Activitats estiu 2023 Vandellòs i Hospitalet de l’Infant

CAT | ES


El Priorat acollirà el Simposi internacional “Paisatge, Agricultura i Dona” els dies 9 i 10 de maig

Durant les pròximes setmanes es donarà a conèixer el programa detallat del Simposi i s’obriran les inscripcions

Etiquetes   entorn, priorat, paisatge

Publicat el6/2/2019

El Priorat acollirà el Simposi internacional “Paisatge, Agricultura i Dona” els dies 9 i 10 de maig | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ... El Simposi se celebrarà a la Cartoixa d'Escaladei


La Cartoixa d'Escaladei (Priorat) acollirà els dies 9 i 10 de maig de 2019 el Simposi internacional “Paisatge, Agricultura i Dona”, impulsat per la Comissió del Paisatge i la Sostenibilitat del Priorat, i organitzat per l'Observatori del Paisatge de Catalunya. Es tracta d'un Simposi que comptarà amb la presència de participants d'arreu del mon en un programa que, en aquests moments, s'està acabant de concretar.

El Simposi pretén crear lligams i col·laboracions entre paisatges, iniciatives i projectes que treballen pel reconeixement de models agrícoles que, des de la tradició i la innovació, posen de manifest la viabilitat de sistemes que s'adeqüen a la idiosincràsia dels territoris, són respectuosos amb els seus valors i procuren una vida digna a les persones que els habiten i els construeixen dia a dia.

El Simposi està estructurat en quatre blocs: valors, model, governança i paisatge cultural agrícola del Priorat. Els eixos temàtics: paisatge, agricultura i dona, es presentaran i es treballaran de manera transversal en els quatre blocs.

El Simposi va adreçat a un públic molt ampli i divers: habitants del Priorat, de la resta de Catalunya i de l'Estat espanyol, de la Mediterrània i de la resta del món, relacionats amb l'agricultura. Des de pagesos fins a especialistes en els eixos temàtics que el Simposi planteja, com també les institucions i les administracions nacionals i internacionals responsables de les polítiques sectorials en aquests àmbits. El Simposi oferirà servei de traducció simultània en català, castellà, anglès i francès.

El programa del Simposi, així com els ponents i experts que hi intervindran, es donarà a conèixer en les pròximes setmanes. Tan bon punt es faci públic el programa detallat, també s'obriran formalment les inscripcions, tot i que les persones interessades en assistir-hi ja es poden posar en contacte amb el organitzadors, a través del web del simposi, per sol·licitar més informació de l'esdeveniment.


El Priorat acollirà el Simposi internacional “Paisatge, Agricultura i Dona” els dies 9 i 10 de maig | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ... La terra del Priorat té una forta personalitat


El paisatge amfitrió: el paisatge cultural agrícola del Priorat

L'agricultura al Priorat ha configurat el seu paisatge a partir d'una terra amb una forta personalitat. El mosaic que el forma i li dona identitat es replica de tal manera i amb tanta força que, posteriorment, es reflecteix en la riquesa del seu patrimoni agrícola i del seu patrimoni cultural material i immaterial. En un espai ben delimitat i reduït conviuen expressions prou diverses que constitueixen un tot, fet de retalls i bocins, de trossos, que de manera conjunta i solidària componen el paisatge cultural agrícola de policultiu i de mosaic mediterrani. Aquest paisatge reflecteix un model determinat en el qual la dimensió humana de l'activitat agrària s'harmonitza amb aquest mosaic de petites peces. En aquest sentit, el paisatge agrícola del Priorat, que opta al reconeixement com a Patrimoni Mundial de la UNESCO, pot aportar un gra d'arena en els sistemes agrícoles del món i en la posada en valor d'aquest model.

Impulsat per la Comissió del Paisatge i la Sostenibilitat del Priorat, ens de gestió del paisatge cultural agrícola de la comarca, el simposi serà organitzat per l'Observatori del Paisatge, amb el suport del Consell Comarcal del Priorat, l'associació Prioritat, la Diputació de Tarragona i els següents departaments de la Generalitat de Catalunya: Cultura; Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació; i Territori i Sostenibilitat.

Per a més informació: http://pad.catpaisatge.netUlldecona, un passeig per la història