Lo Sirgador, llagut turístic. Activitats al riu Ebre i a la Via Verda

CAT | ES


El Pòrtic d'Eufònic enceta aquest dijous quatre dies plens d'activitats musicals i artístiques maridades amb gastronomia ebrenca i memòria històrica

Quatre dies plens d’activitats musicals i artístiques que funcionen com a preàmbul del festival i que engloben Eufònic Terra, el BotCamp i la inauguració de les principals instal·lacions artístiques. En total, més de 25 propostes de diferents disciplines

Etiquetes   vida activa, cultura, terres ebre

Publicat el3/7/2024

El Pòrtic d’Eufònic enceta aquest dijous quatre dies plens d’activitats musicals i artístiques maridades amb gastronomia ebrenca i memòria històrica | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ...


Eufònic Terra beu de la idea de conjugar i de lligar i interrelacionar les diferents disciplines artístiques amb el patrimoni immaterial, amb el paisatge, amb les tradicions i amb la gastronomia del territori ebrenc. Eufònic Terra maridarà dos elements típics, l'oli DOP Baix Ebre / Montsià i la clementina IGP, amb una sèrie d'actuacions musicals i accions sonores en espais singulars com camps d'oliveres, una plaça de bous o una antiga pedrera.

El creador i tecnòleg Albert Barqué-Duran mostrarà a l'ermita de Sant Roc de Paüls el treball que ha estat creat sobre els últims moments de les clementines. En aquest mateix paratge i dia, dissabte 6 al matí, hi haurà l'actuació de la cantant, contrabaixista i compositora Magalí Datzira, una proposta basada en el jazz amb influències del funk, el pop electrònic, els sons mediterranis i els ritmes urbans. La complementarà la polifacètica DJ barcelonina Rosario.

Un camp d'oliveres a la Sénia acollirà diumenge al matí una acció creada expressament de l'artista digital Shoeg, i, seguidament, el Parc Municipal d'aquesta població es podrà gaudir d'un vermut musical -amb vermut de la Terra Alta, per descomptat- amb l'actuació de lāminal, projecte de Carles Querol (4hiverns) i Ramon Aragall (Els Amics de les Arts), acompanyat pel DJ 106.

A la plaça de l'Antic Molí d'Oli d'Ulldecona es podrà degustar aquest dijous a la tarda una reinterpretació del clàssic berenar de pa, xocolata i oli al ritme musical de la potent cantautora donostiarra Sara Zozaya, en format quartet; ja a la nit, una botifarrada ancestral a la Plaça de Bous de Campredó serà el marc on la compositora Mar Pujol presentarà el seu primer llarga durada, amb la sessió del DJ Goofellah.

Per aprofundir en la vinculació entre gastronomia ebrenca i música, el restaurant estrella Michelin Les Moles, d'Ulldecona, oferirà un sopar i una actuació, aquest divendres dia 5, de la compositora i actriu Aida Oset, que presentarà el seu primer àlbum en solitari, un projecte entre el pop d'autora i l'electrònica que suposa un viatge íntim i personal de caiguda i d'ascensió. Aquesta és l'única activitat de pagament en el marc d'Eufònic Terra.


Memòria històrica i recuperació d'un pioner

Eufònic 2024 continua creant sinergies amb entitats del territori. En aquest cas amb el Consorci per la Memòria de la Batalla de l'Ebre, COMEBE, i el Centre d'Estudis de la Batalla de l'Ebre, CEBE, i dedica la vesprada del diumenge a la memòria històrica. El pati de les Escoles Velles de Gandesa acollirà la vídeocreació “Què en sap, la història, de mossegar-se les ungles?”, del polifacètic artista català Francesc Torres, expert en la Guerra Civil Espanyola. Aquesta pel·lícula, que recull filmacions de la Brigada Lincoln durant la Guerra Civil, va ser descoberta per Torres a la Biblioteca de la Universitat de Nova York, una troballa de gran valor històric que mostra les llargues estones d'espera durant el conflicte armat i on apareixen personatges com Ernest Hemingway, i les últimes imatges de la gravació corresponen a la zona de l'Ebre. La banda sonora de la peça és de Conlon Nancarrow, compositor nord-americà pioner de la música mecànica, estretament lligat a la Guerra Civil, ja que va lluitar allistat a la Brigada Lincoln, regiment de voluntaris nord-americans que lluitava a les files del bàndol republicà.

A més de la projecció i d'una xerrada prèvia de Francesc Torres a l'interior del Museu, al pati es presentarà una actuació de pianola del compositor, músic i productor Riccardo Massari Spiritini, gran coneixedor de l'obra de Nancarrow, amb la participació de l'expert britànic Dominic Murcott. Una oportunitat única per poder escoltar aquestes peces que gairebé mai s'executen en directe.

El Pòrtic d'Eufònic tancarà portes la mateixa nit del diumenge a l'Ermita de la Pietat d'Ulldecona, amb l'actuació de la banda barcelonina de pop-punk Los Yolos, la música urbana dels ulldeconencs Youngbobby & Vierr i la polifacètica DJ Priscila.


Instal·lacions artístiques

Eufònic 2024 acull 10 instal·lacions artístiques, propostes que giren al voltant de la intersecció entre l'art, la ciència i la tecnologia, quatre de les quals s'inauguren durant el Pòrtic i restaran obertes fins més endavant. Al Centre d'Art Lo Pati d'Amposta s'estrenarà la nova instal·lació sonora de l'artista i compositor holandès Edwin van der Heide; l'Auditori de la Lira Ampostina presenta la impressionant peça d'art digital “El jardí de les delícies”, d'Anna Rierola; al Museu de Tortosa es veurà “Ecos sísmicos”, de l'artista colombià resident a València Leo Pum, divendres l'acompanyarà una performance de RIIIM i en acabat, el jazz atmosfèric i electroacústic del grup de Brussel•les Dictaphone;; i a l'Antic Molí d'Oli d'Ulldecona trobarem “La forma de l'aigua” de Marie-France Veyrat i Jaime de los Ríos.


BotCamp, les primeres colònies digitals

Eufònic celebra la primera edició de BotCamp, unes “colònies digitals” de tres dies, del 5 al 7 de juliol, al poble de Bot amb quatre mentores digitals de reconegut prestigi com són Alba G. Corral, Anna Carreras, Antònia Folguera i Irma Vilà. A Bot es veuran, a la nit, les actuacions de live coding de Turbulente i Eloi el Bon Noi, Lina Bautista i Timo Hoogland, a més de la instal•lació “BSM/MTHC” d'Oscar Martín a.k.a NOISH i l'assaig obert d'”Astres” de Playmodes a l'antiga estació.

El Pòrtic d'Eufònic deixarà pas la setmana següent, de l'11 al 14 de juliol, al gruix del festival, on tindran lloc més d'una cinquantena d'actuacions. Entre els dos caps de setmana passaran pels escenaris d'Eufònic més de 75 artistes de disciplines tan diferents com la dansa, l'electrònica, la poesia i la combinació entre totes elles. Aquest cap de setmana central també tindrà lloc a Tortosa l'Eufònic Pro, la trobada dels professionals de la cultura perifèrica a la Catalunya sud.Enblau, creadors d’aventures. Piragüisme, senderisme, birdwatchingPer: Redacció


comparteix-ho