Roquetes.  Muntanya, ciència i tradició

CAT | ES


El Priorat recupera 450 exemplars d'arbres fruiters de varietats tradicionals de la comarca

S’han repartit els exemplars clonats a partir de 10 arbres fruiters de varietats tradicionals, recuperats gràcies a una iniciativa del Consell Comarcal del Priorat, en el marc del PECT ’Pobles vius i actius. Territori equilibrat i innovador’

Etiquetes   de la terra, priorat, agricultura, sostenibilitat, falset

Publicat el8/2/2023

El Priorat recupera 450 exemplars d’arbres fruiters de varietats tradicionals de la comarca | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ... Els fruiters clonats


El passat dissabte 4 de febrer es va fer el repartiment dels 451 exemplars clonats a partir de 10 arbres fruiters de varietats tradicionals del Priorat a la seu de VITEC, a Falset. Els prioratins i prioratines que van inscriure's a la iniciativa van recollir els exemplars per tal de poder-los plantar i gaudir dels seus fruits. La recuperació d'arbres fruiters ha estat desenvolupada pel Consell Comarcal del Priorat dins de l'operació Dinamització agrària del projecte PECT ‘Pobles Vius i Actius. Territori equilibrat i innovador', que lidera la Diputació de Tarragona.

Durant la part central de l'acte el diputat de la Diputació de Tarragona i alcalde de Falset, Carlos Brull; el conseller de Medi Ambient del Consell Comarcal del Priorat, Ferran Mestres, i el responsable de Vivers Corona, Josep Canela, que s'ha encarregat de la multiplicació del material vegetal, es van adreçar als assistents, per tal d'explicar-los-hi la iniciativa i el procés que s'ha seguit per poder aconseguir els 451 exemplars que s'han repartit.

Algunes de les “famílies dels arbres”, prioratins que han conservat i mantingut els arbres que s'han clonat, també han assistit a l'acte aquest dissabte. Els arbres clonats són pomeres, pereres, albercoquer, presseguer, cirerer i prunera.

Els arbres han anat a 107 localitzacions diferents del Priorat, pràcticament arribaran a tots els pobles de la comarca. Han estat acollits per 85 particulars, un 35% dels quals es dedica al sector agrari i un 20% s'han interessat per les varietats tradicionals prioratines per tal de contribuir a la seva conservació i divulgació. A més, també acullen arbres entitats i 5 projectes municipals que tenen previst habilitar espais on plantar-los. Finalment, els 17 centres d'ensenyament de la comarca, de Prades i de la Serra d'Almos, també plantaran algun dels exemplars clonats.


PECT Pobles vius i actius

El Projecte d'especialització i competitivitat territorial (PECT) “Pobles vius i actius. Territori equilibrat i innovador” vol lluitar contra el despoblament de les àrees rurals a través de dos àmbits d'actuació: la innovació social i l'especialització intel•ligent. D'una banda, s'aplica la tecnologia a l'escola rural i la cura de la gent gran per tal de millorar la qualitat de vida als pobles. I de l'altra, es posa el focus en el sector vitivinícola, l'agroalimentari i els productes locals per tal de treballar en la seva especialització i augment de competitivitat. Liderat i coordinat per la Diputació de Tarragona, hi participen també la Universitat Rovira i Virgili, el Consell Comarcal del Priorat, l'Organisme autònom de desenvolupament de la Conca de Barberà (Concactiva), el Parc Tecnològic del Vi (VITEC) i l'Associació d'Iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA). El projecte està cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) de la Unió Europea, en el marc del Programa operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020, objectiu d'inversió en creixement i ocupació.


Per: Redacció

Foto: Consell Comarcal del Priorat