27a edició Pessebre dels Estels, 6 i 7 i 14 i 15 de desembre. Masia Castelló. Vandellòs

CAT | ES


El Parc Natural del Ports presenta el nou Pla estratègic d’educació i voluntariat ambiental

El Pla defineix 33 accions estructurades a partir dels cinc eixos d’actuació a desenvolupar fins a l’any 2030

Etiquetes   entorn, turisme natura, parcs de catalunya, parc natural ports

Publicat el26/1/2022

El Parc Natural del Ports presenta el nou Pla estratègic d’educació i voluntariat ambiental | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ... Entre altres, el Pla preveu crear programes d'educació ambiental i activitats divulgatives específiques per a cada públic objectiu


El Parc Natural dels Ports ha enllestit el seu Pla estratègic d'educació i voluntariat ambiental (PEEVA) per al període 2021-2030 i ja és a punt per iniciar el seu desplegament, després que la Junta Rectora del Parc hi donés el vistiplau el passat 18 novembre.

El Pla ha estat elaborat amb la participació d'agents relacionats amb l'educació i el voluntariat ambiental en l'àmbit d'influència del Parc. L'octubre de 2020, es va iniciar un procés participatiu obert. A partir d'un qüestionari, un taller i diverses entrevistes personals, es van detectar les principals problemàtiques ambientals a què cal fer front i es van determinar les singularitats i els punts forts d'aquest espai natural.

Tot aquest treball va permetre fixar 14 objectius estratègics: vuit per millorar l'educació ambiental i sis per impulsar el voluntariat. Aquests objectius es concreten en 33 accions estructurades a partir dels cinc eixos d'actuació proposats, a escala de Catalunya, pel Pla estratègic sobre educació i voluntariat ambiental als parcs naturals 2019-2022.

  • Eix 1. Programes i activitats d'educació ambiental (9 accions)
  • Eix 2. Suport a accions de voluntariat ambiental (4 accions)
  • Eix 3. Equipaments i recursos pedagògics (6 accions)
  • Eix 4. Recursos humans i governança (6 accions)
  • Eix 5. Comunicació (8 accions)

Entre altres, el Pla preveu crear programes d'educació ambiental i activitats divulgatives específiques per a cada públic objectiu. També es programaran accions formatives i informatives amb personal docent, amb representants i personal tècnic de les administracions locals o amb professionals dels guiatges i de la informació turística. S'actualitzaran els recursos pedagògics i els materials divulgatius. S'elaborarà un manual de referència amb els valors principals del Parc Natural per a guies i educadors i educadores ambientals.

A més, es garantirà la coordinació eficaç entre el Pla d'educació i voluntariat ambiental, els plans d'acció vinculats a la Carta Europea de Turisme Sostenible i altres programes d'ús públic.

Una de les accions que s'iniciarà aviat ampliarà l'abast de la Taula del Voluntariat del Delta de l'Ebre a una nova Taula que aglutinarà les entitats dels parcs naturals del Delta de l'Ebre i dels Ports.


Àmbit territorial i destinataris

L'àmbit territorial concret del Pla estratègic és el Parc Natural dels Ports, tot i que s'amplia als municipis i les comarques que l'integren: Alfara de Carles, Paüls, Roquetes i Tortosa (a la comarca del Baix Ebre), Mas de Barberans i la Sénia (a la comarca del Montsià), i Arnes, Horta de Sant Joan i Prat de Comte (a la comarca de la Terra Alta). Des d'una perspectiva educativa i de proximitat geogràfica, s'afegeix a l'àmbit territorial d'aquest Pla la comarca de la Ribera d'Ebre. Es cobreixen, així, les quatre comarques de les Terres de l'Ebre.

Les accions van adreçades a alumnat i docents dels centres educatius locals i d'altres territoris, població local, entitats no lucratives d'àmbit local, agents econòmics i professionals d'àmbit local, responsables polítics i tècnics d'administracions locals i visitants i turistes.


Ampliar la conscienciació de les persones en relació amb el patrimoni natural i la biodiversitat

Aquest Pla respon a les funcions i obligacions pròpies del Parc i s'emmarca dins l'Estratègia de patrimoni natural i biodiversitat de Catalunya. Aquesta Estratègia recull la necessitat d'ampliar la conscienciació de les persones en relació amb el patrimoni natural i la biodiversitat i augmentar la participació individual i col·lectiva en la seva conservació.

S'ha elaborat seguint les directrius i els criteris del Pla estratègic 2019-2022 d'educació i voluntariat ambiental als parcs naturals de Catalunya (enllaç a la versió resumida).


Per: Redacció

Foto: EbreActiu

comparteix-ho