Temporada de teatre Benicarló 2023

CAT | ES


Tortosa obre l'espai Cota Zero, un passeig per quinze segles d'història i excepcionals troballes arqueològiques

Des d’este dijous, l’equipament serà accessible coincidint amb el punt àlgid turístic de la Setmana Santa i a partir del 30 d’abril s’hi faran visites guiades

Etiquetes   turisme, turisme cultural, patrimoni, tortosa, baix ebre, terres ebre,,,

Publicat el13/4/2022

Tortosa obre l’espai Cota Zero, un passeig per quinze segles d’història i excepcionals troballes arqueològiques | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ... Restes arqueològiques de Tortosa museïtzades al nou espai Cota Zero


Tortosa obre dijous 14 l'Espai Cota Zero. El nou equipament museïtza les restes arqueològiques localitzades en les excavacions fetes al davant de la catedral, en les quals han aparegut vestigis que van des del segle I fins al segle XVI. Elements que permeten documentar diferents moments de la història de la ciutat, des de l'època de dominació romana (Dertosa), passant per l'etapa visigòtica, l'andalusina (Turtuxa) i l'època del Renaixement, amb la façana fluvial que va immortalitzar el pintor flamenc Anton van den Wyngaerde al segle XVI.

Un conjunt patrimonial d'alt valor, que s'enclava en el que va ser el centre de la vida de la ciutat al llarg dels segles. Esta característica inspira el nom de l'equipament, Cota Zero, punt a partir del qual es fonamenta la història de Tortosa. L'Espai Cota Zero combina panells explicatius, que es poden consultar en cinc idiomes (català, castellà, francès, anglès i braille), amb elements audiovisuals que descriuen, punt per punt, tot el que el visitant pot observar al seu davant.

L'obertura de l'equipament es du a terme coincidint amb el punt àlgid de la visita turística de la Setmana Santa. Ho fa amb obertura durant els dos pròxims caps de setmana, amb accés lliure, i amb unes visites guiades els dies 30 d'abril i 1, 7 i 8 de maig per tal d'aprofundir més en allò que s'hi mostra.

Els treballs que han conduït a la creació de l'Espai Cota Zero van començar al 2008, amb l'inici de les expropiacions de les cases situades entre la Catedral i el riu. Uns edificis que van ser enderrocats al 2015, i que van donar pas a tres anys d'excavacions arqueològiques. Posteriorment es va iniciar la construcció de la plaça davant de la catedral i de l'espai de Cota Zero, amb un projecte de l'arquitecte Josep Camps i, paral·lelament, es va iniciar la museïtzació de les restes, amb un projecte de Toni Balada desenvolupat per l'empresa Grop Exposicions Museogràfiques SL. El projecte ha comptat amb finançament dels fons europeu de desenvolupament Feder.

Els horaris d'obertura amb accés lliure seran: dijous 14 i divendres 15, de 10 a 13 hores i de 16 a 18.30 hores. Dissabte 16, de 10 a 13 hores i de 16 a 19 hores. Diumenge 17, de 10 a 13 hores. Dissabte 23 d'abril, de 10 a 13 hores i de 16 a 19 hores. Diumenge 24 d'abril, de 10 a 13 hores.

Les jornades de portes obertes amb visites guiades seran els dies: dissabte 30 d'abril, a les 10, 11, 12 hores i 17, 18 i 19 hores. Diumenge 1 de maig, a les 10, 11, 12 hores. Dissabte 7 de maig, a les 10, 11, 12 hores i 17, 18 i 19 hores. Diumenge 8 de maig, a les 10, 11 i 12 hores. 

Reserves a: entrades.tortosaturisme.cat.


Per: Redacció

Foto: Cedida