Mˇn Natura Delta de l┤Ebre. Gaudeix de la mÓgia del Delta de l┤Ebre

CAT | ES


Les Terres de l’Ebre participen en l’Encesa de torres de la MediterrÓnia pels Drets humans

El delegat del Govern a les Terres de l’Ebre i la directora territorial de Cultura participen en l’encesa simultÓnia, coordinada per l’Institut Ramon Muntaner (IRMU), als municipis d’Alcanar, Amposta i la RÓpita

Etiquetes   vida activa, patrimoni, cultura, amposta, alcanar, la rapita, terres ebre

Publicat el16/1/2022

Les Terres de l’Ebre participen en l’Encesa de torres de la MediterrÓnia pels Drets humans | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ... Els ’Diabmonis la RÓpita’ encenen de llum la Torreta de la RÓpita en l’Encesa de torres de la MediterrÓnia pels Drets humans a l’Ebre


El delegat del Govern a les Terres de l’Ebre, Albert Salvadˇ, van participar ahir dissabte, 15 de gener, en l’acte de l’Encesa de torres, talaies i talaiots de la MediterrÓnia pels Drets humans, a la RÓpita; mentre la directora territorial de Cultura, Vict˛ria Almuni, assistia als actes programats a Alcanar i Amposta.

Enguany, l’Institut Ramon Muntaner (IRMU) juntament amb diverses entitats i corporacions municipals ha coordinat aquest projecte, impulsat pel Consell Insular de Mallorca, en el qual hi han participat diversos pa´sos de l’arc mediterrani. A Catalunya, s’hi han sumat 7 municipis al projecte aquest 2022, dels quals 3 de les Terres de l’Ebre: Alcanar, Amposta i la RÓpita, que han dut a terme els actes simultani a les 12.45 hores i tambÚ a les 18.00 hores a les respectives torres.

L’acte d’Encesa de la Torre de la Guardiola ’la Torreta’ de la RÓpita ha comptat amb la lectura del Manifest "Que les canšons siguin com flames" escrit enguany per Maria del Mar Bonet i amb l’encesa de llum i foc a cÓrrec dels ’Diabmonis la RÓpita’. El delegat del Govern a les Terres de l’Ebre ha destacat que es tracta d’un acte "amb un gran simbolisme que d’una banda pretÚn sensibilitzar la poblaciˇ de l’execrable situaciˇ que viu el Mediterrani avui dia, on moltes persones que es veuen obligades a abandonar casa seva, malauradament hi peden la vida cada any i, de l’altra, tambÚ volem reivindicar i posar en valor el nostre patrimoni hist˛ric i cultura de les torres de guaita presents als pobles de la costa mediterrÓnia i que havien estat imprescindible per la protecciˇ i la comunicaciˇ dels nostres avantpassats".

En aquest sentit, l’acte ha recrat la comunicaciˇ visual (al matÝ amb fum i a la tarda amb llum i foc) que tenia lloc entre les torres de guaita, essencials com a recurs d’autodefensa. AixÝ la majoria de torres, talaies, talaiots i fortificacions presenta al conjunt dels territoris de parla catalana van ser constru´des entre els segles XIV i XVI, situades en llocs elevats i amb bona visibilitat, per poder vigilar el mar i poder avisar de qualsevol sospita d’amenaša.

Les torres que ha coordinat l’IRMU en aquesta ediciˇ de l’Encesa han estat: la Torre de Can RatÚs de Santa Susanna; la Torre d’en Nadal de Vilassar de Mar; la Torre de la Masia Can Roca de Baix de Castelldefels; la Torre de la Carrova d’Amposta; la Torre de la Guardiola de la RÓpita; la Torre del carrer Nou d’Alcanar i la Torres del Castell d’Orrit (Catalunya); la Torre del Castell d’Areny a Areny de Noguera (Aragˇ) i la Torre del Castell de Moraira i Torre del Cap d’Or de Teulada (PaÝs ValenciÓ).


Per: Redacciˇ

Foto: Cedida

comparteix-ho