Masdenverge, al bell mig de dos parcs naturals

CAT | ES

SELECT top 1 * FROM g_banners WHERE actiu='s' AND seccio=2 AND (activacio<=#6/27/2022#) AND (caducitat>=#6/27/2022# OR caducitat IS NULL) ORDER BY Rnd(- id * 1000 * Timer())

La PDE i l’Associació Sediments rebutgen el projecte hidroelèctric de Sercosa amb tres nous assuts a l’Ebre

Les entitats alerten que les centrals desnaturalitzarien el riu i retindrien els pocs sediments que ja porta

Etiquetes   entorn, riu ebre, sediments, delta ebre, proteccio delta, terres ebre

Publicat el20/12/2021

La PDE i l’Associació Sediments rebutgen el projecte hidroelèctric de Sercosa amb tres nous assuts a l’Ebre | EbreActiu.cat, revista digital per a la gent activa | Terres de l’Ebre... L’assut de Xerta des de Tivenys


La Plataforma en Defensa de l’Ebre (PDE) i l’Associació Sediments han mostrat el seu rebuig frontal cap al projecte de generació hidroelèctrica presentat per l’empresa Sercosa, que vol construir tres nous assuts al tram final de l’Ebre. El moviment antitransavament ha recordat que la iniciativa, "un projecte recurrent" presentat en diverses ocasions des de fa més de dues dècades, "desnaturalitza" el riu i suposarà la "retenció dels pocs sediments" que porta actualment. En la mateixa línia, l’Associació Sediments ha apuntat que suposaria el certificat de "defunció" del delta de l’Ebre i que els assuts alterarien les dinàmiques així com l’ecosistema fluvial. També s’ha posicionat en contra del projecte la Federació de l’Ebre d’ERC.

"Tant la PDE com la societat ebrenca ens continuarem mobilitzant davant de qualsevol projecte o intent de malbaratar encara més el poc que queda d’un riu ja prou saquejat per tothom i per tot arreu". La PDE ha reaccionat de forma contundent amb un comunicat després que l’empresa amenacés de renunciar a la inversió prevista de 125 milions d’euros i acusant el portaveu del moviment, Manolo Tomàs, d’haver-se posicionat en contra del projecte sense haver consultat l’assemblea ni esperar a veure els estudis ambientals.

El moviment antitransvasament ha posat sobre la taula els seus arguments per oposar-se a les tres centrals hidroelèctriques, amb els seus tres assuts -a Garcia, Benifallet i Campredó-, al tram final del riu. Asseguren que "desnaturalitza" l’Ebre "creant una imatge visual irreal de més cabal que no serà certa". També que bloquejarà els "escassos llims, fangs i argiles que arriben al Delta".

Per si això fos poc, recorda que el projecte no ha estat aprovat per cap organisme oficial amb competències sobre el riu ni es troba dins de la planificació hidrològica vigent fins 2027 i, per tant, no seria viable a curt termini. "Lamentem l’estratègia de Sercosa de culpabilitzar la PDE i fer-la responsable de la inviabilitat del seu projecte", respon el comunicat del moviment social.

No ha estat l’única entitat ebrenca que aquesta setmana s’ha posicionat en contra del projecte de Sercosa. També l’Associació Sediments ha emès un manifest, amb el títol "Prou agressions al riu i al Delta", en el qual avisant de diversos projectes al territori que "amb l’excusa de la transformació necessària cap a les energies renovables poden generar, una vegada més un greu impacte al territori".


Crítiques de Sediments a la central reversible

L’Associació Sediments, a més, fa extensiu la seva oposició al projecte de central hidroelèctrica reversible a Riba-roja i la Fatarella, que qualifiquen com una "eina gegant de generació i gestió de l’aigua a través de l’especulació". Qualifiquen el projecte d’"injustícia" per a un territori que "no té cap necessitat" del potencial de generació i posen èmfasi en els interrogants que encara no s’han resolt: la quantitat d’aigua que agafaria de l’Ebre anualment o les pèrdues per evaporació, entre d’altres aspectes.

"El parany d’aquestes propostes és sempre esgrimir lacreació d’un munt de llocs de treball que a l’hora de la veritat queda limitada a un curt període de temps i centrada en la mà d’obra necessària per a la seva construcció", addueixen. També critiquen que la seva funció sigui generar energia perquè sigui consumida a l’Àrea Metropolitana de Barcelona, "encarint de forma exponencial el preu del transport de l’energia" i requerint la possible construcció de noves línies de molt alta tensió (MAT) o justificar eles ja projectades des de l’Aragó.


ERC, també en contra

Per la seva banda, el projecte de Sercosa també ha trobat oposició en el front polític. Aquest divendres, la Federació de l’Ebre d’ERC ha rebutjat també de forma clara el projecte de tres centrals hidroelèctriques al tram final de l’Ebre, amb els seus corresponents assuts. Coincideixen en el fet que la seva instal·lació modificaria la dinàmica natural del riu i retindria els sediments en una zona amb importants aportacions dels barrancs. "L’objectiu d'aquest projecte és generar energia elèctrica i no hi ha cap mena d'inversió associada cap al territori, ni tampoc cap tipus de model de turisme fluvial associat al projecte. És un projecte que impacta directament cap al nostre model de riu, de delta i de mar de l'Ebre; i entenem que no ens aporta valor cap al territori", ha assegurat el president d’ERC al territori, Albert Salvadó, qui ha minimitzat la possible generació d’ocupació, tot recordant que a la central que ja explota Sercosa a Xerta només hi ha ocupats dos treballadors.


Per: ACN

Foto: EbreActiu