butlletí EbreActiu

CAT | ES


La Serra d'Almos acull una exitosa 13a Festa de la Jota de la Ribera d'Ebre

La comarca reivindica la jota com a patrimoni intangible perquè continuï viva

Etiquetes   vida activa, cultura, cultura popular, serra almos, ribera ebre, terres ebre

Publicat el23/9/2024

La Serra d’Almos acull una exitosa 13a Festa de la Jota de la Ribera d’Ebre | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ...


La Serra d'Almos ha acollit enguany la 13a Festa de la Jota de la Ribera d'Ebre que ha estat tot un èxit de participació, malgrat la pluja. Es va celebrar el dissabte, 21 de setembre, a les 18 hores a la Societat amb l'objectiu de seguir mantenint viva la dansa tradicional de les Terres de l'Ebre, molt arrelada a la comarca. La festa l'organitza l'associació Lo Fardell Patxetí amb el poble amfitrió, enguany l'EMD de la Serra d'Almos, i té el suport del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre i el Centre d'Estudis de la Ribera d'Ebre (CERE).

La presidenta de Lo Fardell Patxetí, Mireia Grangé, va explicar que cada any un poble de la Ribera d'Ebre acull aquesta festivitat, alternant entre nord i sud de la comarca. A més, enguany s'ha recuperat la tradicional subhasta de coques, una tradició que antigament servia per a pagar els músics que tocaven les jotes a la festa. Per la seua banda, la consellera de Cultura, Núria Morera, va dir que “tot i les inclemències meteorològiques, la 13a edició de la Festa de la Jota de la Ribera d'Ebre, es va poder celebrar amb èxit. Igual que els carrers, la Societat de la Serra d'Almos es va amarar del so i del ball tradicional de la nostra comarca. Cal preservar les iniciatives culturals que propicien que el nostre patrimoni intangible continuï més viu que mai”.

Abans de la tradicional ballada popular, amenitzada per la Banda Municipal de Música de Benissanet, les persones participants van poder practicar i aprendre els passos típicament patxetins per, tot seguit, ballar les 17 jotes de la Ribera d'Ebre. És l'únic dia a l'any que es poden ballar totes les jotes riberenques, i va aplegar balladores i balladors de tots els pobles de la comarca.

Aquesta celebració es va organitzar per primera vegada l'any 2010 a Miravet, després que els veïns i veïnes de Benissanet i Miravet recuperessin el seu ball tradicional de festa major a partir de la iniciativa dels mateixos veïns i veïnes. En el seu inici, només sis pobles de la Ribera d'Ebre mantenien viva la seua jota: Ascó, Flix, Riba-roja d'Ebre i Rasquera, a més de Benissanet i Miravet. La iniciativa ha permès recuperar la resta de les coreografies i melodies, arranjades per la Banda de Música benissanetana i cada poble l'ha incorporat al seu calendari festiu.



Venda online productes de la terra



Per: Redacció

Foto: Cedida

comparteix-ho