Horta de Sant Joan, un paradís a la Terra Alta

CAT | ES


Prop d’un centenar de recreadors faran reviure les batalles del Setge de Tortosa del 1708

Del 20 al 22 de març, les Avançades de Sant Joan esdevindran per quint any el punt neuràlgic per rememorar la contesa bèl·lica del 1708 a la ciutat

Etiquetes   turisme, turisme cultural, tortosa, baix ebre, terres ebre

Publicat el4/3/2020

Prop d’un centenar de recreadors faran reviure les batalles del Setge de Tortosa del 1708 | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ...


Batalles fluvials, setges a les muralles, la vida al campament militar a començaments del segle XVIII... la recreació del Setge de Tortosa del 1708 tornarà a esdevindre un moment per conèixer amb major detall un dels episodis bèl·lics més determinants que van tindre la ciutat com a protagonista. Del 20 al 22 de març, diversos espais de Tortosa serviran per reviure les batalles que es van disputar a la ciutat en el context de la Guerra de Successió. Per fer-ho possible un any més, al llarg del cap de setmana hi haurà prop d’un centenar de membres de col·lectius de recreació històrica, arribats de diferents punts de Catalunya (com Girona o Moià) però també del País Valencià o d’Almansa, a Albacete.

Ahir la tarda, l’alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, acompanyada del tinent d’alcalde de Turisme, Sisco Pepió, del president d’Amics dels Castells i del Nucli Antic, Jordi Mulet, i de dos representants de Miquelets de Catalunya, Aleix González i Santiago Anglès, van donar a conèixer els detalls d’aquesta quinta edició. L’alcaldessa va remarcar que suposa no només "una oportunitat per donar a conèixer un moment històric de la ciutat i el país", sinó també un magnífic reclam turístic que diversifica l’oferta de Tortosa, i que cada any va consolidant-se com un dels atractius del calendari anual. En aquest sentit, el regidor de Turisme va remarcar que permet aprofundir en el coneixement que la ciutadania té sobre l’important conjunt emmurallat que conserva Tortosa, ja que aquests dies esdevé l’enclavament principal de la recreació.

El president d’Amics dels Castells també va subratllat el paper que les muralles tenen en l’esdeveniment, i el fet que Tortosa, amb els 6,5 quilòmetres de muralles, és la ciutat del país amb el major conjunt emmurallat que es conserva: "val la pena descobrir-les amb esdeveniments com el del Setge de Tortosa", va apuntar.Bodegas Crial. Quatre generacions cultivant vinyes i elaborant vi de Lledó


El creixement que la recreació ha tingut a la ciutat al llarg de les quatre primeres edicions, i el fet que cada vegada hi haja més agrupacions de recreació històrica interessades a participar-hi, situen el Setge de Tortosa com un referent d’aquest tipus d’esdeveniments al país. Així ho va assenyalar el ’brigadier petit’ dels Miquelets de Catalunya, Aleix Gonzalez, que va apuntar que la de Tortosa "s’està convertint en una de les representacions més importants del país" pel que fa a aquest context històric, gràcies a la implicació de l’Ajuntament i de totes les entitats participants, i pel "potencial tan important que tenen les fortificacions de la ciutat". En aquest sentit, va explicar el paper determinant que va tindre el Setge de Tortosa en el desenvolupament posterior de la Guerra de Successió: "sense la caiguda de Tortosa no s’entendria la caiguda de Barcelona", va afegir.

El programa d’actes arrancarà el divendres 20 de març a la tarda al Museu, amb un taller sobre la moda militar de l’època, una conferència sobre la importància de Tortosa com a peça clau en la Guerra de Successió i la projecció del documental ’Vèncer o morir’. Dissabte al matí, el contingent militar de cavalleria i infanteria desfilarà per la ciutat fins a la plaça de l’Ajuntament, on al migdia passaran revista i llegiran el ban de guerra. Just a continuació (12.30 h) es viurà la primera de les batalles, amb l’assalt fluvial que enguany desembacarà a la platja de Ferreries. Ja a la tarda, reviuran la vida als campaments austriacistes i borbònics a les Avançades de Sant Joan fins que a les 18 h tinga lloc la recreació del primer assalt al fossat de la segona Avançada. En acbaat, ball d’època obert a tota la ciutadania.

Diumenge, Amics dels Castells farà un recorregut guiat amb sortida a les 10.30 h des de la torre del Célio i final a les Avançades. Allà, a partir de les 12 h, tindrà lloc l’assalt final i més cruent, que desembocarà en la capitulació de Tortosa.

Per: Redacció

Foto: Cedida

comparteix-ho