XXIV Festa de l’Oli de la Fatarella. 8 i 9 de desembre de 2023

CAT | ES


Un Km vertical, dos moles i dos forats

Aquesta ruta de senderisme pel parc natural dels Ports transcorre per la comarca del Baix Ebre sortint des de la zona de la Caramella per a fer el recorregut del KM vertical de Roquetes que va fins al cim de Caro per fer la baixada pels bassis de Caro, les moles del Moro i Castellona, forat de l’Aire (o de Migdia) i coll de la Garrofera.

Etiquetes   rutes, els ports, baix ebre, roquetes, senderisme

Publicat el27/8/2014

Aquesta ruta de senderisme pel parc natural dels Ports transcorre per la comarca del Baix Ebre sortint des de la zona de la Caramella per a fer el recorregut del KM vertical de Roquetes que va fins al cim de Caro per fer la baixada pels bassis de Caro, les moles del Moro i Castellona, forat de l'Aire (o de Migdia) i coll de la Garrofera. La primera part és força dura pel fort desnivell (1.300 m) i mentre que la segona part, ja de baixada, va per senders poc transitats però ben senyalitzats amb fites de pedra i marques roges.

Comencem aquesta ruta circular a l'aparcament que de la zona de la Caramella, després d'haver fet uns 11 quilòmetres de pista des de Roquetes. El recorregut té dos parts clarament diferenciades; la primera coincideix amb el recorregut de la cursa de muntanya del KM vertical de Roquetes que organitza el club Trail Roquetes, però tot i que no el farem corrents, sinó caminant, i no el arribarem fins a Caro ja que la ruta que us descrivim no hi arriba (el trac que publiquem si que arriba fins al cim de Caro per si voleu arribar-hi); la segona part, ja de tornada, transcorre per senders que ens portaran a la mola del Moro, mola Castellona i el forat de l'Aire (o de Migdia) entre altres indrets destacats.

Un Km vertical, dos moles i dos forats | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ...La casa de Carvallo a l'inici de la ruta (barranc de la Caramella)


Després de sortir de l'aparcament de Caramella fem uns 400 m fins al final de la pista fins arribar a la casa de Carvallo, on comencen dos senders; agafem el que va per l'esquerra del barranc de la Caramella seguint les marques de pintura roja. De bon començament ja pugem, no debades és el recorregut d'un KM vertical que amb 6,5 km té un desnivell acumulat de 1.300 m. Després de 1,6 km arribem a una bifurcació on trobem una placa metàl·lica al terra; seguim per la indicació que diu "dressera" (l'altra opció ens portaria als forats de la Caramella, la cua de Cavall, ... i més endavant es trobaria amb el sender que seguim per a la ruta que ens ocupa). Després de passar un collet, al Km 1,8 trobem un sender a la dreta que és el que que ve dels forats de la Caramella; abans de seguir recte i pujant, ens aturem per mirar enrere per adonar-nos del desnivell que hem guanyat amb menys de 2 Km i per mirar el racó de la Gralla, el racó dels Degollats i la cua de Cavall. A partir d'aquí el sender, tot i que segueix pujant, ens dóna una mica de descans. Després de passar una zona boscosa, al Km 3,6, arribem a la zona de l'Escaleta on tindrem una mica de descans de la pujada gairebé continuada. Sense perdre alçada passem pel fons del barranc de la Geganta (Km 4,5) i pel collet del Mig fins arribar a una bifurcació amb un indicador (km 5,9). La nostra ruta segueix a l'esquerra (si decidiu arribar fins a Caro teniu 1,4 Km fins al cim) heu de seguir per la dreta en direcció al coll del Vicari; després d'arribar al cim de Caro heu de tornar per aquest mateix camí fins a aquesta bifurcació. Nosaltres seguim per l'esquerra, ja de baixada, en direcció als bassis de caro i mola del Moro.

Al cap de 300 m. de la bifurcació passem a la vora del forn de pega de la Pimpollada on antigament s'extreia pega i quitrà de la resina dels pins (hi ha un plafó descriptiu). El sender segueix entre pins i boixos fins arribar als bassis de Caro (7,3 Km) on trobarem un petit indicador metàl·lic (compte perquè no queda massa clara la direcció) on ens desviem l'esquerra dels bassis seguint les fites de pedres i les marques roges de pintura. El sencer puja i baixa sense perdre massa alçada per un terreny força pedregós passant a tocar de grans parets verticals fins que ens trobem davant de la mola del Moro (8,7 Km) on es pot tirar seguir el sender (esquerra) o pujar a la mola (si s'opta per pujar cal tenir en compte als metres finals s'ha grimpar una mica). Val la pena pujar cal capdamunt de la mola del Moro (8,8 Km) per les magnífiques vistes que hi ha del barranc de la Caramella, la vall de l'Ebre, fins al Delta.

Després de baixar de la mola del Moro o seguim el sender creuem el barranc de la Geganta fins arribar al peu de l'altra mola de la ruta, la mola Castellona. En aquest cas no hi pugem però hi ha un sender de pujada (esquerra) que en uns 500 m. porta al capdamunt. Amb la mola Castellona a la nostra esquena arribem a un pla on hi ha un sender a l'esquerra que no seguim (porta al barranc de la Caramella, a la primera part d'aquesta ruta) nosaltres seguim per l'esquerra amb una forta baixada per un barranc a estones amb forma de canal (fites i marques roges). 

Un Km vertical, dos moles i dos forats | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ...La Mola Castellona


Després d'una baixada forta i una tram de sender "aeri" arribem al que sembla el final del sender però quan guanyem perspectiva descobrim un dels molts regals del dia: un forat a la roca per on passa el sender. És el forat de l'Aire o del Migdia (11,5 Km) que ens porta a l'altra vessant en molts pocs metres per a seguir baixant per un paisatge que canvia la vegetació baixa per terreny pedregós. 

Un Km vertical, dos moles i dos forats | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ...El forta de l'Aire o del Migdia


Baixem una altra canal fins passar a la bora d'un altre forat, aquest molt més petit pel que no hi passa el sender. El forat de la Garroferra ens anuncia l'arribada del coll de la Garrofera (12,4 Km) que creuem i des d'aquí ja tot el que ens queda és una baixada de 1,3 Km amb ziga-zagues fins arribar a la casa de Carvallo on seguirem fins per la pista fins arribar a l'aparcament on hem començat la ruta.

Dades tècniques:
Tipus: ruta a peu
Distància: 14,3 Km (16,5 Km si pugeu i baixeu a Caro)
Dificultat: moderada (per la primera part que és tot pujada)
Més imatges: Àlbum d'imatges de la ruta «Un Km vertical, dos moles i dos forats»

Track de la ruta «Un Km vertical, dos moles i dos forats»