Roquetes.  Muntanya, ciència i tradició

CAT | ES

SELECT top 1 * FROM g_banners WHERE actiu='s' AND seccio=2 AND (activacio<=#1/28/2022#) AND (caducitat>=#1/28/2022# OR caducitat IS NULL) ORDER BY Rnd(- id * 1000 * Timer())

La Terra Alta serà pionera en la implementació dels espais test agraris a Catalunya

La manca de relleu generacional i la necessitat d’implementació de nous ramats al territori, són dos dels elements que han motivat l’entitat a formar part del Projecte Innovador

Etiquetes   entorn, terra alta, ramaderia

Publicat el31/1/2019

La Terra Alta serà pionera en la implementació dels espais test agraris a Catalunya | EbreActiu.cat, revista digital per a la gent activa | Terres de l’Ebre... L’espai test es crarà en finques públiques de Gandesa, Prat de Comte i la Pobla de Massaluca. Foto: Pixabay


La Terra Alta és un dels territoris seleccionats pel Projecte Innovador sobre espais test agraris, gràcies a la participació de la Federació d'Agrupacions de Defensa Forestal de la Terra Alta que participa com a soci beneficiari en el Grup Operatiu RETA, per impulsar una Xarxa d'Espais Test Agraris a l'Estat Espanyol. La manca de relleu generacional i la necessitat d'implementació de nous ramats al territori, són dos dels elements que han motivat l'entitat a formar part del Projecte Innovador.

En el cas de la Terra Alta, el projecte innovador té com a objectiu principal la creació d'un espai test ramader en finques públiques de l'Ajuntament de Gandesa, Prat de Comte i la Pobla de Massaluca, que seran cedides per a aquests usos. La Federació d'ADFs de la Terra Alta serà el soci beneficiari i l'activitat de l'espai test estarà lligat a la ramaderia extensiva i també ha de promoure la silvopastura com a eina per a la reducció del risc d'incendi. També serà objecte de projecte innovador la creació del dispositiu jurídic i d'acompanyament als emprenedors de l'espai test, així com la integració de l'espai test a la xarxa estatal d'espais test agraris.


Incorporar persones noves al camp

Els Espais Test Agraris, són finques condicionades per a exercir algunes activitats agràries per tal de testejar projectes agrícoles o ramaders en un entorn segur i així facilitar la incorporació progressiva de persones noves al camp. A França és una eina que fa anys que s’utilitza i que ajuda a que els processos d’instal·lació tinguin més garanties d’èxit. Els sectors en els que està més instaurat aquest programa és en el de l’horta. Un dels reptes que es planteja el projecte RETA és ampliar el ventall dels Espais Test Agraris vers l’activitat ramadera, tant de carn com de llet. Aquesta és una de les innovacions que el Ministeri d’Agricultura ha valorat positivament i que el Grup Operatiu té el repte de treballar.

El Projecte Innovador es va gestar entre els mesos de juny i setembre de 2018, a partir de la creació del Grup Operatiu, en el que es van desenvolupar tasques de diagnosi i mapeig en relació als espais test agraris, així com de identificació de necessitats i propostes per continuar treballant amb aquest eina innovadora. A l'octubre es va publicarel fulletó “Espais Test Agraris: una aposta pel relleu generacional”, en el què s'explica què és un espai test agrari, perquè sorgeix la idea i quins són els punts clau a tenir en compte per posar en marxa un dispositiu de suport.

El mes de gener de 2019 arrenca el Projecte Innovador, que tindrà una durada d'un any i mig, i en el qual es treballarà accions com una Guia Metodologia d'implementació dels espais test agraris, la creació d'un Centre de suport al relleu generacional, així com la dinamització d'una xarxa d'espais test agraris a l'Estat Espanyol.Hostal-Restaurant Ca L’Àngels