Trans Terra Alta. Rutes en btt per la Terra Alta

CAT | ES

SELECT top 1 * FROM g_banners WHERE actiu='s' AND seccio=2 AND (activacio<=#5/26/2022#) AND (caducitat>=#5/26/2022# OR caducitat IS NULL) ORDER BY Rnd(- id * 1000 * Timer())

El parc natural de la Tinença de Benifassà rep tres noves cries de trencalòs

Cedits per la Vulture Conservation Foundation, aquesta entitat coordina la recuperació del trencalòs a tot Europa. Amb l’arribada d’aquestes tres noves cries, són ja nou els pollets introduïts

Etiquetes   natura, trencalos, parc natural tinença benifassa, pobla benifassa, biodiversitat, recuperacio especies

Publicat el10/6/2021

El parc natural de la Tinença de Benifassà rep tres noves cries de trencalòs | EbreActiu.cat, revista digital per a la gent activa | Terres de l’Ebre... Durall, Dena i Dalila són els noms que els escolars de la zona ha escollit per als polls de trencalòs


La consellera d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà, va participar aquest passat dimarts en l’acte de recepció de tres noves cries de trencalòs al Parc Natural de la Tinença de Benifassà, que acull des 2018 el projecte de reintroducció ’Benvingut de nou, Crebalòs’.

Mireia Mollà ha destacat la "importància d’aquest projecte per a la millora de la biodiversitat a l’entorn de parc natural i la col·laboració entre diferents entitats i administracions que ho fan possible", ha agraït, a més, la tasca que realitzen nombroses persones i voluntaris de les poblacions de la Tinença que tenen cura de les cries i dels adults introduïts en anys anteriors.

Els escolars de la zona han escollit els noms de les noves cries. Dues d’elles, Durall (mascle) i Dena (femella) procedeixen de centre de cria en captivitat de Guadalentín, a Cazorla. Tots dos van néixer el 4 de març i el seu pes s’aproxima als cinc quilos. Del zoo d'Ostrava (República Txeca) procedeix Dalila, nascuda el 8 març. Actualment el seu pes es troba al voltant dels 4,5 quilos. Els tres han estat conduïts a un niu preparat per a l’ocasió, en què romandran entre 30 i 40 dies amb vigilància i assistència permanent. Un cop passat aquest temps, donaran els seus primers vols i iniciaran la seva vida fora del recinte.

Cedits per la Vulture Conservation Foundation, aquesta entitat coordina la recuperació del trencalòs a tot Europa. Amb l’arribada d’aquestes tres noves cries, són ja nou els pollets introduïts.

El programa restaura la riquesa biològica de la Comunitat Valenciana, amb la recuperació d’aquesta espècie que es va extingir en aquest territori a la fi de el segle XIX i que ha tornat a assentar-se i a sobrevolar el cel de la Tinença.


Tècnica de reintroducció

La tècnica per aconseguir que l’espècie torni a reproduir-se a la comarca, després de més d’un segle d’absència, és la coneguda com hacking o criança campestre. Aquest mètode es basa en portar polls nascuts en captivitat i instal·lar en un niu artificial a l'hàbitat adequat perquè passin un mes en aquest lloc i iniciïn els seus primers vols des d’allà.

Amb aquesta tècnica s’aconsegueix que les cries associïn el lloc de la seva solta al seu lloc de naixement, de manera que, quan arribin a l’edat reproductora, que es produeix al voltant dels 6-10 anys, seleccionin aquests paratges per criar, ja que l’espècie, tot i moure's per amplis territoris durant la seva fase juvenil, solen seleccionar per reproduir-se llocs pròxims a on van néixer.

En aquest projecte participen el Ministeri de Transició Ecològica, els Governs d’Aragó i Catalunya i Vulture Conservation Foundation, encara que també s’ha comptat amb la col·laboració de la Fundación Fundamos, Red Eléctrica de España, Electra del Maestrazgo, la Asociación de Propietarios Rurales para la Gestión Cinegética de y Conservación del Medio Ambiente (Aproca)), així com els ajuntaments de la Pobla de Benifassà, Vallibona, Rosell i l’Associació de Propietaris Forestals de la Tinença.Per: Redacció

Foto: Parc Natural de la Tinença de Benifassà