Venda online productes de la Terra

CAT | ES


El preu de les taronges, molt per sota dels costos de producció

Durant els darrers mesos, Unió de Pagesos ha alertat d’informació sobre preus molts baixos percebuts pels citricultors, en molts casos entre els 8 i 12 cèntims el quilo de taronges

Etiquetes   citrics terres ebre, cítrics, taronges, agricultura, de la terra, montsia, baix ebre, terres ebre,

Publicat el24/3/2022

El preu de les taronges, molt per sota dels costos de producció | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ... El preu de les taronges, molt per sota dels costos de producció


Unió de Pagesos ha demanat al Departament d'Acció Climàtica, mitjançant una carta al secretari d'Alimentació, Carmel Mòdol, que obri una investigació urgent, a través de l'organisme Cadecat, sobre el possible incompliment de la Llei de mesures per millorar el funcionament de la cadena alimentària per part dels compradors de taronges als productors a Catalunya. El sindicat fa aquesta demanda a causa dels preus extremadament baixos en origen, amb l'objectiu que la campanya d'inspeccions i comprovacions sigui extensa, ja que la situació és generalitzada per part de les empreses compradores.

Durant els darrers mesos, el sindicat ha alertat d'informació sobre preus molts baixos percebuts pels citricultors, en molts casos entre els 8 i 12 cèntims el quilo de taronges. Pel que fa a les clementines, el preu mitjà que paguen les empreses compradores és de 30 cèntims el quilo, però cal tenir en compte que la collita 2021/22 ha estat molt curta, entre un 40% i un 60% respecte a una de mitjana; per tant, els ingressos per aquest cítric també s'han reduït.

El sindicat ha estat amatent en les últims setmanes a l'evolució dels preus i ha comprovat que aquestes informacions es reflectien en les estadístiques oficials del Departament i del Ministeri d'Agricultura. Així, els preus en origen a l'arbre publicats pel Ministeri per als diferents cítrics mostren una davallada molt important respecte de la passada campanya, sobretot en la taronja, amb preus de 5 cèntims el quilo per a la navelina, i de 9,38 cèntims per a la navel aquesta última setmana. La darrera dada de preu percebut pels productors publicada per d'Acció Climàtica per a les taronges és d'11 cèntims el quilo, el desembre del 2021.

Unió de Pagesos denuncia que aquest nivell de preus en origen a l'arbre és excepcionalment baix, molt per sota del cost efectiu de producció. Si es prenen com a base les darreres dades publicades per la Xarxa Comptable Agrària de Catalunya (XCAC) del 2019 i el 2018, el cost de producció de ‘mandarines, clementines i fruites similars' és de 42 cèntims el quilo i de 47 cèntims el quilo, respectivament. Si s'aplica l'increment dels factors de producció dels darrers mesos, aquests costos considerats poden augmentar en més d'un 20%.

Una altra dada important per tenir en compte és el cost mitjà assignat a ‘aigua' d'aquestes dades. La XCAC considera que per aquest grup de cultius és de 391 euros l'hectàrea. En aquest moment, hi ha preus de 50 cèntims d'euro el m3 a les comunitats de regants de la zona citrícola, el què equivaldria a un cost d'uns 3.000 euros per hectàrea només per aquest factor.


Per: Redacció

Foto: EbreActiu