Molí Hospital. Un antic molí del segle XIV restaurat i convertit en habitatge turístic de categoria superior

CAT | ES

SELECT top 1 * FROM g_banners WHERE actiu='s' AND seccio=2 AND (activacio<=#8/12/2022#) AND (caducitat>=#8/12/2022# OR caducitat IS NULL) ORDER BY Rnd(- id * 1000 * Timer())

Presentada la declaració de les coeteres del delta de l'Ebre com a Béns Culturals d'Interès Nacional

El passat 20 de juny, es va presentar al Museu de les Terres de l’Ebre d’Amposta, la declaració de Béns Culturals d’Interès Nacional, en la categoria de Zona d’Interès Etnològic (ZIE), a 12 de les 26 coeteres que encara es conserven al Delta de l’Ebre

Etiquetes   entorn, delta ebre

Publicat el25/6/2020

Presentada la declaració de les coeteres del delta de l’Ebre com a Béns Culturals d’Interès Nacional | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ... La coetera Paredols al terme municipal d’Amposta


Aquesta declaració va ser aprovada pel Govern de la Generalitat el 14 de març i comprèn les coeteres del delta de l'Ebre: Pesigo (l'Ampolla), Piñol (Camarles), Ravanals (l'Aldea), Cámara (Amposta), Tario (Sant Carles de la Ràpita), Lluco (Sant Carles de la Ràpita), Buda (Sant Jaume d'Enveja), Montañana (Deltebre), Paredols (Amposta), Navarro (Sant Jaume d'Enveja), Bombita (Deltebre) i Llupia (Sant Jaume d'Enveja).

L'any 2013, el Departament de Cultura va iniciar el tràmit de declaració a proposta del Consorci del Museu de les Terres de l'Ebre. Llavors es va iniciar la tramitació de l'expedient que ha comptat amb els avals de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC) i del consell assessor del Patrimoni Cultural, i en el qual s'han garantit els tràmits d'exposició pública i d'al·legacions.

Les coeteres són les bases per a disparar coets granífugs contra les tempestes de pedra, servei que es va oferir als arrossaires fins a l'any 1985. Les coeteres del delta són per tant el resultat de la lluita contra les pedregades o calamarsades que la Mutualidad Arrocera de Seguros, va dur a terme a través de la seva Delegación de la Zona del Ebro. El 1948 es va iniciar el programa Lucha Antigranizo, a base de disparar coets granífugs contra les tempestes de pedra, servei que va continuar oferint als seus mutualistes fins al 1985. Degut a l'èxit del programa, la Mutualidad va anar aixecant, per tots els municipis deltaics, a un i altre costat de l'Ebre, fins a un total de 38 coeteres.

Aquestes construccions són un element bàsic per a la interpretació i valorització de la història i les antigues formes de vida pròpies del delta de l'Ebre, un espai natural d'elevat valor patrimonial. Sumen un element patrimonial singular en el paisatge català, perquè enlloc més de Catalunya existeixen unes construccions d'aquest tipus.

Més informació al Museu de les Terres de l'Ebre.


Per: Redacció

Foto: EbreActiu