar quatre claus de titani directament al crani, dos a la front i dos a la part del darrere, unir-les amb una circumferència i col·locar dues barres de metall per formar un bust. Don no només va triar aquesta dolorosa i traumàtica opció que poques persones serien capaces de suportar. El mateix esportista declararia "durant tres mesos no puc encadenar més de 90 minuts dormint a l'haver de fer-ho en una cadira i el dolor és de tal magnitud que me produeix vòmits". Don començar a entrenar a mesura que l'halo li permetia. Gràcies a la seva constància i tenacitat, només 6 mesos després de l'accident va poder córrer la marató de Boston a 02:49 'i la seva gesta es completava just un any després del seu accident a l'aconseguir participar de nou en el campionat del món Ironman a Hawaï. El documental sobre la seva increïble història Tim Don: The Man with the Halo, porta ja més de 13.000.000 de visualitzacions.


Sant Jaume d’Enveja, harmonia natural

L'estrella britànica no serà l'únic triatleta de primer nivell a Peníscola, ja que l'acompanyaran atletes de la talla de Miquel Blanchart, guanyador de la primera edició de l'Infinitri Half Peníscola el 2013 o Beñat Sagarzazu que va guanyar l'edició 2017 i va liderar gran part de la 2018. En categoria femenina hi haurà la presència de Camille Deligny, rècord de França de distància Ironman i guanyadora del Challenge Copenhaguen, així com Cristina de la Torre o Clara Pastor que han copat el pòdium de Peníscola en les edicions 2017 i 2018. Amb un augment del 40% en presència internacional a la prova (sent el país més representat França) i amb 12 nacionalitats representades, l'esdeveniment passa a ser ja una prova mundial potenciant encara més el seu caràcter turístic-esportiu, on el 91% dels participants són de fora de la província de Castelló.


Novetats en els horaris i els circuits per allotjar a 1.000 triatletes

Si l'any passat es presentava un seguit de novetats en els circuits que venien articulades al voltant d'una nova zona de meta, situada a la Plaça Santa Maria, dins ja del nucli antic de Peníscola, aquest any les accions han anat encaminades a donar una millor cabuda als 1.000 participants que es donaran cita, sent així la primera vegada en què s'arriba a aquesta xifra. D'una banda, es modifica uns metres la ubicació de la zona de transició, dins el pàrquing de la platja sud de Peníscola, però en una àrea més àmplia i diàfana. D'altra banda s'augmenten el nombre de sortides fins a cinc, i la separació entre elles fins als 15 minuts, de manera que cada onada de triatletes sigui menys massificada. També s'han fet petites variacions en el circuit ciclista per donar dues voltes en lloc de les tres de l'edició 2018, evitant així també les aglomeracions de ciclistes en el circuit.


Estendard de #PeníscolaÉsEsport

La prova compta amb l'indispensable suport de la Diputació de Castelló i l'Ajuntament de Peníscola, que van apostar des del primer moment per la qual, el 2013 va ser la primera prova de mitja distància a la província de Castelló. L'esdeveniment s'integra dins el programa #CSEscenarioDeportivo i del circuit de proves d'Infinitri Sports, completat pel 5è Infinitri Sprint Vila-real el 28 de juliol, el 3r Infinitri Half & Olympic Almassora el 22 de setembre i el 3r InfinitriMan, la prova de distància Ultraman prevista per als dies 3, 4 i 5 d'octubre, totes en 2019.

L'alcalde de Peníscola, Andrés Martínez, ha valorat l'esdeveniment esportiu com "una oportunitat per la destinació turística no només de projectar-se com excepcional escenari per a la pràctica de l'esport, sinó també per dinamitzar l'economia local fora de la temporada alta turística" apel·lant a l'ocasió com "referent de col·laboració del binomi turisme i esport".

Tota la informació i les inscripcions es pot realitzar a la web oficial de l'esdeveniment: http://halftriathlon.infinitri.es/peniscola


El triatleta professional internacional Tim Don competirà en la 7a edició de l’Infinitri Half Triathlon Peníscola | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ... La roda de premsa de presentació de l'esdeveniment s'ha fet aquest matíFont i foto: Ajuntament Peníscola