suma’t al canal whatsapp d’EbreActiu

CAT | ES


Les Terres de l’Ebre cultivaran kiwi per ampliar la seva varietat de productes i millorar les oportunitats de negoci

Aquesta és una de les accions incloses en el Pla per a la reactivació econòmica i protecció social que té en marxa el Departament d’Agricultura per transformar el sector agrolimentari

Etiquetes   de la terra, agricultura, ribera ebre, fruita dolca, terres ebre

Publicat el19/11/2020

Les Terres de l’Ebre cultivaran kiwi per ampliar la seva varietat de productes i millorar les oportunitats de negoci | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ... Plantació de kiwis (Pixabay)


Aquí, a la Ribera d'Ebre, presentem els primers avançaments d'un Pla de diversificació de cultius que ens ha de permetre fer un salt endavant i encaminar-nos amb pas ferm cap al futur”, ha explicat Jordà. La consellera d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, ha anunciat avui que, per diversificar els cultius de les Terres de l'Ebre, es posarà en marxa una prova pilot de plantació de kiwi que permetrà continuar la diversificació de cultius iniciada a la zona.

La introducció de plantacions de kiwi a la zona és una de les propostes del Pla de diversificació de cultius que promou el Departament d'Agricultura per fer front al virus de la sharka, que ha originat danys molt greus als fruiters de pinyol.

Es tracta d'una prova pilot que permetrà identificar una sèrie de parcel·les amb diferents tipologies de sòls i característiques climàtiques diverses situades a la Ribera d'Ebre. Aquests camps experimentals hauran de servir per valorar si realment és viable el cultiu del kiwi en aquesta comarca, amb quines varietats i quins problemes s'hi observen. Serà un banc de proves obert a la visita i consulta dels agricultors que hi estiguin interessats. Segons alguns experts, la climatologia i el tipus de sòl serien molt favorables, però es vol entrar en una fase de prova pilot abans de generalitzar el cultiu.

Un estudi d'anàlisi de mercat d'alternatives productives per a la diversificació de cultius del sector de la fruita dolça a la Ribera d'Ebre conclou que cirera, kiwi i ametlla serien tres dels cultius amb més possibilitats d'èxit comercial. El Departament d'Agricultura s'encarrega de donar suport en la part de la implantació i l'assessorament del cultiu. El kiwi és un mercat d'alt creixement durant els últims anys i Catalunya n'és una gran consumidora.

Entre els anys 2018 i 2020, s'han plantat 90 hectàrees amb els nous cultius alternatius al presseguer i el nectariner. Des de l'olivera fins a la carxofa, amb un important esforç per part del Departament per ajudar els agricultors afectats.


Alternatives de cultius per combatre el virus de la sharka

El Departament d'Agricultura ha dedicat molts esforços a la prevenció i lluita contra el virus de la sharka. L'erradicació no ha estat possible a la Ribera d'Ebre, tot i l'important esforç realitzat, perquè es propaga amb molta facilitat. El Departament ha indemnitzat els agricultors per la destrucció obligatòria de plantacions amb un import total de 7,6 MEUR.

A més de les indemnitzacions per arrencada, el Departament, des de l'any 2018, atorga ajuts a la diversificació de cultius a les parcel·les on s'ha obligat a arrencar i destruir plantacions de presseguers i nectariners afectats pel virus de la sharka. Així, el Departament ha donat ajuts per valor de 135.000 euros per plantar cultius alternatius al préssec i la nectarina. Enguany, s'hi han acollit 19 agricultors.

En aquesta línia, la consellera Jordà ha explicat que “el virus de la sharka, no el combatrem arrencant i compensant, el combatrem diversificant cultius i canviant el préssec, la nectarina o la resta de la fruita de pinyol per cultius resilients, que no siguin afectats pel virus”. La consellera també ha volgut agrair l'esforç que ha fet la pagesia per mirar de combatre aquesta plaga.


Transformant l'agricultura a Catalunya amb noves oportunitats de negoci

Aquest Pla de diversificació de cultius s'emmarca en els 10 projectes transformadors que té en marxa el Departament d'Agricultura inclosos en el Pla de reactivació econòmica i protecció social en l'àmbit de la Comissió per a l'Elaboració del Pla per a la Reactivació Econòmica i Protecció Social com a conseqüència de la crisi de la COVID-19. La diversificació de cultius s'identifica en l'àmbit de les noves oportunitats de negoci. Així amb iniciatives innovadores es vol donar resposta als reptes del sector agroalimentari per a impulsar l'activitat econòmica al medi rural i marí per tal de generar una ocupació estable i de qualitat de forma sostenible.

Precisament, el Pla presentat avui l'Ebre és, segons Jordà, “un pla innovador, que mira endavant, que dona noves oportunitats de negoci, que va lligat a l'agenda rural de Catalunya per lluitar contra el despoblament i que ens connecta amb l'estratègia de transició energètica i sostenibilitat que impulsa el Departament”.


Les Terres de l’Ebre cultivaran kiwi per ampliar la seva varietat de productes i millorar les oportunitats de negoci | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ... La consellera Jordà i la directora general d’Agricultura en un moment de la presentació


Per: Redacció

Foto: Cedida