Camí Ignasià. Nou camí en btt. Loyola - Manresa

CAT | ES


Se cancel·la la 23a campanya d'excavacions a la residència fortificada de Sant Jaume d’Alcanar

La crisi del coronavirus ha obligat l’Ajuntament d’Alcanar i el Grup de Recerca en Arqueologia Protohistòrica de la UB, el GRAP, a suspendre les excavacions que es fan tots els estius des del 1997

Etiquetes   entorn, patrimoni, arqueologia, alcanar, montsia, terres ebre

Publicat el3/7/2020

Se cancel·la la 23a campanya d’excavacions a la residència fortificada de Sant Jaume d’Alcanar | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ... Les excavacions que es fan tots els estius des del 1997


Enguany no es durà a terme la campanya anual d'excavacions a la residència fortificada de Sant Jaume d'Alcanar. La crisi del coronavirus ha obligat l'Ajuntament d'Alcanar i el Grup de Recerca en Arqueologia Protohistòrica de la UB, el GRAP, a suspendre les excavacions que es fan tots els estius des del 1997.

David Garcia, doctor en arqueologia i codirector de les excavacions, explica que durant el període d'excavacions vint-i-cinc persones conviuen durant les 24 hores del dia treballant colze a colze, “considerem que és un context que té el potencial clar d'esdevenir un focus de contagi. Un risc, per altra banda, innecessari”.

Des del GRAP asseguren que ha estat una decisió complicada de prendre. “Ens dol, certament, atès que, per moltes raons, la campanya de Sant Jaume representa el moment més important de l'any per al GRAP, però pensem que és just el que ara toca”, comenta Garcia. De fet, en vint-i-dos anys de campanyes serà la segona aturada, la primera fou el 2014 per temes burocràtics de la Generalitat de Catalunya.

Joan Roig, alcalde d'Alcanar, afegeix que “hem decidit, conjuntament, posposar la realització d'aquesta campanya fins a l'any vinent per a protegir els membres de l'excavació, però a la tardor esperem fer la xerrada anual on l'equip del GRAP ens explicarà les novetats de les investigacions que estan portant a terme”.

Enguany, durant el mes d’agost, l’equip de David Garcia treballarà en diferents línies de recerca per continuar avançant en les investigacions d'aquesta època històrica tan apassionant. També es farà “una visita de quatre o cinc dies al jaciment per a fer-ne el manteniment”.

Les principals línies d'estudi actuals del GRAP parteixen de la campanya d'excavacions de l'any passat, en la qual hi va haver sorpreses, com la descoberta d’un espai sagrat o el fet que la residència fos construïda sobre fonaments de tipus fenici. També s'està estudiant en la hipòtesi que el jaciment fou orientat cap a algun lloc en concret, com la lluna o el sol, per determinades creences.


Per: Redacció

Foto: Cedida