Eports Ample de Banda i Internet

CAT | ES


La Sénia acull el festival cultural camins dels càtars per posar en valor els seu passat medieval

Serà aquest cap de setmana el 2 i 3 de desembre

Etiquetes   vida activa, cultura, jornades, la senia, territori senia, montsia, terres ebre

Publicat el28/11/2023

La Sénia acull el festival cultural camins dels càtars per posar en valor els seu passat medieval | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ...


La Sénia celebrarà el pròxim cap de setmana, el 2 i 3 de desembre, un festival i mostra de cultura popular que farà valdre una de les històries més extraordinàries de l'Europa medieval que va ser la croada contra els càtars i el seu consegüent exili des d'Occitània pels camins dels càtars cap a nous destins com van ser les Terres de l'Ebre.

Les Terres del Sénia van ser lloc de pas dels camins dels càtars entre els segles XIII i XIV que, acusats d'heretgia pel Vaticà, perseguits per la Inquisició i condemnats a la desaparició, inclús a morir a la foguera, van refugiar-se per viure en llibertat de les seves creences religioses, defensar el bé comú en pau i amor.

El Festival i Mostra de Cultura Popular Camins dels Càtars pretén valorar el llegat històric, literari, musical, etnogràfic i paisatgístic del pas i existència dels càtars a Catalunya ara fa 700 anys, a la recerca d'un nou destí de pau, llibertat i convivència en amor, amb la idea de construir un itinerari cultural europeu per diferents territoris i pobles per presentar candidatura a Itinerari Cultural Europeu del Consell d'Europa. Organitzat per l'Associació Ilercavònia, en col·laboració amb l'Ajuntament de La Sénia i el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya per activitats relacionades amb la cultura popular i l'associacionisme i de la Diputació de Tarragona per a activitats culturals d'interès ciutadà.


Jornada i Mostra Cultural Camins dels Càtars, un itinerari cultural europeu

En la Casa de Cultura de La Sénia la jornada matinal s'iniciarà amb la presentació del projecte “Camins dels càtars un itinerari cultural europeu”, una oportunitat per Catalunya i per les Terres del Sénia, per part de José Luis Soler, coordinador del projecte europeu candidatura del Consell d'Europa. Continuarà amb la ponència “Els camins dels càtars per les Terres de l'Ebre: el seu llegat etnogràfic”, fruit d'un treball de recerca per part de l'investigador Eduard Berga, especialista en la historiografia dels càtars. I posteriorment, amb la presentació de la guia “Els càtars: 50 indrets del catarisme occitano-català”, recorregut històric i fotogràfic per diferents llocs amb petjades dels càtars, per part del seu autor Sergi Grau, historiador i especialista medieval. I finalitzarà amb la inauguració de Mostra de Cultura Popular “Camins dels Càtars de Catalunya, un itinerari cultural europeu“ i una mostra expositiva de documents historiogràfics, aportada pel fons d'arxiu de l'investigador Eduard Berga.


Bogre la gran heretgia europea dels càtars

La Sénia acollirà en la Casa de Cultura l'estrena de la projecció completa del film “Bogre” en les Terres de l'Ebre. 195 minuts dirigits per Fredo Valla per fer un viatge per Bulgària, Occitània, Itàlia i Bòsnia i reconstruir els fets dels bogomils i càtars, les dues grans heretgies que es van escampar per l'Europa medieval, amb versió original i subtitulada en català. Posteriorment, acabarem amb una taula rodona de debat i la participació d'especialistes en la temàtica.


Caminada pels camins càtars de la Sénia

El diumenge 3 a partir de les 10.30 h es proposa fer una ruta a peu interpretada i poètica des del centre urbà de la Sénia fins a l'espai singular de l'olivera mil·lenària del Catxó, on tindrem un tastet del seu oli mil·lenari ofert per la Cooperativa Terram i un recital poètic per part de poetes ebrencs. A la tornada en la plaça de la Pau de La Sénia, al voltant de les 12.30 h, celebrarem un acte de memòria en record del pas dels càtars per les Terres del Sénia, amb la plantada d'un llorer, símbol de pau i fraternitat i que ens recorda la profecia de l'últim Perfecte càtar que va passar per la Sénia i que va llançar en la seva pila funerària “D'aquí a 700 anys reverdirà lo llorer! (1321-2023)".


Concert Paraules Urgents d'Arturo Gaya, dedicat als “cants de trobadors i poetes”

Com a cloenda del festival a la Casa de Cultura, a les 13 h, s'oferirà de forma gratuïta un concert d'Arturo Gaya acompanyat a la guitarra per Sergi Trenzano. “Paraules Urgents” amb cançons sobre versos de Gerard Verges, Zoraida Burgos, Salvador Espriu, Jon Gras, Carles Renau, Enric Casases i Abu Bakr Al-Turtusi, ens permetrà les conviccions per fer un viatge poètic musical pels camins càtars del pensament lliure, la llibertat, el bé comú i l'amor.


Per: Redacció

comparteix-ho