Venda online productes de la Terra

CAT | ES


S’allibera un trencalòs procedent de Catalunya al Parc Natural de la Tinença de Benifassà

Aquest és el 13è alliberament dins del projecte que vol retornar el trencalòs a les muntanyes dels Ports i el Maestrat

Etiquetes   natura, fauna, parc natural ports, parc natural tinença benifassa, trencalos

Publicat el17/3/2021

S’allibera un trencalòs procedent de Catalunya al Parc Natural de la Tinença de Benifassà | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ... L’exemplar alliberat


Aquesta setmana s'ha realitzat el 13è alliberament de trencalòs (Gypaetus barbatus) a les muntanyes dels Ports i el Maestrat. En concret, l'exemplar s'ha alliberat aquest dimarts passat a la finca del Mas del Peraire, dins el Parc Natural de la Tinença de Benifassà, molt prop del límit amb el Parc Natural del Ports. Aquesta iniciativa forma part d'un projecte que vol retornar el trencalòs a aquestes muntanyes, d'on es va extingir fa aproximadament mig segle.

L'animal alliberat ha estat tractat al Centre de Recuperació de Fauna Salvatge de Torreferrussa, depenent del Departament de Territori i Sostenibilitat, on va ingressar el 31 d'agost de 2020, procedent de Setcases, al Ripollès. Va entrar amb poc pes i amb una fractura del radi de l'ala dreta. Durant aquest temps, s'ha estat recuperant en les instal·lacions del centre fins que ha aconseguit les condicions òptimes per alliberar-lo a la natura.

El trencalòs ha estat batejat amb el nom “Setcases”, i ha estat equipat amb un emissor GPS per seguir els seus moviments i comprovar la seva adaptació al medi natural.

El Parc Natural dels Ports manté dos punts d'alimentació suplementària (PAS) de trencalòs, que formen part d'una xarxa que cobreix l'àmbit objectiu de reintroducció entre les tres comunitats autònomes.

El projecte de reintroducció del trencalòs en aquesta zona es va iniciar el 2018. Es tracta d'un projecte on participen la Generalitat Valenciana, la Generalitat de Catalunya i el Govern d'Aragó, així com la Vulture Conservation Foundation i el Ministeri de Transició Ecològica i el Repte Demogràfic. Fins ara s'han alliberat 13 exemplars, set adults no reproductors i sis polls.

L'alliberament de polls es realitza mitjançant la tècnica de cria campestre d'aus criades en captivitat, procedents de centres especialitzats i zoos de tota Europa, entre els quals hi ha els centres de fauna de Vallcalent i Torreferrussa.

L'alliberament d'exemplars adults no reproductors, com el que es va realitzar ahir, forma part d'una prova experimental consistent en la reintroducció de trencalossos procedents del Pirineu. L'animal alliberat és el primer procedent de Catalunya.

El trencalòs o crebalòs (nom popular de l'espècie a la Tinença i els Ports), és una de les quatre espècies de voltors que viuen a Europa. És una de les aus europees més grans i l'única al món especialitzada en el consum d'ossos. A principis del segle XX, vivia als Ports i als principals massissos de la Península. Al començament dels 80, l'espècie patia una situació crítica; a Catalunya només hi havia cinc o sis parelles al Pirineu occidental. A partir de llavors, gràcies a diverses accions de protecció emmarcades en un pla de recuperació, el nombre de territoris ha anat augmentant, fins els 45 actuals, que es concentren al Pirineu i Prepirineu.


Per: Redacció

Foto: Cedida

comparteix-ho