Eports Ample de Banda i Internet

CAT | ES


Playmodes i CrossingLines transformen en música la geologia del Delta de l'Ebre

Dissabte 13 de gener, Lo Pati acollirà un concert de l’obra Contorns en el marc del cicle de música contemporània Difraccions

Etiquetes   vida activa, cultura, amposta, delta ebre

Publicat el8/1/2024

Playmodes i CrossingLines transformen en música la geologia del Delta de l’Ebre  | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ... Imatge d'un concert de CrossingLines interpretant 'Contorns'


Contorns és un obra de l'estudi d'investigació audiovisual Playmodes per a flauta, clarinet, saxo i electrònica. Composta a través de processos algorítmics i generatius, la partitura s'inspira en la musicalització dels processos geològics del Delta de l'Ebre mitjançant la seva notació gràfica. Fang, sediments, cristal·lització i pols són els ingredients d'una música que serveix d'atles microscòpic per a fenòmens d'una escala temporal sobrehumana. El concert, en la línia dels treballs de la sèrie FORMS de Playmodes, es planteja com una escenificació audiovisual que dona tot el protagonisme a la partitura gràfica. Els intèrprets, integrats dins aquest paisatge videoprojectat de música visual, transformaran els contorns geomètrics en contorns sonors.

L'obra es podrà veure i sentir dissabte 13 de gener de 2024 a les 19h a Lo Pati - Centre d'Art de les Terres de l'Ebre a Amposta en el marc de Difraccions, un circuit de músiques en centres d'art contemporani de Catalunya, hereu del cicle Outside impulsat el 2016. Ara el nou cicle aglutina els següents centres: l'Arts Santa Mònica (Barcelona), el Centre d' Art Tecla Sala (l'Hospitalet) i Centre d'Art La Panera (Lleida), el Bòlit Centre d'Art Contemporani (Girona), l'ACVIC Centre d'Arts Contemporànies (Vic) i Lo Pati. La programació de Difraccions qüestiona activament els rols convencionals de la música contemporània, sigui proposant noves metodologies o la manera en què es relacionen amb el públic, l'espai i el compositor. El concert a Amposta també s'emmarca en l'exposició monogràfica FORMS - Música visual generativa del col•lectiu Playmodes, curada per Irma Vilà i en exhibició al centre ampostí des de l'11 de novembre de 2023 i fins al 21 de gener de 2024.

Contorns sonarà de la mà de l'ensemble CrossingLines, una formació barcelonina especialitzada en música contemporània que treballa per la promoció d'obres de tota una nova generació de compositors de l'escena nacional i internacional. La seva particular plantilla instrumental, el plantejament artístic i l'exhaustiva preparació dels programes converteixen l'ensemble en un referent per a una nova generació de creadors.

Un treball in situ

Contorns és el fruit d'una estada a la residència artística Baladre, ubicada al nucli de Balada (delta de l'Ebre) i gestionada per Lo Pati. Durant aquesta residència, l'equip de Playmodes va indagar en els processos geològics com a material de conceptualització musical fins que en el context d'immersió a la conca sedimentaria del delta de l'Ebre, l'obra prengué forma. Envoltat pel riu, el fang, la mar i l'exuberància natural del territori, l'equip de Playmodes va trobar els elements per teixir una narrativa sonora inspirada per aquests paisatges, extrapolats a una escala de temps geològica. Contorns és un exercici de figuració musical.

Playmodes és un estudi d'investigació audiovisual amb un equip híbrid d'enginyers, músics i dissenyadors que treballen amb tecnologies pròpies per donar vida a nous instruments visuals i sonors, amb instal·lacions immersives, escenografies, mapping de video-projeccions, fora de les pantalles tradicionals. El seu profund interès per les relacions entre els fenòmens visuals i auditius, així com les seves habilitats en la composició de música electrònica, els permeten de crear projectes en els quals el so i la imatge es tracten de forma única. Conceptes com la sonificació de la imatge en temps real o la visualització d'àudio són comuns en els seus darrers treballs, que han donat forma a peces de música visual que generen fortes percepcions sinestèsiques a l'audiència. Contorns és un encàrrec del cicle Difraccions, i s'ha escrit originalment per a l'ensemble CrossingLines.


Per: Redacció

Foto: Cedida

comparteix-ho