Horta de Sant Joan, un paradís a la Terra Alta

CAT | ES


La Taula de Consens del Delta i el Govern creen un grup de treball per desencallar els compromisos pendents

La comissió ha d’impulsar el Pla de Gestió Natura 2000 i la inversió de 6 MEUR per actuacions d’emergència al Delta

Etiquetes   entorn, proteccio delta, taula consens, delta ebre, sant carles de la rapita

Publicat el21/6/2021

La Taula de Consens del Delta i el Govern creen un grup de treball per desencallar els compromisos pendents | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ... L’entitat s’ha reunit a la Ràpita amb el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i la consellera d’Acció Climàtica, Teresa Jordà


La Taula de Consens i el Govern replicaran les comissions de treball amb què es van elaborar i consensuar les al·legacions al Pla estatal de Protecció del delta de l’Ebre per desencallar les "compromisos adquirits" pendents. Es tracta del Pla de Gestió dels Espais Natura 2000, que "blindarien" el Delta davant de l’estratègia del govern espanyol o el Pla de Conca de l’Ebre, així com dels 6 MEUR del pressupost que la Generalitat té "sobre la taula" per invertir en actuacions d’emergència al delta de l’Ebre. "És una fórmula exitosa i efectiva i ho valorem molt positivament", ha dit Xavier Curto, portaveu de la Taula. L’entitat s’ha reunit amb el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i la consellera d’Acció Climàtica, Teresa Jordà.

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, i la consellera d’Acció Climàtica, Teresa Jordà, han aprofitat la visita d’aquest dilluns a les Terres de l’Ebre per tornar-se a reunir amb la Taula de Consens del Delta. La trobada s’ha fet a l’Ajuntament de Sant Carles de la Ràpita (Montsià) per buscar una via de treball amb què desencallar i abordar, "de manera extremadament urgent", les qüestions compromeses per l’anterior Govern amb el territori deltaic. Jordà ha anunciat la posada en marxa, la setmana vinent, d’un grup de treball entre representants del Departament i de la Taula.

Es parlarà de l’acció unitària perquè el Pla de Protecció del Delta de l’executiu espanyol incorpori les propostes del territori així com de les al·legacions al Pla de Conca de l’Ebre, per redactar el tan reclamat Pla de Gestió dels Espais Natura 2000, i sobre la inversió de 6 milions d’euros al Delta. "Establirem un calendari i li donarem forma per desencallar aquests temes i sobretot donar respostes quan se’ns demanda perquè passen coses, com és el cas del Pla de l’Estat", ha explicat Jordà.

La consellera d’Acció Climàtica ha assenyalat que amb aquestes "sinergies i manera de treballar" es podran abordar totes aquestes qüestions "dins el termini i en la forma escaient, com convé". Una valoració que comparteix la Taula de Consens del Delta per "l’efectivitat" que va resultar del treball conjunt –de la Taula, el sector primari, el Departament d’Agricultura i la junta rectora del Parc Natural del Delta de l’Ebre– en l’elaboració de les propostes al Pla estatal que es van presentar a l’abril. "Si la fórmula és aquesta, és exitosa i efectiva", ha destacat Curto.

Un dels projectes que la Taula prioritza per "rescatar" és el Pla de Gestió Natura 2000 perquè "molts dels problemes" que té el Delta "es resoldrien amb figures de protecció com aquesta que blinden" els espais deltaics. "Creiem que és una reunió positiva i que sortiran fruits del grup de treball", ha apuntat el portaveu de la Taula. L’entitat no renúncia i segueix reclamant la creació d’una comissió mixta amb el Govern, el govern espanyol i el territori. "No ha sortit mai bé, però seguim insistint en aquesta fórmula perquè vivim en un lloc de competències compartides i les solucions també han de ser compartides", ha afegit Curto.


Modificació del decret de renovables

La consellera d’Acció Climàtica, Teresa Jordà, ha explicat que es treballa en la modificació del decret 16/2019 d’emergència climàtica perquè "no funciona quan el territori està alçat". Jordà ha apuntat que caldrà "fer-ho tot alhora", modificar-lo "dins el termini i en la forma escaient" sense deixar de complir amb els objectius de la transició ecològica que té el país. Jordà ha assegurat que abans de les vacances de l’estiu, el Govern explicarà les modificacions que preveu de la normativa. "Hem de treballar per a i amb el territori. El que comença bé, acaba bé i és evident, per l’aixecament del territori, que el decret ha portat problemes", ha reconegut.


Per: Redacció

Foto: Ajuntament de la Ràpita

comparteix-ho