Eports Ample de Banda i Internet

CAT | ES


Torna el Renaixement a Tortosa que es disposa "a fer-la grossa" en la 25a edició de la festa

El programa inclou una seixantena d´espectacles i activitats amb companyies d´arreu del món

Etiquetes   vida activa, turisme, turisme cultural, festa renaixement, tortosa, baix ebre, terres ebre

Torna el Renaixement a Tortosa que es disposa "a fer-la grossa" en la 25a edició de la festa | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ... L’alcaldesa Meritxell Roigé i el regidor Domingo Tomàs amb el cartell de la Festa


Els Flaires de Festa han mantingut l’esperit de la Festa del Renaixement de Tortosa els dos últims estius, però la ciutat es resistia a celebrar la 25 edició del certamen a mitja flama per culpa de les restriccions sanitàries. Aquesta celebració de plata es farà enguany, del 21 al 24 de juliol, recuperant tota l’essència i els actes referents del Renaixement, però amb un programa "que vol anar més enllà" per "fer-la grossa" en una "edició especial". Es podrà gaudir d’una seixantena d’espectacles i activitats amb companyies d’arreu del món per recuperar "el caràcter internacional". La festa s’expandeix en nous espais, estrenarà campaments i tindrà de pregoners tots els seus ex-Procuradors en Cap, els tres últims alcaldes de la ciutat.

El programa de la Festa del Renaixement de Tortosa inclou més d’una seixantena de propostes artístiques que barregen diferents disciplines, i que compten amb la participació de companyies nacionals, de l’Estat, França, Itàlia, Portugal o el Marroc. Com ha detallat l’alcaldessa i Procuradora en cap de la Festa, Meritxell Roigé, seran 13 espectacles d’escenificació i teatre al carrer, 16 de música i dansaires, 19 espectacles fixes i 8 campaments. El regidor de la Festa del Renaixement, Domingo Tomàs, ha reivindicat que és un esdeveniment "singular" i únic al país perquè no és fàcil en un certamen com aquest aglutinar una seixantena de produccions amb diferents disciplines artístiques.

Tornen els espectacles més representatius, com ’La Taverna d’Enrico’ dels Quicos o la ’Cantina Cantorum’ del Cor Flumine que lluirà l’estendard de la Festa. Entre les novetats destaca el retrobament amb la companyia francesa Du Chaland i el seu espectacle itinerant de les Gàrgoles, una de les propostes que més ha agradat al públic en aquestes 25 edicions. També la prestigiosa companyia catalana Delrevés porten una proposta de dansa aèria al voltant de la torre de l’Homenatge del castell de la Suda i que serà visible des del nou Passeig de les Cultures i diferents punts de la ciutat.


Figures destacades

Coincidint amb el 500 aniversari de l’entronització com a Papa del bisbe de Tortosa Adrià d’Utrecht, el programa inclou dos espectacles per a commemorar l’efemèride. Es farà un torneig de justes, al nou espai que s’incorpora a la Festa, al parc de la Fira de Remolins i que s’anomenarà Clos del Riu; i un espectacle creat expressament per a l’ocasió per la companyia Teatro Los Navegantes, a l’església de Sant Domènech per recordar i explicar la figura d’Utrech.

Els abanderats de Tortosa, que són un dels símbols del Renaixement de la ciutat, recorreran places i carrers i aniran acompanyats per les ’squadres’ més antigues d’Itàlia, la d’Arezzo, que torna a la ciutat, i la de Sansepolcro, que visita la festa per primera vegada, totes dues vingudes de la regió de la Toscana.

Lobos Negros faran lluita escènica amb espases; els francesos Zooligans porten l’espectacle ’Arcans de foc’, hi haurà funambulisme a càrrec de la companyia Corcoles; i es recordarà Da Vinci o el Quixot, per part de les companyies DueVinci i l’Escola Municipal de Teatre de Tortosa. Altres propostes són ’Els vitralls del Dux’, de La Fàbrica de Colors; ’Les Metamorfosis’, del Cor LaBinota, i ’Embolica que fa amor’, del Cor Infantil LaBinota; o ’Amagats’, amb la Jueva de Tortosa.

La música renaixentista ho inundarà tot amb espectacles fixos de llaüt i tiorba, les actuacions de l’alumnat del Conservatori de Música de la Diputació, l’espectacle de cant del festival Proto-2; o un concert d’orgue renaixentista, a la Sala Arts. L’alcaldessa Meritxell Roigé s’ha mostrat molt satisfeta amb el programa de la 25 edició perquè l’aniversari és especial i calia oferir moltes activitats i espectacles de primer nivell.


Nous espais

A més del Clos del Riu, la nova plaça de la Catedral s’estrenarà com a espai de la Festa i acollirà un espectacle de falconeria i altres propostes itinerants i projectarà un primer tast de les projeccions audiovisuals (mapatge) que es preparen per a l’estrenada façana de la basílica. Com ha apuntat el regidor Domingo Tomàs, la mobilitat de la Festa es continua "esponjant" amb els nous espais a Remolins i el Renaixement continua "pivotant i recepcionant" la transformació del nucli històric.

El pregó es farà a la plaça de l’Absis amb els tres ex-Procuradors en Cap que ha tingut el Renaixement, els exalcaldes Marià Curto, Joan Sabaté i Ferran Bel. La presidenta de l’Associació d’Empresaris de les Comarques de l’Ebre (AECE), Maria José Fernández, inaugurarà el Taulell al Carrer, la participació dels comerços en la Festa. El cartell de la 25a edició és obra de la il·lustradora Pilarín Bayés que assistirà al lliurament d’estendards a les famílies nobles.

Les entrades per als espectacles de pagaments es podran adquirir aquesta setmana, a través de la web de la Festa del Renaixement i en un punt físic que s’instal·larà al centre de la ciutat. Durant els dies de la Festa, les entrades es podran adquirir al punt de venda del carrer de la Rosa.


Per: ACN

Foto: Cedida

comparteix-ho