Eports Ample de Banda i Internet

CAT | ES


La Taula de Consens demanarà les responsabilitats “que calgui” per la inacció al Delta

A pocs dies del primer aniversari del temporal Glòria i enmig d’una disputa oberta entre els governs de l’Estat i de la Generalitat per les actuacions d’emergència, un nou temporal ha provocat greus danys a les zones més vulnerables del delta de l’Ebre

Etiquetes   natura entorn, delta ebre, temporal, filomena, trabucador, taula consens

Publicat el11/1/2021

La Taula de Consens demanarà les responsabilitats “que calgui” per la inacció al Delta | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ...


La Taula de Consens pel Delta demanarà les responsabilitats “que calgui” per la inacció al Delta. A pocs dies del primer aniversari del temporal Glòria i enmig d'una disputa oberta entre els governs de l'Estat i de la Generalitat per les actuacions d'emergència, un nou temporal ha provocat greus danys a les zones més vulnerables del delta de l'Ebre. Després d'una visita sobre el terreny per fer una primera valoració del temporal Filomena, s'han pogut constatar les afectacions del fort onatge sobre la barra del Trabucador, els calaixos de Buda, la bassa de l'Arena, la finca Bombita i les platges de la Marquesa, Riumar i l'Arenal.

L'alcalde de la Ràpita, Josep Caparrós, exposa que “el Trabucador torna a tenir molt de mal i és imprescindible que es declari l'emergència al Delta per actuar de manera immediata i tirar endavant les actuacions necessàries per mantenir-lo”. Caparrós afegeix que “les administracions competents, el Departament de Territori de la Generalitat de Catalunya i el Ministeri de Transició Ecològica, no es posen d'acord i dins de les seves disputes el Delta està desapareixent, el Trabucador s'està trencant… i la gent de l'Ebre volem que el Delta es mantingui”.

Davant d'aquesta situació, la Taula de Consens pel Delta s'ha reunit per analitzar la situació i exigeix que s'actuï de manera urgent i coordinada entre el Ministeri per a la Transició Ecològica i el Departament de Territori i Sostenibilitat, donant compliment als compromisos assumits ara fa un any per part de les dues administracions, i adverteix que demanarà les responsabilitats que calgui per la manca de previsió i incompetència de la seva inacció.

Per a la Taula de Consens, els “retrets” entre les dues administracions a les portes del temporal Filomena només denoten una falta de voluntat real d'actuar per salvar el Delta de l'Ebre amb mesures de reforç i protecció de la línia de costa davant de futurs temporals, així com de recuperació d'espais fortament castigats per anteriors episodis.

Alcaldes i regants han acordat sol·licitar al Ministeri una declaració d'emergència que impliqui també la participació de la Generalitat de forma corresponsable respecte a finançament i execució. Paral·lelament, la Taula de Consens pel Delta continuarà treballant en la via administrativa i institucional perquè la seva reclamació d'actuacions tingui una resposta ràpida i efectiva per part de les administracions competents.


Font i foto: Ajuntament de la Ràpita

comparteix-ho