suma’t al canal whatsapp d’EbreActiu

CAT | ES


Una Ruta dels Mollons i Forns de Calç per a descobrir el terme de Benicarló

La Regidoria d’Agricultura ha elaborat un díptic amb la ubicació dels mollons i els forns de calç del terme municipal de Benicarló, incloent un mapa i informació sobre la funció i la història de les construccions. La ruta recorre la zona oest del terme de Benicarló i es pot fer tant a peu com en bicicleta

Etiquetes   turisme, turisme familiar, turisme cultural, etnologia, patrimoni, benicarlo, baix maestrat

Publicat el6/5/2021

Una Ruta dels Mollons i Forns de Calç per a descobrir el terme de Benicarló | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ... Un dels mollons que s’inclouen a la ruta


La regidora d’Agricultura de l'Ajuntament de Benicarló, Inma Díaz, ha presentat avui la Ruta dels Mollons i Forns de Calç, una iniciativa que té com a objectiu posar en valor el patrimoni històric i natural de Benicarló i a l'hora incentivar l'exercici físic entre la població. La ruta proposada es pot fer tant a peu com en bicicleta i recorre una vintena de mollons i una desena de forns de calç de la zona oest del terme de Benicarló.

Per a donar a conéixer tots aquests elements, s'ha elaborat un díptic que inclou un mapa amb els punts on estan ubicats els mollons i els forns de calç i que conté informació sobre l'origen i la història de les construccions. Inma Díaz ha destacat que «a més dels mollons i els forns de calç, les persones que facen la ruta podran disfrutar d'una gran varietat de plantes i animals, a més d'unes vistes espectaculars i l'aire pur, que en aquesta època encara valorem més».

La regidora ha destacat que «gràcies a aquestes construccions, coneixem una mica millor com era la vida dels nostres avantpassats que, amb els pocs recursos dels que disposaven, havien de fer vertaders esforços per a guanyar-se la vida i sobreviure».

Dels dos elements, els mollons són els més nombrosos. Són construccions de pedra que indiquen punts importants del límit a assenyalar, per això acostumen a ser més grossos que una fita o rellevants. També poden ser de metall, ciment o altres materials resistents a les inclemències del temps i indiquen el límit territorial o la distància a recórrer per a arribar a un lloc determinat.

Pel que fa als forns de calç o forns de pedra, són uns forns per obtenir calç viva, utilitzant pedra calcària. Per a fer la calç, en primer lloc, es triava un terreny amb un pendent considerable i amb abundància de pedres i llenya. Les característiques naturals de la muntanya posaven a l’abast dels calciners tot el que els feia falta per a fabricar la calç, un element que fins fa pocs anys tenia un paper important dins la vida quotidiana per a la construcció, com a producte amb propietats reconstituents per a persones amb deficiències de calci als ossos i per a higiene i aïllament tèrmic de les cases o desinfecció de cisternes.

Les persones interessades en el díptic en paper el poden obtindre a l'Ajuntament, a la Tourist Info, al Mercat Municipal i a la Cambra Agrària de Benicarló.


Una Ruta dels Mollons i Forns de Calç per a descobrir el terme de Benicarló | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ...


Per: Redacció

Foto: Cedida

comparteix-ho