Bocabadats, cicle d’espectacles infantils de Benicarló

CAT | ES


La segona edició de la Setmana de la Pedra Seca tindrà lloc del 19 al 28 de novembre

Coincidint amb el 3er aniversari de la declaració de la tècnica de la pedra seca com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat per part de la UNESCO, la Setmana de la Pedra Seca omplirà el territori d’activitats amb l’objectiu de visibilitzar i posar en valor aquest patrimoni

Etiquetes   vida activa, pedra en sec, catalunya, montsia, ribera ebre, terres ebre, baix ebre, terra alta, priorat

Publicat el14/9/2021

La segona edició de la Setmana de la Pedra Seca tindrà lloc del 19 al 28 de novembre | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ... Barraca de pedra en sec al terme de Godall, al Montsià


Després de l'èxit de la primera edició, que va comptar amb la participació de més d'un centenar d'entitats i col·lectius participants i una norantena d'activitats programades desbordant totes les previsions d'inscripcions i participació, COL·LABORAxPAISATGE impulsa una nova edició de la Setmana de la Pedra Seca en col·laboració amb nombroses entitats del territori.

Coincidint amb el 3er aniversari de la declaració de la tècnica de la pedra seca com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat per part de la UNESCO, la Setmana de la Pedra Seca omplirà el territori d'activitats amb l'objectiu de visibilitzar i posar en valor no només aquest patrimoni, ofici i tècnica constructiva sinó especialment l'important teixit d'entitats, col·lectius i persones voluntàries en què se sustenta el coneixement, la divulgació i el manteniment de la pedra seca a casa nostra.

La Setmana de la Pedra Seca s'ha presentat recentment en el marc de la inauguració de l'exposició Tota pedra fa paret, produïda conjuntament pel Departament de Cultura i l'Associació per la Pedra Seca i l'Arquitectura Tradicional, que es podrà visitar a la Can Falç de Sitges fins el 13 d'octubre.

Als Països Catalans existeix un importantíssim patrimoni rural de pedra seca que articula el nostre paisatge: barraques, forns, sínies, fonts, marges, tines, etc. molts d'ells protegits com a BCIL (Béns Culturals D'interès Local) o BCIN (Béns Culturals d'Interès Nacional), o integrats en una ZIE (Zones d'Interès Etnològic), en parcs naturals o altres categories d'espais protegits.

L'arquitectura tradicional de pedra seca és un patrimoni paisatgístic predominant i identitari a bona part dels paisatges rurals dels Països Catalans així com d'altres àmbits propers al mediterrani. Però malgrat els seus diversos valors (ecològics, estètics, històrics i identitaris), es troba immers en una dinàmica d'abandó que comporta el seu deteriorament i destrucció, i que coincideix, malauradament, amb la desaparició de l'ofici de marger i la pèrdua del coneixement d'aquesta tècnica constructiva. Entitats i voluntaris s'esforcen, des de fa molts anys, per mantenir, restaurar i divulgar aquest patrimoni i aquesta tècnica que, d'altra banda, s'ha demostrat vàlida per a donar resposta als reptes de l'arquitectura contemporània.

La Setmana de la Pedra Seca és un esdeveniment per a la promoció i posada en valor de la pedra seca com a patrimoni, com a ofici i com a tècnica constructiva, dirigida a promoure i difondre activitats arreu dels Països Catalans per visibilitzar l'extensa xarxa d'entitats, col·lectius i voluntaris que treballen per al seu manteniment i divulgació.

Per participar en la Setmana de la Pedra Seca, cal organitzar una activitat relacionada amb la pedra seca entre el 19 i el 28 de novembre de 2021 i omplir el formulari a www.collaboraxpaisatge.cat/participa-2021 per tal d'inscriure l'activitat a l'agenda en línia.

Poden ser activitats de tot tipus, per a totes les edats i per a tots els públics: jornades divulgatives, xerrades, sortides i visites guiades, tallers, accions de voluntariat, exposicions, concursos, etc. Hi poden participar tot tipus d'entitats, tant públiques com privades, col·lectius i persones voluntàries vinculades al manteniment i difusió del patrimoni o l'ofici de la pedra seca arreu dels Països Catalans.

Les activitats proposades es podran consultar en una agenda en línia així com en un mapa d'ubicacions a www.collaboraxpaisatge.cat/setmana-de-la-pedra-seca/ i es poden seguir també a les xarxes socials.

La Setmana de la Pedra Seca és una iniciativa de COLELABORAxPAISATGE amb la colElaboració de nombroses entitats que treballen per fer extensiva la proposta arreu dels seus propis territoris. COLELABORAxPAISATGE és un projecte de cooperació impulsat per ADRINOC amb l'assessorament de l'Observatori del Paisatge de Catalunya, que compta amb la col·laboració de l'APSAT (Associació per la Pedra Seca i l'Arquitectura Tradicional) i la participació de cinc grups d'acció local (GAL) d'arreu del territori català: el Consorci Leader Desenvolupament Rural del Camp, el Consorci per al Desenvolupament del Baix Ebre i Montsià, l'Associació Leader de Ponent, el Consorci Intercomarcal d'Iniciatives Socioeconòmiques Ribera d'Ebre – Terra Alta i l'Associació pel Desenvolupament Rural de la Catalunya Central. El projecte compta també amb un soci a la Catalunya Nord (França), el Parc Natural Regional del Pirineu Català, que gestiona el GAL Terres Romanes en Pays Catalan. COLELABORAxPAISATGE és un projecte subvencionat pel Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya en el marc dels Ajuts de Cooperació Catalana entre Grups d'Acció Local i cofinançat pel FEADER.


Per: Redacció

Foto: EbreActiu