suma’t al canal whatsapp d’EbreActiu

CAT | ES


Quan dormen els arbres

El Museu de les Terres de l’Ebre acull una exposició de fotografies nocturnes de gran format i fetes amb baixa exposició d’arbres monumentals i singulars que podem trobar al llarg del territori del massís dels Ports i la Tinença de Benifassà

Etiquetes   vida activa, cultura, natura, arbre monumental, museu terres ebre, exposicions, tinença benifassa, massis del port, amposta

Publicat el6/7/2023

Quan dormen els arbres  | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ...


El Museu de les Terres de l'Ebre inaugura aquest vespre l'exposició itinerant “Quan dormen els arbres”, produïda per l'Ateneu de Natura, comissariada per Enric Forner i Valls i amb fotografies de Lluís Ibàñez Melià. L'exposició està organitzada pel mateix Ateneu de Natura, el Museu de les Terres de l'Ebre i l'Ajuntament d'Amposta i està inclosa dins de les activitats del projecte Amposta Ciutat Sostenible 2023.

La mostra ens presenta fotografies nocturnes de gran format i fetes amb baixa exposició d'arbres monumentals i singulars que podem trobar al llarg del territori del massís dels Ports i la Tinença de Benifassà. Arbres que s'alcen majestuosos i que amb la seva presència omplen el paisatge i capten la nostra atenció.

Lluís Ibàñez porta anys fotografiant arbres amb nom propi. Que tinguen nom vol dir que la gent del seu entorn se'ls estima i el ha deixat envellir. El Faig Pare a la Sénia, el Pi Catxo al Coratxar, el Pi de la Refoia a Paúls o el Pi de la Bruixa a Castell de Cabres. L'exposició vol ser un homenatge a aquests gegants supervivents. L'exposició ens mostra una part d'aquest meravellós patrimoni natural del territori, uns arbres únics als que no hauria de ser difícil estimar-los.

Com diu Enric Forner i Valls comissari de l'exposició, “Quan dormen els arbres, muden la respiració. Mentre somien, no expulsen oxigen, no ens omplin la dispensa de l'atmosfera perquè nosaltres, desagraïts, puguem respirar. Ni inspiren anhídrid carbònic, reduint com poden el que nosaltres, desconsiderats, afegim a la Terra. No cal patir, però, només desperts tornaran als seus treballs quotidians: a fer sucre de la llum del sol i a baratar CO2 per oxigen. Ho fan per ells mateixos, per seguir vivint i deixar la llavor per a la generació següent. Com tots els ésser vius. Però amb una discreció i un altruisme esplèndids. Nosaltres ens ho trobem tot per atzar i no li donem importància, com al pa regalat que no se sap apreciar. Sovint ens oblidem que som uns paràsits. Tots els animals ho som. Per viure, ens hem de menjar els vegetals o uns animals que han menjat prèviament vegetals o uns animals que han menjat animals que a la seua vegada s'havien alimentat devorant vegetals. Per viure hem de respirar l'oxigen que ells ens alenen. En canvi, ells, que mouen la roda i són el principi de tot, callen i quan es pon el sol descansen. Ara que dic això necessito pensar que dormen tranquils i que no els vindrà el malson d'un foc o d'una motoserra elèctrica o del traçat d'una carretera nova. Quan dormen els arbres, els homes també coven la són i els somnis.”

El fotògraf de Benicarló, Lluís Ibáñez, autor de les fotografies de l'exposició, ha captat aquests moments màgics d'hores de foscor en que els únics llums són els dels estels i els ha captat amb la seva càmera. 14 fotografies de gran format que ara podeu visitar i contemplar al Museu de les Terres de l'Ebre fins el dia 27 d'agost.


    Exposició “Quan dormen els arbres ”
  • Lloc: Museu de les Terres de l'Ebre
  • Dates: Del 6 de juliol al 27 d'agost de 2023
  • Organitzen: Ateneu de Natura, Museu de les terres de l'Ebre i Ajuntament d'Amposta.


Per: Redacció

Foto: Cedida

comparteix-ho