Restaurant L´Estany Casa de Fusta. Cuina tradicional deltaica

CAT | ES


Persones amb discapacitat posen en marxa el nou centre d'interpretació la Casa de l'Oli de Tortosa

La cooperativa Soldebre cedeix la gestió del nou museu a la Fundació Mercè Pla

Etiquetes   vida activa, tortosa, baix ebre, turisme cultural, terres ebre

Publicat el5/12/2022

Persones amb discapacitat posen en marxa el nou centre d’interpretació la Casa de l’Oli de Tortosa | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ... Els primers visitants de la Casa de l'Oli aplaudeixen una de les guies de la Fundació Mercè Pla


Diversos usuaris amb discapacitat de la Fundació Mercè Pla s'han posat al capdavant de la gestió del nou centre d'interpretació de la Casa de l'Oli de Tortosa, una antiga casa rehabilitada i museïtzada per la cooperativa Soldebre que repassa la tradició i l'activitat oleícola del territori. En Miquel Àvila és l'encarregat de donar la benvinguda en la visita guiada que oferiran tots els dijous. "Explico tot el procés de l'oli. Estic molt il·lusionat amb el projecte", ha reconegut. Altres companys s'encarreguen d'anar descobrint els panells i els estris repartits pels diferents pisos i sales de l'edifici i els últims guies, d'un equip de 15 persones, remata la visita amb una petita representació teatral.

Els nois i noies de la Fundació Mercè Pla de Tortosa han posat en marxa el centre d'interpretació de la Casa de l'Oli, un espai que la cooperativa Soldebre ha anat rehabilitant i condicionant durant anys, gràcies al finançament de diverses administracions, i que ha cedit a l'entitat ocupacional, des de fa quatre anys, perquè en faci la gestió. "Vam considerar que ajudar a un col·lectiu que fa una gran tasca i al mateix temps tenir la Casa de l'Oli i la cooperativa als mateixos terrenys, era una satisfacció molt gran", ha remarcat Josep Ramon Vallès, membre del Consell Rector de Soldebre.

Amb un equip de 15 persones, s'oferirà a demanda i tots els dijous, una visita guiada al centre on es repassa tota la tradició oleícola, es poden descobrir tècniques i antics estris i fins i tot una recreació del que suposava abans anar a collir olives per a les famílies. Com ha destacat un dels guies, Miquel Àvila, estan molt il·lusionats amb aquesta oportunitat o s'han "preparat molt" per oferir una gran experiència en la descoberta de la Casa de l'Oli.

La directora general de la Fundació Mercè Pla, Laura Beltran, ha celebrat que es posi a rodar un projecte que fa anys que treballen i que la pandèmia ha retardat. "És una bona oportunitat laboral per a ells poder oferir visites", ha dit Beltran. La iniciativa reivindica "espais propis en el món laboral i social per a les persones amb discapacitat intel·lectual".

La Casa de l'Oli està situada en un edifici annex a la cooperativa Soldebre de Tortosa. Molts dels objectes que s'hi exposa han estat cedits per pagesos del territori. El recorregut per les estances de la casa és un "passeig" pel procés d'elaboració del producte, des de l'època micènica fins a l'actualitat, i sobretot a les tècniques i eines que s'han fet servir a les Terres de l'Ebre. Hi ha també panells explicatius dibuixos i maquetes.


Per: ACN

Foto: Anna Ferràs ACN

comparteix-ho