Baix Ebre, paradís del cicloturisme

CAT | ES


La Travessia Fredes-Paüls arriba a la vintena edició amb 650 participants

La Travessia Fredes-Paüls, arribava enguany a la vintena edició, organitzada per la UEC Tortosa. Aquesta Travessia recorre el GR7 fins de Fredes a Paüls, passant per indrets molt coneguts del massís dels Ports. Enguany van inscriure’s 659 persones. El fort vent a la zona de les Foies i sobretot a les Rases del Maraco van ser l’únic entrebanc amb el que es van trobar els participants.

Etiquetes   Fredes Paüls, Fredes, Paüls, UEC Tortosa, els Ports

Publicat el21/6/2016

El passat 18 de juny, es va realitzar la vintena travessia nocturna Fredes-Paüls organitzada per la UEC Tortosa. Aquesta travessia va començar al 1997 com una activitat excursionista i, tot i que encara conserva aquest esperit, a mesura que han anat avançant les edicions ha anat agafant un caire més esportiu sobretot pel “boom” de les curses per muntanya a les nostres Terres.

La Travessia recorre el sender de gran recorregut GR7 des de Fredes, fins al coll de l'Enrajolada on es desvia pel PR185, fins que troba el GR171 i finalment, a l'arribar a Paüls, retroba el GR7. En total són 47 Km, per les comarques de la Tinença, el Montsià, la Terra Alta i el Baix Ebre, passant per llocs característics del massís dels Ports com el refugi de la Font Ferrera, el mas del Sargento, Casetes Velles, la cova del Vidre, el coll de Pallers, l'Esquirol, Llinars, les Foies, les Clotes, les Rases del Maraco i la bassa de les Arenes entre altres.

Enguany, els dies abans de la Travessia tothom estava pendent de la previsió meteorològica perquè a principi de setmana s'anunciava pluja i vent. Finalment l'única previsió que es va complir, i Déu n'hi do com es va complir. Amb un sol esplèndid però una temperatura agradable els poc més de 650 inscrits, 659 exactament, van anar arribant a mitja tarda a Fredes per a recollir la seva targeta-dorsal. Puntualment a les sis de la tarda es donava la sortida a la 20a Travessia nocturna Fredes-Paüls.

La Travessia Fredes-Paüls arriba a la vintena edició amb 650 participants | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ...sortida de Fredes dels primers participants de la 20a Travessia Fredes-Paüls


L'organització havia previst, com a cada edició, diferents avituallaments sobretot a la primera part de la Travessia, abans d'arribar a la zona de Caro; concretament al quilòmetre 10, al pouet del Delme prop del mas del Sargento i a la pista de Casetes Velles al Km 18, just a la font de la Llagosta. Al quilòmetre 26, a la zona de Caro al restaurant Pou de les Neus els participants van poder recuperar forces al sopar-avituallament. Molts dels participants, la meitat aproximadament, ja tenen decidit des de la sortida que en aquest punt acabarien la seva ruta, fent així, poc més de la meitat de la distància total de la Travessia, altres malauradament decideixen abandonar a Caro, per un o altre motiu. Els que van arribar fins aquí, a més del sopar, també van recollir una samarreta commemorativa.

La Travessia Fredes-Paüls arriba a la vintena edició amb 650 participants | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ...avituallament del pouet del Delme prop del mas del Sargento


Havent recuperat forces i després d'abrigar-se, perquè feia força fresca, els marxadors (molts d'ells corredors) van seguir avançant. Durant els 21 Km que tenien fins a l'arribada van trobar dos punts d'aigua i un petit avituallament al refugi de les Clotes. Precisament després d'aquest refugi, havent superat una pujada, s'arribava a la “temuda” zona de les Rases del Maraco, el motiu era el fort vent que ja s'havia notat als quilòmetres anteriors. Les Rases és una zona sense arbres i amb prou feines algun arbust baix, la qual cosa suposa no tenir cap recer durant uns 3 Km i, per tant, quan bufa fort el vent, com era el cas de la nit-matinada del 18 de juny, és força complicat mantenir-se dret a mesura que s'intenta caminar. Superat aquest punt, després de pujar al coll d'Alfara, quedava un altre tram “delicat” de la ruta que no és altre que una forta baixada gairebé constant, d'uns 6 Km, des del coll de l'Enrajolada pel PR185 fins gairebé a l'arribada a Paüls.

Finalment de tots els que van sortir de Fredes a mitja tarda, en van arribar a Paüls 358. Com dèiem al principi d'aquesta crònica molts dels inscrits van fer la travessia corrent el que explica que del primer al darrer hi hagués 9 hores de diferència. El primer en cobrir els 47 Km entre Fredes i Paüls va ser el benicarlando Daniel Colom, amb un temps de 4:13:17.

Els que arribaven a Paüls tenien un altre avituallament que, depenent de l'hora, era un sopar, un ressopó o un esmorzar; a més de recollir el diploma que certifica la participació també van recollir una altra samarreta amb el ja conegut lema “jo tota !” que acredita a qui la porta que ha fet tota a Travessia Fredes-Paüls.

Per a commemorar la vintena edició, els organitzadors van celebrar-ho entregant trofeus als guanyadors de les edicions anteriors.

Enllaços relacionats: