Món Natura Delta de l´Ebre. Gaudeix de la màgia del Delta de l´Ebre

CAT | ES


Les tonyineres caleres salpen, aquest dimarts, per iniciar la campanya de la tonyina roja de l'encerclament

Tot i que la situació meteorològica no és tan bona com en els darrers anys, els tonyinaires esperen que la campanya sigui curta, similar a campanyes anteriors, i tornin a port amb aproximadament una setmana

Etiquetes   de la terra, de la mar, tonyina roja, ametlla de mar, mediterrania, pesca, baix ebre, terres ebre

Publicat el26/5/2021

Les tonyineres caleres salpen, aquest dimarts, per iniciar la campanya de la tonyina roja de l’encerclament | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ...


Aquest dimecres comença oficialment la temporada de pesca de tonyina roja de l'encerclament al Mediterrani. Les barques tonyinaires de l'encerclament de tot el Mediterrani podran pescar la seva quota de tonyina roja, a partir del 26 de maig i fins a l'1 de juliol. Les quatre barques tonyinaires del port de l'Ametlla de Mar salvan salpar ahir dimarts, en direcció al calador balear, on entre les quatre, tenen drets propis per capturar més de 1.000 tones de tonyina. Els acords comercials i compra de drets de quota a altres sectors, faran però, que les captures per exemple, del Grup Balfegó, siguin de 2.410 tones.

Després de tres anys en què les quotes s'han anat incrementant progressivament en quasi un 20%, el fet que l'any 2020 i a causa de la pandèmia no es pogués fer la reunió de la Comissió Internacional per a la Conservació de la Tonyina de l'Atlàntic (ICAAT), i per tant, no es poguessin presentar els estudis científics sobre els estocs de tonyina, ha fet que aquest any no hi hagi increment i s'hagi de seguir amb la mateixa quota de l'any passat.

Al port de l'Ametlla de Mar hi ha quatre barques d'encerclament tonyinaire: Tio Gel II i la Frau II que són propietat del Grup Balfegó, a les quals s'ha d'afegir la Gepus, que també té acords comercials amb el Grup. I a banda, hi ha també Leonardo Brull, que té acords comercials amb el Grup Fuentes e Hijos de Múrcia.

El Grup Balfegó tindrà aquest any uns drets de captura de 2.410 tones, 554,5 de les quals corresponen a les quotes pròpies de la Tio Gel II, la Frau II i 212,7 a la de Gèpus. La resta corresponen a quotes de vaixells francesos, palangrers propis i cessions de quotes d'altres sectors. A aquests vaixells s'afegiran setze remolcadors i cinc embarcacions auxiliars. La campanya de Balfegó, generarà, aquest any, més de 200 llocs de treball directes.

Aquest any, gràcies al fet que cada vegada les moles de tonyina són més grans i amb exemplars de més pes, el Grup Balfegó ha adquirit una nova tecnologia que permet una estimació ajustada del nombre d'exemplars i el seu pes mitjà, abans de fer l'operació de pesca. Així ho explicava el copresident del Grup Balfegó, Pere Vicent Balfegó.

Tota la tripulació ha passat proves PCR de la Covid-19 i han hagut de fer un estricte confinament durant les hores prèvies, amb l'objectiu d'evitar positius durant la campanya, que els obligarien a suspendre l'operatiu. Un cop confirmats els resultats negatius, les embarcacions sortiran, aquest dimarts, a la mar.

Pel que fa al Grup Fuentes, 528 tones corresponen a la quota de les embarcacions Nuevo Elorz i Nueva Panchilleta, les quals van tenir la base a l'Ametlla fins a l'any 2017, i 247 tones més són les que corresponen a la quota de l'embarcació calera Leonardo Brull. Pel que fa a la resta de quota, ha estat adquirida a vaixells francesos i italians. En total, 4.260 tones.

Tot i que la situació meteorològica no és tan bona com en els darrers anys, els tonyinaires esperen que la campanya sigui curta, similar a campanyes anteriors, i tornin a port amb aproximadament una setmana. Les captures, però, cal recordar que triguen unes setmanes més, ja que tornen a l'interior de gàbies estirades a molt poca velocitat per remolcadors.

Recordem també que la d'enguany és la tercera campanya amb el Pla de Gestió establert per la Comissió Internacional per a la Conservació de la Tonyina de l'Atlàntic.


Font i foto: La Cala RTV