9a Festa dels Menuts a Mónnatura Delta de l’Ebre. 3 i 4 de juny 2023

CAT | ES


El refugi antiaeri de Tortosa incorpora elements interpretatius per mostrar l'impacte i l'angoixa dels bombardejos

Els visitants trobaran figures pels passadissos i també una imatge 3D amb els constructors d’aquells espais d’asil

Etiquetes   turisme, turisme cultural, tortosa, baix ebre, terres ebre

Publicat el17/1/2023

El refugi antiaeri de Tortosa incorpora elements interpretatius per mostrar l’impacte i l’angoixa dels bombardejos | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ...


El refugi antiaeri número 4 de Tortosa ha ampliat el discurs interpretatiu interior per mostrar amb més força, l'impacte i l'angoixa que van patir els veïns que s'hi refugiaven dels bombardejos a la ciutat a la Guerra Civil Espanyola. Pels passadissos del recer subterrani s'hi ha col•locat figures laminades a contrallum. Mostrem "persones tipus" com les que es van amagar al refugi llavors, parelles, grups d'infants o mares amb criatures. També s'ha instal•lat una imatge lenticular en 3D amb fotografies dels treballs de construcció d'aquests refugis i de les brigades d'homes que els van preparar. Per complementar els elements incorporats, s'ha "potenciat" la simulació sonora de com es van viure els bombardejos dins d'aquests passadissos.

El refugi es va recuperar el 2015 i té anualment més 1.800 visites, a través de les empreses de guies turístiques de la ciutat. L'interès per la memòria històrica creix entre els turistes i l'Ajuntament ha millorat els elements interpretatius d'aquest refugi antiaeri del carrer Ernest Hemingway, darrere de l'antic cinema Fèmina, on es dona la benvinguda des del carrer amb el gran mural d'art urbà de Roc Blackclock sobre els crus bombardejos de l'aviació feixista que va patir la ciutat.

El refugi número 4 era un dels més grans de Tortosa, amb capacitat per a unes 400 persones. Els nous elements han comportat una inversió de poc més de 6.800 euros, finançats majoritàriament per recursos propis de consistori i amb una aportació del departament de Justícia, de les ajudes destinades a projectes adreçats a recuperar la memòria democràtica.

El refugi compta amb un nou sistema de megafonia que amplifica una impactant experiència auditiva de simulació d'allò que van viure les persones que s'hi resguardaven. S'han incorporat també quatre grups de figures que representen les persones refugiades i la imatge d'una escena que mostra les quadrilles d'homes encarregats d'excavar els túnels. L'espai compta amb elements figuratius com ara les bombetes incandescents que il•luminaven les cavitats, les bigues de fusta que servien per a contenir les terres o les eines que feien servir per a ampliar les galeries.

Els bombardejos a Tortosa van comportar la destrucció de centenars d'immobles i de barris sencers, com el de Pescadors, on posteriorment es va construir l'actual edifici consistorial i la plaça de l'Ajuntament. Les obres de transformació per a vianants d'aquesta plaça, fetes el 2021, es van aprofitar per identificar, amb diferents materials i uns llums al paviment, el traçat de l'antic carrer de Pescadors i els diferents edificis que hi havia abans de la guerra.


Per: ACN

Foto: Anna Ferrpas / ACN