Eports Ample de Banda i Internet

CAT | ES


Els pescadors ebrencs fan la veda biològica del pop roquer, la primera que s'aplica a l'espècie al territori

L’aturada coincideix amb el període de posta de les femelles

Etiquetes   de la terra, de la mar, pop, terres ebre

Publicat el7/8/2023

Els pescadors ebrencs fan la veda biològica del pop roquer, la primera que s’aplica a l’espècie al territori | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ...


Aquest estiu els pescadors de pop roquer de les Terres de l'Ebre no en capturen. És la primera veda biològica de l'espècie que es du a terme al territori després que l'any passat es demanés estendre-la a tot el litoral català. La finalitat és aconseguir augmentar la població. A les principals llotges ebrenques, la veda s'ha reflectit a les notes de primera venda de comercialització del pop, que han estat mínimes. Només contenen algunes captures accidentals de modalitats no dirigides al pop. A l'Ebre el polp roquer es captura amb cadups i nanses. L'aturada a la costa ebrenca es fa al juliol i agost perquè coincideix amb el període de posta de les femelles. Cap al nord, l'aigua és més freda i la reproducció es retarda i comença més tard.

Fins al 31 d'agost, les confraries de pescadors de l'Ametlla de Mar, l'Ampolla, la Ràpita i les Cases d'Alcanar, no pescaran pop. Per afavorir la recuperació i augment de la població de l'espècie, després de quatre anys de seguiment, els científics van aconsellar fer aquesta aturada a l'estiu, al juliol i agost, a la zona del delta de l'Ebre. Segons la zona, la veda oscil·la entre els mesos de maig i octubre.

"El pop és una espècie molt important a Catalunya. No hi ha restaurant ni bar on no trobes una tapa per fer de pop, i és tan nostre com dels gallecs o els atlàntics. El que fem és defensar la producció local amb aquesta gestió", ha defensat Jordi Rodon, cap del servei de Recursos Marins de la Generalitat.


Un pla de gestió específic

A més, estableix una senyalització i una norma marc sobre la qual es desplega el comitè de cogestió. El pla es va impulsar per "la gran rellevància social i econòmica" de la modalitat. 66 embarcacions hi participen, "una flota pesquera amb alta dedicació i d'un recurs amb alt potencial d'abundància". Capturen al voltant del 40% del pop desembarcat al país. Els cadups o les nanses escades – usades a la costa rocallosa del nord – són estris de baix impacte ambiental i alta selectivitat, i es calen en "un entorn idoni" per al creixement del pop, amb aigües riques en nutrients i fons de sorres fines i substrat fangós.

A Catalunya la captura del polp roquer està regulada des de 2019. "Després hem anat fent, creant dos comitès de cogestió, a la Catalunya Central i ara a les Terres de l'Ebre, on hi ha més producció de pop roquer", ha remarcat el cap de Recursos Marins. "Abans s'havien fet regulacions molt teòriques, amb vedes de molts mesos, que es v demostrar que el sector no podia complir", ha afegit. El comitè de cogestió estableix "vedes creïbles i funcional" que es poden respectar i que tenen efectivitat.


Pesca sostenible

Rodon explica que el pop roquer és "un gran supervivent", que habita i caça allà on troba aliment, que s'espavila". "Només hem d'ajudar-lo una mica a què no se sobrepesqui", que és el que busca la veda i el pla de gestió, per tenir cada any la mateixa producció de polp o incrementar-la, ja que la pesquera és molt important per a la zona de les Terres de l'Ebre.

El cap de Recursos Marins remarca que el pop català no és una espècie en perill, "de cap manera". "Ho està més la pesca" que no té relleu generacional, ha apuntat Rodon. Els preus es mantenen i les produccions van bé, però el comitè de cogestió ha de suposar un reforç per tenir una pesca sostenible i real, amb normes que es puguin complir.


Per: ACN

Foto: Generalitat de Catalunya

comparteix-ho