Eports Ample de Banda i Internet

CAT | ES


Tradició i avantguarda, el caràcter de la gastronomia Human Land

A l’Alt Maestrat, la gastronomia local es difon cada vegada més a partir de fires i jornades de degustació

Etiquetes   turisme, gastronomia, producte local, alt maestrat, culla, cati, benassal, albocasser, human land

Publicat el16/10/2023

Tradició i avantguarda, el caràcter de la gastronomia Human Land | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ...


Agricultura i ramaderia fonamenten la matèria primera de la gastronomia del territori Human Land. Sectors estratègics de l'economia i la societat de l'Alt Maestrat i que, a més, proporcionen productes d'una gran qualitat i de proximitat per a realitzar plats, postres i menús amb sabor a Human Land. Una tradició que ha passat de generació en generació, amb plats com l'Olla del Maestrat o costums com l'obtenció de llet, per a elevar les riques opcions gastronòmiques que evolucionen i busquen la modernitat.

Aquesta cuina de caràcter plenament rural té plats representatius com les varietats de carns. Ternasco, corder, embotits o conill són només algunes de les opcions, amb els seus respectius condiments, que apareixen en les cartes i menús de cada restaurant a l'Alt Maestrat. L'orografia del terreny, la seva climatologia i la tradició ramadera fan del territori Human Land un especial territori on criar animals i, per tant, obtenir aliments de tan alta qualitat com la llet, matèria primera d'un dels productes més globals d'aquesta comarca: el formatge.

La rica varietat de formatges es pot apreciar fàcilment en les formatgeries locals de l'Alt Maestrat, els qui treballen amb matèria pròpia. Aquesta extracció d'aliments de la ramaderia és fàcilment recognoscible en l'agricultura: ametlles, olives o tòfones. Productes amb gran estima en el mercat internacional i que eleven a l'Alt Maestrat com un dels territoris de major i millor recol·lecció per al seu ús en tercers. Albocàsser és considerat com el paradís de l'ametlla, amb producció del tipus marcona, una de les més cotitzades a Espanya. La recol·lecció permet utilitzar-les en postres de tota mena, salses, condiments o aperitiu. Pel que refereix a la tòfona, l'entrada a la tardor i la proximitat a l'hivern significa que comença una temporada més de cultiu d'aquesta peça, el valor de mercat de la qual aconsegueix cotes de gran signe econòmic pel seu singular sabor i ús en guisats de tot el planeta. És a dir, aliments tradicionals que s'obren pas en les cuines més avantguardistes del món.

En Human Land, la gastronomia local es difon cada vegada més a partir de fires i jornades de degustació. No obstant això, un dels productes estrella, que neix de les mateixes entranyes de l'Alt Maestrat, és la famosa aigua de la Font d'En Segures de Benassal i de l'Avellà de Catí. Fonts de puresa miraculosa, tal com conten les llegendes antigues, i que fonamenten receptes locals i serveis de taula en tot l'estat espanyol. Productes que exporten una terra, una manera de viure i una gastronomia única en el planeta que es reinventa amb el pas del temps, però sempre amb l'estret contacte de les seves terres i animals.

Tradició i avantguarda, el caràcter de la gastronomia Human Land | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ...
La trufa és un dels productes estrella de l'Alt Maestrat

Tradició i avantguarda, el caràcter de la gastronomia Human Land | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ...


Per: Redacció

Foto: Cedides

comparteix-ho