Lo Sirgador, llagut turístic. Activitats al riu Ebre i a la Via Verda

CAT | ES


Sessions participatives virtuals als quatre municipis pilot del projecte “Repoblem un camp d'oportunitats”

Gratallops, al Priorat, és un dels municipis que han estat escollits en aquest projecte que vol contribuir a aturar el despoblament rural

Etiquetes   natura entorn, territori, gratallops, priorat

Publicat el5/2/2021

Sessions participatives virtuals als quatre municipis pilot del projecte “Repoblem un camp d’oportunitats” | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ...


El projecte “Repoblem un camp d'oportunitats”, en la seva segona fase, ha programat diverses sessions participatives virtuals als quatre municipis pilot d'aquesta iniciativa, que vol contribuir a analitzar i frenar el despoblament rural. Es tracta d'un projecte impulsat pel Consorci Leader per al Desenvolupament Rural del Camp conjuntament amb els consells comarcals de la Conca de Barberà, el Priorat, el Baix Camp i l'Alt Camp.

Aquesta segona fase del projecte consisteix en la creació d'espais per a la innovació i la recerca participativa, el desenvolupament i les activitats amb enfocaments multidisciplinaris i sota el paradigma de la co-creació, basant-se en els Rural Living Lab Practicies.

Els quatre municipis escollits com a pilot són: Vilabella (Alt Camp); Vilaplana, (Baix Camp); Passanant i Belltall (Conca de Barberà), i Gratallops (Priorat), on ja s'han programat un seguit de sessions de caràcter virtual. Es tracta de dinàmiques grupals, que en el cas de Gratallops tindrà lloc el dijous dia 11 de febrer, de 18 a 20 hores.

En concret, a cada municipi es duu a terme una dinàmica participativa grupal basada en el design thinking amb veïns i veïnes de cada poble, per identificar idees d'oportunitats de negoci i d'ocupació a partir dels recursos endògens i els seus actius així com idees per poder-hi viure.

La identificació de les oportunitats es basarà en els recursos presents al territori en àmbits econòmics tan diversos com ara el sector agrari i agroalimentari, el turisme i l'economia creativa (en base al patrimoni natural i cultural, però també artesanal i agroalimentari), la gestió cultural i patrimonial, els serveis a les persones, les activitats enfocades a la transició ecològica (economia verda, energies renovables, economia circular, bioeconomia), les noves professions i el coworking rural, entre d'altres possibilitats.

Els resultats de les dinàmiques es traduiran en uns fulls de ruta personalitzats per cada municipi pilot. S'espera que tot el procediment desenvolupat en aquest projecte pugui ser transferible a altres territoris rurals catalans, amb reptes sobre la taula similars als dels municipis que participaran en el programa.

Les dinàmiques són conduïdes per Coemprèn, amb el suport de Raiels SCCL com a equip executor del projecte, i és una iniciativa impulsada pel Consorci Leader per al Desenvolupament Rural del Camp conjuntament amb el Consell Comarcal de la Conca de Barberà, del Priorat, del Baix Camp i de l'Alt Camp.

El projecte “Repoblem un camp d'oportunitats” és una iniciativa que rep el finançament del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, i del Fons Europeu Agrari de Desenvolupament Rural del Camp, dins del Programa de Desenvolupament Rural 2014 – 2020.


Per: Redacció

comparteix-ho