suma’t al canal whatsapp d’EbreActiu

CAT | ES


Els pobles de l'interior de la comarca del Montsià acullen la primera edició de Montsònica

Seran quatre dies d’activitats musicals i performatives en espais singulars, Freginals, La Galera, La Sénia i la pedania de La Miliana

Etiquetes   vida activa, cultura, ulldecona, la galera, freginals, la senia, montsia, terres ebre

Publicat el18/4/2023

Els pobles de l’interior de la comarca del Montsià acullen la primera edició de Montsònica | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ...


Del dijous 8 al diumenge 11 de juny se celebra la primera edició de Montsònica - Músiques i reexperiències contemporànies, una nova proposta d'activitats musicals i performatives que se celebra en cinc pobles de l'interior de la comarca del Montsià. Montsònica tindrà com escenaris Ulldecona, Freginals, La Galera, La Sénia i la pedania de La Miliana, pobles situats a la franja entre la Serra del Montsià i el Parc Natural dels Ports, entre La Foia i el Pla de la Galera, més petits i menys habitats que els pobles situats a primera línia de mar. Montsònica dona visibilitat als pobles de la segona línia de la comarca i les seves tradicions que compten amb una doble condició perifèrica: situats al territori més meridional de Catalunya i a l'interior de la comarca.

Montsònica, organitzat per Eufònic, reforça el caràcter ja present al festival d'arts sonores, visuals i digital-performatives de les Terres de l'Ebre que enguany celebra la seva 12ª edició del 24 al 27 d'agost: la singularitat dels espais i el territori, la concepció de ruralitat, la condició perifèrica i les arts contemporànies inserides en el context.

Montsònica convida al públic a comprendre el món rural, no com un aparador de cultures folclòriques, sinó com un artefacte dinàmic per pensar el sentit de la cultura des de la condició rural, establint un diàleg entre tradició i contemporaneïtat a través de la música i les pràctiques artístiques i on la relació amb el context i el paisatge és inseparable de les propostes que s'hi presenten.

Aquesta vinculació amb el paisatge fa que Montsònica se celebri a espais singulars com la construcció de pedra seca de la Barraca de Quicolis (Freginals), la Bassa del Montsià (Ulldecona), el Safareig de la Plaça (La Sénia), la Torre de La Galera, la placeta de La Miliana o la Plaça de l'Església (Ulldecona i La Sénia), entre altres espais.


Músiques d'arrel, memòria oral i accions sonores

La programació de Montsònica revisita les tradicions i costums del territori -com el ball de mantons o la fauna i paisatge propis de la zona- des d'una perspectiva contemporània a través d'actuacions musicals, accions sonores que reinterpreten la veu, la paraula i la memòria oral, performances de cos i moviment, i xerrades al voltant de les diferents concepcions de ruralitat, tradicionalitat i perifèria artística i creativa.


Música tradicional revisitada

La compositora, cantant i guitarrista valenciana Sandra Monfort, que fa dos anys va debutar en solitari amb “Niño Reptil Ángel”, un disc deliciós que travessa la tradició des de la carícia de l'electrònica i la poesia, és una de les tres integrants de Marala. Amb la seva visió contemporània, feminista i agosarada del romanços, els balls de vetlla i les cançons de mort tradicionals, i que va signar un dels millors discs del 2022, “Jota de Morir”, actuarà en format trío amb guitarra, violí i sintetitzador que acompanyaran la seva personalíssima veu.

La Maria, jove fenòmen de la cançó valenciana, popularitzada a través de xarxes socials per les seves cançons de cant valencià, presentarà el seu primer treball estrenat el passat més de febrer, “L'Assumpció”. Un àlbum que fusiona de manera harmònica la instrumentació tradicional amb l'electrònica, tot combinat amb converses amb les seves àvies al voltant de la relació entre la vida i el cant.

Cherman DJ, fundador del segell musical Folcore Records, farà una sessió en horari de vermut, dissabte a migdia. Hi barrejerà diferents subgèneres del folklore electrònic a la impressionant Bassa del Montsià d'Ulldecona.


Accions de música i poesia

La poeta de Manlleu Raquel Santanera col·labora amb la violinista Coloma Bertran en una actuació íntima i delicada que reflexiona sobre el caràcter perifèric de la veu. Es veurà al Carrer Escoles de La Galera.

