CAT | ES
En el que portem d’estiu (des del 15 de juny) han mort en el bany 12 persones a les platges i 4 en piscines
Etiquetes vida activa, platges, temporada estiu, catalunya
Publicat el2/8/2024
En el que portem de la campanya de bany d'aquest estiu (des del 15 de juny), el nombre de víctimes mortals en el bany tant a platges com a piscines ha estat de 16 persones, un valor per sota del de l'any passat. Durant la campanya del 2023 a data 1 d'agost havien mort en el bany a platges i piscines 24 persones. Tot i la millora en les dades de mortalitat en el bany, segueix sent un nombre elevat. Per aquest motiu, Protecció Civil fa una crida a la prudència en el bany tot recordant la importància de banyar-se en espais vigilats i de fer-ho acompanyats, especialment en el cas de les persones grans que tenen un major risc a causa de l'edat i a la prevalença de malalties cròniques i patologies diverses.
D'altra banda, també és preocupant l'elevat nombre de menors d'edat ferits mentre es banyen a les piscines, amb un total de 25 infants.
Així, Protecció Civil recorda la responsabilitat dels adults mentre els menors s'estan banyant. És molt important ensenyar-los a nedar com més aviat millor i vigilar-los en tot moment sense cap distracció, com ara l'ús del telèfon mòbil, i estar a tocar dels més petits per poder agafar-los immediatament si pateixen algun problema.
Enguany s'ha posat en marxa la campanya, “A l'aigua risc zero”, que busca generar la complicitat amb la ciutadania que gaudeix habitualment o de forma esporàdica del bany a la platja, piscina o aigües interiors, per tal de recordar els consells bàsics que permeten minimitzar el risc que significa qualsevol activitat lúdica en el mitjà aquàtic.
S'ha realitzat un anunci de televisió que de forma simpàtica, jugant amb el concepte de risc zero exemplificat el zero com un flotador o salvavides, recorda els principals consells d'autoprotecció per minimitzar el risc. També falques per a ràdios amb els principals consells i la impressió de 100.000 ventalls que es distribueixen a les platges i piscines per part del voluntariat de Protecció Civil de diferents municipis.
Concretament, aquest cap de setmana (dissabte 3 d'agost) es farà repartiment de ventalls sobre bany segur entre els viatgers dels trens de Rodalies de les línies de la costa R1 i R2 sud. Es tracta d'una acció coordinada amb RENFE en trens de rodalies que tenen com a destí estacions de municipis amb platges d'ús intensiu.
També s'està coordinant el repartiment d'aquest material amb diversos municipis de la costa a través del seu personal i voluntariat de protecció civil municipal.
Ofegaments mortals i greus el que portem d'estiu
En el que portem d'estiu (des del 15 de juny) han mort un total de 12 persones a les platges catalanes, mentre que l'any passat a les mateixes dates van ser 17. Tot i que el nombre és força menor, cal recordar que enguany han mort 10 persones a les platges abans d'iniciar-se la temporada de bany i l'any passat només van ser 2.
A les piscines, des del 15 de juny hi ha hagut 4 víctimes mortals (una d'elles un menor d'edat), mentre que van ser 7 en el mateix període de l'any passat.
Però, a banda de les víctimes mortals, el que preocupa és també l'elevat nombre de menors (25) que fins ara han resultat ferits en el bany a les piscines. D'aquests 25, un total de 16 infants tenien menys de 5 anys; i 9 entre 6 i 12 anys. Només 4 ofegaments greus han tingut lloc en piscines particulars; 13 en piscines municipals i d'equipaments esportius; i 8 en piscines de càmpings, hotels o cases de colònies.
La coordinació de la campanya de bany es fa des del Centre de Coordinació Operativa de Catalunya CECAT, del que formen part Protecció Civil de la Generalitat i SEM de forma presencial, i que està en contacte continu amb tots els operadors de socorrisme i cossos d'emergències i seguretat.
Pel que fa a les trucades al telèfon d'emergències 112 relacionades amb les platges, fins aquesta setmana s'han rebut 1.353 trucades per 945 expedients. La majoria de trucades s'han rebut des del Barcelonès (208), seguit del Tarragonès (180) i l'Alt i Baix Empordà (157). Un 55% de les trucades han estat per demanar assistència sanitària, i un 29% per afectacions derivades de l'estat de la mar.
Quant a la presència de meduses a les platges catalanes, els municipis que han tingut més meduses són Sitges, Castelldefels, Sant Pere Pescador, Lloret de Mar i Badalona. Segons dades de l'Institut de Ciències del Mar sí que s'ha detectat un major increment del nombre de meduses respecte a l'any anterior.
A més, aquest 2024 hem de destacar la presència, per primera vegada a les platges catalanes, d'un organisme marí, semblant a una medusa, conegut com a caravel·la portuguesa, una espècie extremadament urticant, i que va provocar la bandera vermella, i per tant la prohibició del bany, a la platja de Tamarit a Tarragona i a la platja d'Altafulla el passat divendres 26 de juliol.
Consells de seguretat a la platja
Consells de seguretat a piscines i bany en aigües interiors
A la piscina,
En rius, estanys i pantans,
EbreActiu.cat
Què és EbreActiu.cat
Contactar
Publicitat
Butlletí electrònic d'EbreActiu
Informació i avís legal
Política de cookies
Selecció d'enllaços: