Canal Whatsapp EbreActiu

CAT | ES


Els pescadors de Tarragona adoptaran caixes fetes amb clofolla d’arròs com a alternativa sostenible al plàstic

Els pescadors de Tarragona utilitzaran caixes fetes amb clofolla d’arròs (Oryzite) com a alternativa sostenible al plàstic. La iniciativa, impulsada pel Departament d’Agricultura i la Càmara Arrossera del Montsià, beneficiarà més de 250 embarcacions i promou l’economia circular.

Etiquetes   sostenibilitat, pesca, arros

 Els pescadors de Tarragona adoptaran caixes fetes amb clofolla d’arròs com a alternativa sostenible al plàstic | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ...


En un pas ferm cap a una pesca més sostenible, la Federació Territorial de Confraries de Pescadors de Tarragona (FTCT) ha signat un conveni amb la Càmara Arrossera del Montsià i l’empresa Vasalplast per substituir les caixes de plàstic tradicional que s’utilitzen per transportar el peix per caixes fetes amb clofolla d’arròs, un subproducte natural de l’activitat arrossera.

Aquestes noves caixes estan fabricades amb Oryzite, un material biodegradable desenvolupat per Iban Ganduxé, a partir de la clofolla de l’arròs, que fins fa poc no tenia valor comercial. Es tracta d’un clar exemple d’economia circular, en què dos sectors estratègics com l’agricultura i la pesca cooperen per generar solucions conjuntes que redueixen la dependència del petroli i disminueixen l’impacte ambiental.

La iniciativa, impulsada pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, compta amb un ajut de 704.220 euros, cofinançat en un 70% pel Fons Europeu Marítim de Pesca i d’Aqüicultura (FEMPA). Aquest finançament permetrà fabricar i distribuir els primers lots de caixes entre les confraries adherides, que inclouen ports pesquers de Tarragona, Torredembarra, Calafell, Cambrils, l’Ametlla de Mar, l’Ampolla, Deltebre, Sant Jaume d’Enveja, la Ràpita i les Cases d’Alcanar.

Segons ha explicat el conseller Òscar Ordeig, "aquestes caixes responen a les necessitats sanitàries i operatives del sector i s’adaptaran a les diverses modalitats de pesca (encerclament, arrossegament i arts menors)". La implantació començarà a través de proves pilot amb la flota actual en diferents ports i èpoques de l’any. Aquestes proves serviran per validar les diferents capacitats de caixa i optimitzar tant la qualitat del peix com la seva comercialització.

El material Oryzite, desenvolupat després de 10 anys d’investigació i ja aplicat en sectors com l’automoció, el tèxtil, la cosmètica o l’embalatge, s’ha consolidat com una alternativa biodegradable, escalable i eficient. En la indústria de l’automòbil, per exemple, SEAT ja utilitza peces fetes amb Oryzite en el model SEAT Arona, i recentment s’han desenvolupat també gots reutilitzables per esdeveniments esportius com el Torneig Comte de Godó.

La Càmara Arrossera del Montsià, reconeguda per la Unió Europea l’any 2021 amb el premi a la millor cooperativa en economia circular i bioeconomia, pot arribar a produir fins a 14.000 tones d’Oryzite cada any, gràcies a les 60.000 tones d’arròs que es cullen anualment a la zona.

El projecte, que es presentarà oficialment a la fira Seafood de Barcelona, la més important del sector pesquer a Europa, simbolitza un avenç decisiu en la transició cap a materials sostenibles i reforça la col·laboració entre el món rural i marítim. També posa en relleu el lideratge de Catalunya i, en particular, de les confraries de pescadors del litoral tarragoní, en la implementació de solucions innovadores que protegeixen el medi ambient sense renunciar a l’eficiència productiva.

Amb aquesta acció, el sector pesquer de Tarragona es posiciona com a referent en sostenibilitat, apostant per una transformació real del model de producció i posant en valor el potencial del territori en la bioeconomia.


Per: Redacció

Foto: Cedida


30 impressions d'aquesta pàgina (des de 17/3/2025) 30

comparteix-ho