ITW és un músic experimental de Benicarló, també conegut com a Into the Waves i amb una àmplia experiència en projectes singulars. Li hem proposat treballar amb un poeta ebrenc, el senienc Joan Todó, per a crear una peça única que es veurà a la Bassa del Montsià.


Performances sonores

L'artista reusenc Arnau Casanoves, que practica una riquíssima amalgama de recerques i d'experiències -de la pintura a la música tradicional, passant per la robòtica i diverses tècniques tèxtils- ha fet de la seva obra una hibridació complexa de tècniques i disciplines que aborda l'actualitat amb un to àcid i provocador. Oferirà una exploració de les connexions biològiques entre la música d'arrel, la tecnologia, l'aigua i les plantes pròpies del territori que es podrà veure al Safareig de la Plaça de La Sénia.

La percussionista Núria Andorrà, col·laboradora de Refree o Agustín Fernández entre molts altres músics, és directora artística del festival MontMusic. Presentarà “Nu.a”, la peça on es despulla dels seus instruments i agafa objectes de la quotidianitat per apropar-se als seus orígens. Es veurà al terrat de la impressionant Torre medieval de La Galera, un enclavament idoni per repensar sobre les herències del passat: partint d'unes esquelles que va rebre com a herència familiar, va de la senzillesa a la complexitat i de l'antiguitat a la modernitat, en un treball amb percussió que suggereix temàtiques de sempre que són ben actuals, combinant sons robustos i senzills, electrònica i paisatges sonors.


Performances de cos i moviment

El barceloní Toni Jodar és ballarí, performer, coreògraf i “explicador” de dansa. Al llarg de la seva carrera ha col•laborat amb Gelabert + Azzopardi, Cia de dansa, Àngels Margarit i artistes tan diversos com Albert Vidal, Carles Santos, Jerome Savary i Joan Baixas, i companyies com Dagoll Dagom, Comediants i La Fura dels Baus, entre d'altres. Per a Montsònica li hem proposat partir de l'imponent ball de mantons d'Ulldecona i “travessar-lo” en una peça que es podrà veure i escoltar a la Plaça de l'Església del poble i que comptarà amb la Banda de Música d'Ulldecona.

Artistas Salchichas són Maria Camila Sanjinés i Manel Quintana, i “Hablar con las plantas para llegar a un paisaje” és la peça, presentada a FiraTàrrega o Sismògraf, entre altres festivals, que ara adapten al paisatge de la Foia d'Ulldecona. Una peça immersiva on els espectadors interactuen amb el paisatge i la natura gràcies a uns dispositius sonors que dicten unes ordres específiques. Entre el teatre contemporani i el passeig sonor, acabarà just a temps pel vermut musical de dissabte.

Marga Socias és una creadora que cavalca entre el teatre experimental, la narrativa oral i el xamanisme ancestral, entre la ironia i la innocència. Ha treballat tant en espectacles propis com en col·laboracions amb Carte Blanche, Hello!Earth, Lis Lab o el Théâtre À l'Envers, entre molts altres. L'artista proposa una petita excursió en diumenge matí i un recorregut teixit de ficció màgica tot buscant l'axis mundi de les construccions de pedra seca, declarades Patrimoni Cultural Immaterial per la UNESCO, a Freginals.


Xerrades al voltant de la ruralitat i la perifèria artística

Montsònica acollirà tres xerrades i espais de debat al voltant de la ruralitat i de com encaixen(m) les propostes des d'una perspectiva perifèrica.

La gestora cultural Clàudia Murall (Lo Planter, Tortosa), el director del festival Embarrat (Tàrrega) Jesús Vilamajó i Agustí Vericat, organitzador de les famoses Jornades Musicals a l'Ermita de la Pietat, parlaran sobre els espais i la memòria en les propostes culturals en les ruralitats catalanes. Anna Zaera, directora del festival Rihihiu de Santa Bàrbara i l'activista Llorenç Sorlí, d'Enraonem-nos i especialista en dificultats del col·lectiu LGTBI al món rural, parlaran sobre pràctiques perifèriques des d'una perspectival no només geogràfica, a la Sénia. Les dues xerrades estarán moderades per la gestora cultural Marta Oliveres. A més, la percussionista i compositora lleidatana Núria Andorrà i el director de Fira Mediterrània de Manresa, Jordi Fosas, parlaran sobre la reinterpretació del folk i la música tradicional, a La Galera.

Tota la info a www.montsonica.cat


Per: Redacció

Foto: Cedida

comparteix-ho