Mas de Barberans, el poble de la pauma

CAT | ES

SELECT top 1 * FROM g_banners WHERE actiu='s' AND seccio=2 AND (activacio<=#1/21/2022#) AND (caducitat>=#1/21/2022# OR caducitat IS NULL) ORDER BY Rnd(- id * 1000 * Timer())

Tret de sortida al projecte de rehabilitació i projecció turística del Mas de Burot

L’Ajuntament d’Horta de Sant Joan ha presentat el projecte de rehabilitació. Els treballs van començar fa uns dies i finalitzaran el segon trimestre de 2018

Etiquetes   Turisme, Terra Alta, Horta de Sant Joan, Els Ports

Publicat el15/11/2017

Tret de sortida al projecte de rehabilitació i projecció turística del Mas de Burot | EbreActiu.cat, revista digital per a la gent activa | Terres de l’Ebre... Vista aerea del Mas de Burot


L'Ajuntament d'Horta de Sant Joan va presentar la setmana passada el projecte de rehabilitació del Mas de Burot, un antic mas originari de finals del segle XIX, en estat d'abandonament fa uns anys, situat en un bell paratge del Massís dels Ports.

Els treballs van començar fa uns dies i finalitzaran el segon trimestre de 2018. El projecte retornarà l'edificació al seu estat original mitjançant l'ús de tècniques constructives tradicionals i de materials naturals, el que avui anomenem bioconstrucció. El pressupost de l'actuació és de 178.475 euros.

La iniciativa neix d'un inventari de les construccions rurals dins el Parc Natural dels Ports i de l'elaboració d'una guia per intervenir en el patrimoni arquitectònic del Parc, editada el 2016.

Feta aquesta feina, calia posar en pràctica aquests coneixements, escollir un dels masos, i actuar-hi”, va explicar el tècnic del Parc, Josep Maria Forcadell, durant una visita a l'obra durant la presentació del projecte. Mas de Burot reunia les condicions idònies d'ubicació, accessibilitat, estat de conservació, història i pel règim de propietat, que és municipal.

L'alcalde, Joaquim Ferràs, va rebre amb molt bons ulls el projecte i l'Ajuntament ha obtingut el finançament necessari gràcies a un ajut del Pla de Foment Territorial del turisme d'Horta de Sant Joan. “Recuperant el mas, recuperem la memòria històrica de la vida tradicional als Ports, i fem que Mas de Burot sigui un model per a la rehabilitació respectuosa d'altres masos. És un patrimoni arquitectònic molt important però malauradament s'està perdent”, va detallar. L'arquitecte de l'obra, Òscar Benet, va subratllar la voluntat de preservació d'aquest patrimoni arquitectònic. “És un trosset de la nostra història, del nostre patrimoni, tenim el deure de conservar-lo i transmetre'l a les futures generacions”.

Finalitzada l'obra, l'Ajuntament activarà un servei de visites guiades al Mas de Burot per difondre'l com a exemple de bones pràctiques arquitectòniques i com un valuós actiu turístic que permetrà descobrir l'arquitectura rural tradicional i l'estil de vida a les masies del massís dels Ports. Actuarà, doncs, com a recurs turístic, adreçat sobretot a les famílies i a l'ecoturisme, i com a recurs formatiu i pedagògic.


El mas

És una edificació sòlida i austera, feta amb pedra, fusta i canyís, amb un cos principal rectangular, de planta baixa i pis, i diverses ampliacions realitzades a posteriori. Completa el conjunt arquitectònic un tancat exterior adossat al mas de pedra en sec, destinat a ús ramader. L'espai més important del mas és la cuina-menjador amb un forn revestit de pedra, situat a la planta baixa, al costat d'un pessebre i un corral. A primer pis es distribueixen tres habitacions i estances annexes. La superfície construïda és de 270 metres quadrats. Mas de Burot s'ubica al terme d'Horta, dins el parc dels Ports, envoltat del paisatge boscós de la vall de Blanco i a la falda de les Roques de Benet, un dels símbols del municipi.


Els masovers

L'any 1880 Vicent Roig Barberà, àlies el Negre, rep en herència del seu pare una part de la finca de la vall de Blanco. Hi construirà el mas del Negre, conegut després com a Mas de Burot. La casa és citada el 1897 en un document municipal. La primera generació de propietaris són la parella formada per Roig i Manuela Sebastià, que tenen set fills, però només quatre arriben a l'edat adulta. Una de les filles, Rosa, es casa amb Joan-Baptista Lleonart i formen la segona generació de propietaris. Tenen dos fills, el primogènit, Francisco, és l'hereu del mas, que es casa i té tres fills. La nissaga familiar viu les vicissituds de la guerra civil i la dictadura. L'any 1963 ja no queden pastors als Ports d'Horta, han estat expulsats per l'administració. Tretze anys més tard, l'últim propietari ven el mas i les últimes terres a l'Ajuntament. El fill gran de Francisco, Vicent Lleonart, ha assistit avui a l'acte de presentació.


Tret de sortida al projecte de rehabilitació i projecció turística del Mas de Burot | EbreActiu.cat, revista digital per a la gent activa | Terres de l’Ebre... Presentació del projecte de rehabilitació