Horta de Sant Joan, un paradís a la Terra Alta

CAT | ES


Les Reserves de la Biosfera, entorns naturals d'excel·lència en la producció de mel

La Reserva de la Biosfera Terres de l’Ebre i Mel Muria representen al sector apícola al “MEL project” a Itàlia, per crear una xarxa d’apicultors a les RB’s del Mediterrani

Etiquetes   productes km0, mel, terres ebre, reserva bioesfera

Publicat el4/6/2019

Les Reserves de la Biosfera, entorns naturals d’excel·lència en la producció de mel | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ...


En el marc d'un projecte de col·laboració de la Xarxa de Reserves de la Biosfera Mediterrànies (RRBBMed), anomenat MEL project, es va celebrar del 27 al 29 de maig a Apella di Licciana Nardi (Itàlia) un Workshop internacional sobre la creació d'una xarxa d'apicultors de les Reserves de la Biosfera del Mediterrani. L'objectiu d'aquest col·lectiu és el de reivindicar les Reserves de la Biosfera com a llocs d'excel·lència en la producció de mel, i el propi rol de l'apicultor, com a cuidador d'insectes pol·linitzadors que esdevenen claus per a la preservació de la biodiversitat.

En aquesta trobada van participar les cinc reserves sòcies del projecte, provinents d'ambdós costats del mediterrani: Appenino Tosco Emiliano (Itàlia), Valle du Fango (França), Jabal Moussa (Líban), Djebel Bou-hedma (Tunísia) i també Terres de l'Ebre.

La trobada va estar formada per representants de les reserves, del mon científic, així com productors de mel. Entre els assistents hi havia representants de diferents DOPs de mel, com Mele de Corsica i Lunigiana Miele, així com associacions d'apicultors, com els de la Regió Parma o l'associació Toscana Miele, i cooperatives d'inserció laboral com Il Pungiglione, dedicada a la producció d'arnes i de mel, o cooperatives de serveis turístics relacionats amb visites a activitats apícoles, com Sigeric, totes dues provinents de la RB dels Appennino Tosco Emiliano.

Com a representant del sector apícola de Terres de l'Ebre, l'empresa Mel Muria, acreditada per la Reserva, va presentar les seves experiències relacionades amb el màrqueting, el turisme i l'educació amb el centre Muria d'interpretació de la mel al Perelló. La trobada va servir per intercanviar experiències entre els diferents productors de mel, així com analitzar les dades recollides a les 135 enquestes realitzades a apicultors dels països socis, sobre l'estat de la qüestió de l'apicultura i les necessitats del sector.



butlletí EbreActiu


La trobada va concloure en la necessitat d'aprofundir en la col·laboració entre els apicultors de les diferents reserves de la biosfera, implementant una plataforma on poder recollir dades de forma sistematitzada, intercanviar informació, afavorint la formació i els intercanvis entre les diferents reserves, el recull de bones pràctiques i l'anàlisi dels aspectes que facin referència a la producció de qualitat de mel i els seus derivats, de l'educació ciutadana en la cultura de la mel, de la lluita contra el frau, de les amenaces actuals com la disminució de producció de mel, la vespa velutina, el paràsit varroa, i els canvis en les condicions climàtiques pel canvi global.


Foto: Pixabay

comparteix-ho