Activitats estiu Benicarló 2023

CAT | ES


Les poblacions de parelles de gavina corsa remunten i assoleixen les 4.416 parelles nidificants

Les parelles s’han aplegat en cinc colònies: punta de la Banya i salines de la Tancada, al delta de l’Ebre, Port de Tarragona, Port de Barcelona, Zona Franca de Barcelona i Port Esportiu de Premià de Mar

Etiquetes   natura, especies protegides, gavina corsa, delta ebre, catalunya

Publicat el23/6/2023

Les poblacions de parelles de gavina corsa remunten i assoleixen les 4.416 parelles nidificants  | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ... Poll de gavina corsa


El Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha registrat aquest any 2023 un total de 4.416 parelles nidificants de gavina corsa(Ichthyaetus audouinii) a Catalunya. Són dades extretes del cens que es va començar a realitzar aquesta primavera i ha acabat fa pocs dies. S'hi constata una evident remuntada de les poblacions d'aquesta espècie protegida i catalogada en perill d'extinció. L'any 2022, el nombre de parelles nidificants va ser de 3.060. Les xifres d'enguany han suposat un increment del 44,3%.

Les parelles s'han aplegat en cinc colònies: punta de la Banya (delta de l'Ebre), amb 2.463 parelles; salines de la Tancada (delta de l'Ebre), amb 10 parelles; Port de Tarragona, amb 651 parelles; Port de Barcelona, amb 838 parelles; Zona Franca de Barcelona, amb 452 parelles, i Port Esportiu de Premià de Mar, amb 2 parelles.


Es consolida la presència als ports

La colònia més gran es localitza al delta de l'Ebre, però la presència de depredadors terrestres i alats que consumeixen ous o polls i altres factors meteorològics i ambientals han anat reduint i fragmentant la població, que va començar a colonitzar altres espais. Així, a partir de l'any 2010, la gran colònia de gavina corsa que hi havia a la punta de la Banya es va anar disgregant per altres parts del territori, català i llevantí, fins i tot colonitzant la costa portuguesa de l'Algarve i sortint per primer cop de la Mediterrània.

A Catalunya, l'any 2015 es va començar a detectar la seva presència a espais antropitzats com els ports. La presència de parelles nidificants als ports de Barcelona i Tarragona s'ha consolidat i el mateix ha passat a la Zona Franca, on ara hi ha més de 400 parelles.

En els ports, i a les teulades amb característiques adients com ara la presència de pedretes o, fins i tot, vegetació, la gavina corsa ha trobat, per primer cop al món, un indret de refugi davant una de les seves majors amenaces: els depredadors, especialment els terrestres. Prop de les zones d'alimentació (plataformes continentals de deltes o àrees de treball de la flota pesquera), aquests indrets ‘protegits' en ser d'accés restringit han anat guanyant predilecció per a la gavina corsa. Aquest any 2023, un 44% de les parelles han niat en aquests hàbitats.

El Port de Barcelona, el Port de Tarragona i les empreses de la Zona Franca col·laboren en l'elaboració del cens i faciliten espais segurs per a aquesta espècie delimitant i senyalitzant les àrees de cria. Així mateix, el Port de Barcelona ha instal·lat de manera experimental estructures per facilitar la cria. Es tracta d'una mena de caixes-niu fetes a base de pedres per facilitar el refugi en cas de vent i que també actuen com a aixoplucs pels polls acabats de nàixer.

A la Zona Franca, a la teulada de l'antiga fàbrica de la Nissan on ara hi ha un hub d'empreses emergents, s'han coordinat les tasques de gestió de la coberta per a no molestar les gavines i facilitar-ne la reproducció.


Per: Redacció

Foto: Cedida