Horta de Sant Joan, un paradís a la Terra Alta

CAT | ES

Ruta: La Punta del Duc

La Punta del Duc és una muntanya de 297 metres que es troba al terme municipal de la Pobla de Massaluca, a la Terra Alta i està inclosa dintre de l’Espai Natural Protegit de Riba-roja (PEIN) i dels Espais de la Batalla de l’Ebre. S’hi troben restes de les trinxeres i fortificacions de la línia defensiva republicana durant la Guerra Civil. Des d’aquest punt es poden gaudir d’unes vistes espectaculars de la desembocadura del Matarranya a l’Ebre i del pantà de Riba-roja.

Etiquetes   terra alta, pobla massaluca, ebre, matarranya

Publicat el28/8/2015

Ruta: La Punta del Duc | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ...La Punta del Duc és una muntanya de 297 metres que es troba al terme municipal de la Pobla de Massaluca, a la Terra Alta i està inclosa dintre de l'Espai Natural Protegit de Riba-roja (PEIN) i dels Espais de la Batalla de l'Ebre. S'hi troben restes de les trinxeres i fortificacions de la línia defensiva republicana construïdes l'any 1937 per la Generalitat de Catalunya i conegudes com la Línia de l'Algars, què arriba a la Punta des d'Horta de Sant Joan.

És una zona privilegiada quant a fauna i paisatge, destacant la presència de diferents aus rapinyaires, com els voltors i l'àguila de la cuabarrada.

Trobareu l'accés per la carretera TV7411 es troba a uns 4 quilòmetres de la Pobla de Massaluca i es distingeix per un plafó identificatiu de la Batalla de l'Ebre.

Una pista ens durà fins a una petita esplanada on podrem deixar el cotxe i on trobarem uns plafons explicatius, tant de l'entorn de la Punta del Duc com dels espais de la Batalla de l'Ebre. En el nostre cas, vam preferir deixar el vehicle un quilòmetre aprox. abans de la zona d'aparcament, per tal de gaudir una mica més del paisatge caminant. De seguida podrem veure el Matarranya a la nostra esquerra.

Després de llegir els plafons, agafarem el sender, que rodeja un turó i l'anirem resseguint. Trobarem restes de refugis antiaeris i d'artilleria.

Seguirem caminant, amb una baixada ben pronunciada, gaudint d'unes vistes espectaculars del Matarranya vessant les seves aigües a l'Ebre i entrant al pantà de Riba-roja.

Continuarem el sender fins a arribar a les restes de l'antic mas del Duc. Uns metres més avall trobarem el mirador des d'on es pot veure l'edifici que allotjava els antics treballadors de Renfe i les restes del campanar del poble vell de Faió, inundat per les aigües del pantà l'any 1967.

Després d'un descans, emprendrem el camí de tornada, ara en forta pujada, fins a arribar on hem deixat el cotxe.

Fitxa de la ruta

  • Tipus: ruta a peu.
  • Distància: 4,9 km.
  • Altitud màxima: 317 m.
  • Altitud mínima: 154 m.
  • Dificultat: Fàcil.
  • Mes en que es va fer la ruta: agost.
  • A tenir en compte: es pot fer la ruta en qualsevol època de l'any, però a l'estiu cal portar aigua, gorra i protector solar. 
  • Recomanem: aprofiteu per visitar la Pobla de Massaluca. A destacar l'església parroquial de Sant Antoni, d'estil gòtic tardà, es va acabar de construir el 1608. Els porxos, sobretot el Porxo de la plaça de la Vila, al carrer Pilota. L'ermita de Santa Madrona, situada en un tossal que trobareu a l'entrar al municipi direcció Vilalba.
    La principal activitat econòmica de la vila és el conreu de l'ametlla i la producció de vi i d'oli d'oliva. L'oli i el vi de la Pobla estan inclosos dintre de la DOP Terra Alta i els podeu trobar a la Cooperativa Agrícola Caterra, SCCL. Des de 2014, a finals d'agost se celebra la Fira de l'Ametlla.


Ruta: La Punta del Duc | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ...

Ruta: La Punta del Duc | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ...

Àlbum d'imatges de la ruta «La Punta del Duc» (facebook)

Àlbum d'imatges de la ruta «La Punta del Duc» (Google Photos)