Horta de Sant Joan, un paradís a la Terra Alta

CAT | ES


Lo Pati presenta les instal·lacions produïdes en el marc d'Eufònic

S’inauguraran el 24 d’agost a l’antiga Farmàcia Ferré d’Amposta, on es podran veure fins al 27 d’agost

Etiquetes   vida activa, cultura, amposta, terres ebre

Publicat el23/8/2023

Lo Pati presenta les instal·lacions produïdes en el marc d’Eufònic | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ...


A partir de demà dijous i fins diumenge, Eufònic celebrarà la seva dotzena edició i com és habitual, Lo Pati serà una de les seus de la programació d'aquest festival. Enguany el centre d'art ha produït quatre activitats: una instal·lació que fusiona l'art, la ciència i la tecnologia; tres instal·lacions gestades a la residència d'artistes Baladre de Lo Pati, i un taller infantil de creació amb intel·ligència artificial.

Meta Music Machines és la instal·lació del músic experimental i investigador independent Òscar Martín en la qual, a partir del desenvolupament de sistemes generatius sonors i lumínics, s'incentiva al públic a una escolta activa a través d'àcides i laberíntiques experiències físico-acústiques a la frontera entre el caos i l'ordre. La seva exposició desafia les nocions convencionals de la música. Martín ho defineix com “un projecte de recerca escultòrico-musical en què es generen noves formes musicals a partir de l'anàlisi i la síntesi de músiques folklòriques de diferents temporalitats i territoris culturals humans”, és a dir, l'autor afirma que “és una música feta a partir de música: una metamúsica”. Meta Music Machines s'inaugurarà el dia 24 d'agost a les 19.00 h i es podrà visitar fins al 17 de setembre a Lo Pati.

Pel que fa a les instal·lacions, totes tres s'inauguraran el 24 d'agost a les 18.00 h a l'Antiga Farmàcia Ferré, on es podran veure fins al 27 d'agost. Es tracta d'instal·lacions que sorgeixen fruit de la convocatòria conjunta d'artistes que duen a terme Eufònic i Lo Pati anualment i que es desenvolupen a partir de les residències que tenen lloc al centre de creació Baladre, ubicat al municipi de Balada i gestionat pel centre d'art ampostí.

Les propostes per aquest 2023 són, d'una banda, Lo sublime en el agua de la fotoperiodista, documentalista i artista visual irlandesa Jo Kimmins, resident a L'Ametlla de Mar. Mitjançant tècniques d'abstracció, l'artista qüestiona la percepció visual i auditiva de l'espectador. Es tracta d'una peça de vídeo aquàtica i immersiva amb un llenguatge visual que busca expressar allò sublim del món natural i captar noves formes de percepció de l'aigua. Kimmins vol expressar l'essència interna i transitòria de l'aigua i la llum dels aiguamolls del Delta de l'Ebre.

D'altra banda, Joana Moher, artista originària de São Pedro de Moel (Portugal) i resident a Montcada i Reixac, convida a explorar la relació entre la naturalesa i la ciència a través de Chromatografías del cuerpo-de-agua de Ebre. L'artista portuguesa proposa una exploració de mostres de sòls de l'àrea del Delta, analitzades mitjançant cromatografies (procediment químic que permet diferenciar cromàticament els elements gasosos, líquids o sòlids d'una mescla complexa). Moher connecta aquestes mostres de biomatèria amb enregistraments de camp de l'activitat de la comunitat local, com si es tractés d'interferències ‘antropofòniques', emprant la metodologia de la sonoplàstia.

Amb L'hora del mosquit, les artistes audiovisuals Llúcia Pla i María Grandmontagne presenten una peça que contraposa la bellesa natural dels colors i del paisatge durant la sortida i la posta de sol amb la interferència que suposa l'alta activitat del mosquit en aquests moments del dia. Una instal·lació en la qual el vídeo esdevé un llenguatge sensorial i la peça sonora demanda l'escolta profunda del so del mosquit per part de l'espectador.

I per acabar, l'exploració de la creativitat es fusionarà amb la tecnologia al taller infantil IA Lab, Noves Espècies, presentat per SHOOK Studio. Amb aquest taller s'ofereix l'oportunitat, a participants d'entre 5 i 12 anys, de submergir-se en el món de la intel·ligència artificial i la creació artística. Assessorats pels biòlegs i experts en IA de SHOOK Studio, podran gaudir d'una experiència inoblidable mentre creen noves i sorprenents espècies que podrien habitar el Delta de l'Ebre. L'activitat és gratuïta i tindrà lloc dissabte 26 d'agost a Lo Pati, a partir de les 18:00 h, amb inscripció.


Per: Redacció

Foto: Cedida

comparteix-ho