Sant Jaume d´Enveja, harmonia natural

CAT | ES


Els pescadors ebrencs treuen més de 5 milions d’exemplars de cranc blau

Les captures de l’espècie invasora, que han suposat un benefici per al sector de 4’5 MEUR, es frenen des de 2020 i podria indicar que s’atura l’expansió de la plaga

Etiquetes   de la terra, de la mar, cranc blau, delta ebre, sector pesquer,

Publicat el17/3/2022

Els pescadors ebrencs treuen més de 5 milions d’exemplars de cranc blau  | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ...


Des de l’any 2016, els pescadors professionals poden capturar i comercialitzar exemplars de cranc blau amb l’objectiu de controlar l’expansió de l’espècie invasora que ha envaït el Delta i la costa de l’Ebre. Des de llavors, n’han extret més de 5 milions d’exemplars, amb un valor de mercat de 4,5 milions d’euros. "Parcialment, els pescadors que han perdut espècies valuoses, han vist compensades les pèrdues", ha remarcat el director general de Política Marítima i Pesca Sostenible, Sergi Tudela. Les captures, que no havien parat de créixer fins a l’any 2020, han començat a davallar. "És aviat, però la capacitat de pesca s’ha mantingut i podria donar efecte el control i que l’expansió de l’espècie hagi tocat sostre", ha apuntat Tudela.

Les captures havien anat creixent cada any -de menys d’una tona el 2016, 15 tones el 2017, 83 tones el 2018, 457 tones el 2019, a 483 tones el 2020-. Però l’any passat ja es va detectar una davallada -397 tones- tot i que la capacitat de pesca es manté. Enguany, fins a principis de març, se n’han capturat 64 tones. Com ha apuntat el director general de Política Marítima i Pesca Sostenible, "és una notícia molt positiva" tot i que encara és aviat per veure si el control pesquer de l’espècie exòtica invasora –tot i que no ha estat catalogada com a tal per poder-se pescar-, fa el seu efecte i s’ha entrat en una fase de "contenció" o reducció.

Tudela ha remarcat que les importants quantitats de captures de cranc blau que ha assolit al delta de l’Ebre, que superen les d’altres espècies autòctones, com la gamba, a tot Catalunya. Aquest crustaci invasor ha trobat el seu lloc "idoni" al Delta –per l’aiguabarreig de les aigües-, però s’ha expandit fins a altres rius i aiguamolls del país i també de Mallorca o de França. La seva presència ha tingut un clar i greu impacte sobre espècies com el cranc verd autòcton i en moltes poblacions de peix. "Estem fent tot el que podem, i estem fent un monitoratge científic continu. Som l’únic territori a la nostra part del món que ha reaccionat ràpidament amb el comitè de cogestió de la pesquera on prenem conjuntament les decisions", ha explicat Tudela.

Justament, aquest dimecres a la tarda el comitè ha aprovat el primer Pla de gestió per a la pesquera d’aquesta espècie al Mediterrani de l’estat espanyol. Tudela ha assenyalat que el pla avala i protegeix les accions que s’han dut a terme aquests anys, regula el tipus d’arts de pesca, les llicències i permisos especials –que no són limitants"- i també contempla la possibilitat que si en alguna zona s’ha de restringir captura en beneficis dels valors naturals i la protecció dels espais protegits. "És una eina que ens permet continuar amb la tasca que hem fet aquests anys i de la qual som referents i hem demostrat que és efectiva i viable per al control la població del cranc blau", ha apuntat el director general.

A diferència d’altres espècies de caràcter invasor, el cranc blau té un alt interès comercial a la costa est americana i també en diferents indrets del Mediterrani on fa anys que està instal·lat. "Hi ha intermediaris i comercialitzadors que part de la producció l’extreuen del país, i ens consta que hi ha interès", ha apuntat Tudela, però no s’ha exportat ni s’han generat indústries de processament de producte perquè els preus es mantenen alts.

Es va començar a vendre per sobre de l’euro per quilo, però actualment, ha quintuplicat el preu. De fet, es venia la primera setmana de març a 5,68 euros per quilo i de mitjana, des de principi d’any, s’ha venut a 4,99 euros/quilo. El seu preu màxim ha estat de 8 euros/quilo fa només uns mesos, uns dies abans del Nadal passat.


Per: ACN

Foto: EbreActiu