Roquetes.  Muntanya, ciència i tradició

CAT | ES


El Parc Natural dels Ports organitza una campanya d’informació i sensibilització en tres zones de bany de la Terra Alta

A iniciativa del Consell Comarcal de la Terra Alta i la col·laboració dels ajuntaments afectats, s´ha consensuat la regularització de l´accés motoritzat a diferents zones de bany ubicades en espais naturals protegits

Etiquetes   entorn, terra alta, arnes, bot, horta de sant joan, prat de comte, gandesa, turisme

Publicat el18/7/2022

El Parc Natural dels Ports organitza una campanya d’informació i sensibilització en tres zones de bany de la Terra Alta | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ... El Toll del Vidre, al terme municipal d’Arnes


El Consell Comarcal de la Terra Alta ha coordinat un grup de treball format pel Parc Natural dels Ports i els ajuntaments d’Arnes, Horta de Sant Joan, Prat de Comte, Bot i Gandesa, que són els municipis de la comarca que tenen zones de bany dins d’espais protegits. Amb aquesta iniciativa s’han posat en comú les problemàtiques que comporta la sobrefreqüentació i s’han consensuat les pertinents regulacions de l’accés motoritzat.

Al Parc Natural dels Ports, l’Ajuntament d’Arnes aplica la regulació de l’accés de vehicles als Estrets (per Biarnets) i al Toll del Vidre, des de finals de juny. A partir de juliol, l’ajuntament d’Horta de Sant Joan té previst aplicar la seva regulació de l’accés motoritzat als Estrets (per Lliberós) i al Canaletes. Aquests aparcaments, associats a zones de bany i descens de barrancs, seran de pagament.

Fora del Parc, en l’espai d’interès natural de les Serres de Pàndols, els ajuntaments de Bot i d’Horta de Sant Joan iniciaran una regulació de l’estacionament de vehicles a les Olles del Baubo. De cara l’any vinent, es treballarà per a la regulació de l’accés motoritzat a la Fontcalda, amb la participació del tots els agents implicats.

En aquest context, el Parc organitza una nova campanya coordinada d'informació i sensibilització ambiental. A l’agost, durant els dies de màxima afluència, ubicarà personal informador als principals accessos d’aquestes zones de bany amb l’objectiu de millorar la qualitat de la visita i garantir la conservació d’aquests indrets d’alt valor ecològic i paisatgístic, tan atractius i freqüentats.


Pautes de bona conducta per mantenir l'equilibri d’ecosistemes tan fràgils

Els rius dels Estrets, l'Algars i el Canaletes contenen hàbitats d’interès comunitari i espècies amenaçades com la madrilleta roja, la llúdriga o la libèl·lula Macromia splendens. L'impacte que provoca la creixent freqüentació de visitants sobre aquests espais i els efectes del canvi climàtic, fan necessària l'aplicació de mesures específiques per a la conservació d'aquests ecosistemes tan fràgils i tan claus.

És molt important que cadascuna de les persones que visiten aquests indrets assumeixi un paper actiu i responsable envers la conservació de l'entorn. Portar el gos lligat, no fer soroll, emportar-se la brossa, no sortir dels senders i camins senyalitzats, no molestar la fauna salvatge, respectar la regulació de l'escalada, banyar-se només en els llocs permesos o no fer servir cremes solars per entrar als tolls són algunes de les recomanacions que es remarquen en aquesta campanya d'informació i sensibilització ambiental.


Per: Redacció

Foto: EbreActiu