suma’t al canal whatsapp d’EbreActiu

CAT | ES


El preu de l’ametlla cau en una campanya condicionada per la producció rècord dels Estat Units

Unió de Pagesos reclama la valoració de l’ametlla produïda a Catalunya i més transparència de mercat

Etiquetes   de la terra, ametlla, terra alta, ribera ebre, montsia, baix ebre, agricultura, priorat, catalunya

Publicat el2/3/2021

El preu de l’ametlla cau en una campanya condicionada per la producció rècord dels Estat Units | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ... Camp d’ametllers a la Pobla de Massaluca, Terra Alta


La collita rècord d’ametlla als Estats Units l’any passat (d’1,36 milions de tones, un 18% que el 2019) i l’aturada de les operacions comercials per la covid, estan condicionant els preus de la campanya a Catalunya. Els preus s’han reduït fins a 2 euros per quilo de gra des de l’any passat. La baixada ha estat progressiva però des del mes de juliol passat, s’ha frenat sobre els 3 euros/quilo a les llotges estatals. El febrer del 2020 s’havia estat pagant a 5 euros per quilo. El sindicat Unió de Pagesos (UP) denuncia que aquests preus no són sostenibles i que el sector català ha d’afrontar reptes com la valoració econòmica del fruit, apostar per la producció ecològica i optimitzar l’aigua de reg quan sigui possible.

UP reivindica que calen projectes conjunts amb les organitzacions de productors i la indústria que permetin donar més valor a varietats d’ametlla com la llargueta i la marcona, i "posicionar adequadament" les noves varietats, agrupant-les i trobant-los "les millors sortides comercials".

El sindicat denuncia que els preus cotitzats per Llotja de Reus estan gairebé sempre per sota dels d’altres llotges i orígens, i assenyala que la diferència entre el preu que cobra el pagès per l’ametlla i el preu de la primera venda en gra és del voltant d’1 euro per quilo. UP va demanar a Agricultura, fa més d’un any, que elaborés un estudi de costos de transformació de la fruita seca a Catalunya, i reclama al Ministeri i el Departament que es comprometin a recuperar l’ajut estatal per a superfícies de fruita seca (de 120,75 euros/hectàrea).

A Catalunya, 24.234 hectàrees d’ametller encara són en secà, i 9.739 de regadiu. UP adverteix que la davallada de preu de l’ametlla empeny les explotacions a aconseguir un rendiment baix, sobretot en secà i en determinats regs de suport mínims, que els deixa al límit de la rendibilitat.


Font: ACN

Foto: EbreActiu

comparteix-ho