Món Natura Delta de l´Ebre. Gaudeix de la màgia del Delta de l´Ebre

CAT | ES


Riba-roja d'Ebre recupera un nou forn d'oli de ginebre

Es tracta del forn de Quimet del Recader i amb aquest ja són quatre els forns recuperats del setze declarats Bé Comarcal d’Interès Local (BCIL). Actualment, s’està tramitant la declaració de Zona d’Interès Etnològic (ZIE)

Etiquetes   entorn, turisme cultural, riba roja ebre, vida activa, ribera ebre, terres ebre, patrimoni

Publicat el1/3/2021

Riba-roja d’Ebre recupera un nou forn d’oli de ginebre | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ... El forn de Quimet del Recader és un dels més atractius perquè es veu molt bé la construcció, de 3,5 metres d'alt i un diàmetre de 4 metres.


Aquesta passada setmana s'han enllestit els treballs de desbrossament i neteja del forn de Quimet del Recader a Riba-roja d'Ebre. Aquest és un dels forns d'oli de ginebre considerat Bé Comarcal d'Interès Local (BCIL) per la indústria al voltant de l'oli de ginebre que es desenvolupà al segle XVII, en època preindustrial, i que gràcies al treball dels Amics de Riba-roja els darrers anys s'ha pogut documentar amb el testimoni de la gent gran del municipi i la implicació del món universitari.

El forn de Quimet del Recader, situat a la partida les Valls, és de fàcil accés des del quilòmetre 6 de la pista de Maials. Segons el regidor de Serveis, Jaume Agustí, és un dels més atractius perquè es veu molt bé la construcció, de 3,5 metres d'alt i un diàmetre de 4 metres. 

L'acció de neteja ha consistit en desbrossar l'entorn, ja que el forn estava amagat entre la vegetació. També s'ha acordonat per limitar-ne l'accés, i el proper pas és senyalitzar-lo, integrant-lo en les rutes de senderisme pel terme municipal que recupera l'entitat Figot Tour amb el suport municipal. D'aquesta intervenció de neteja se n'ha encarregat la brigada del Pla d'Ocupació per a veïns de la comarca, finançat pel Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC).


Patrimoni local visitable

Es tracta del quart forn d'oli de ginebre localitzat al terme municipal que es recupera, després del Forn de Mariano Agustí de Ca Balances a la partida de Berrús (un dels més grans i en perfecte estat de conservació); el forn de Josepet de Balances, a les Foradades; i el forn del Serení, a les Modorres (semidestruït, la qual cosa permet veure'l seccionat). Els següents a recuperar-se, ja avança el regidor, seran el forn de Mariano del Catxap i el de Miquel del Sim.

Tots formen part del 16 forns d'oli de ginebre declarats BCIL l'octubre de 2016, i actualment en tràmit per ser catalogats com a Zona d'Interès Etnològic (ZIE) com a Béns Culturals d'Interès Nacional (BCIN), que atorga el Departament de Cultura. No són els únics forns d'oli de ginebre dels quals se'n té testimoni al poble, i fins i tot se n'ha construït un recentment a la Garita per dur a terme demostracions populars d'aquesta indústria, i del procés de destil·lació d'aquest preuat producte, amb moltes propietats veterinàries i medicinals.

L'objectiu és que tot aquest catàleg local de forns, que suposen la concentració més gran d'aquesta indústria a la península Ibèrica, es converteixi en un patrimoni local visitable, lligat al turisme actiu i de muntanya, gràcies a l'important treball de documentació i valorització fet els darrers anys.


Per: Redacció

Foto: Ajuntament Riba-roja d'Ebre

comparteix-ho