Eports Ample de Banda i Internet

CAT | ES


El Parc Natural dels Ports inicia una campanya d’informació i sensibilització en dues zones de bany del parc

En coordinació amb els ajuntaments d’Arnes i d’Horta de Sant Joan, aquesta campanya vol vetllar per la qualitat de la visita, fomentar el compliment de les normes sanitàries actuals i garantir la conservació d’aquest indret d’alt valor ecològic i paisatgístic, tan atractiu i freqüentat

Etiquetes   natura, entorn, turisme natura, horta de sant joan, arnes, parc natural ports, terra alta, terres ebre, riu algars, riu estrets

Publicat el6/7/2021

El Parc Natural dels Ports inicia una campanya d’informació i sensibilització en dues zones de bany del parc | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ...


El Parc Natural dels Ports, l'Ajuntament d'Arnes i el d'Horta de Sant Joan inicien una campanya coordinada d'informació i sensibilització ambiental en les dues zones de bany dins el Parc. Els objectius són donar a conèixer els valors dels Estrets i l’Algars, garantir la qualitat i seguretat en la visita i fomentar les pautes de bona conducta que ajudin a mantenir l'equilibri d'aquest ecosistema tan fràgil. A més de vetllar pel compliment de les recomanacions sanitàries.

Així, durant alguns dies de la primera quinzena de juliol, personal informador del Parc s'ubicarà als principals accessos als dos rius: al Toll del Vidre a l'aparcament dels Biarnets (terme municipal d'Arnes), i a l'aparcament de Lliberós (terme municipal d'Horta de Sant Joan).

Els rius dels Estrets i de l'Algars contenen hàbitats d’interès comunitari i espècies amenaçades com la madrilleta roja, la llúdriga o la libèl·lula Macromia splendens. L'impacte que provoca la creixent freqüentació de visitants sobre aquests espais i els efectes del canvi climàtic, fan necessària l'aplicació de mesures específiques que garanteixin la conservació d'aquests ecosistemes tan fràgils i tan claus.

Tot i això, és tant o més important encara, que cadascuna de les persones que visiten aquest indret assumeixin un paper actiu i responsable envers la conservació de l'entorn. Portar el gos lligat, no fer soroll, emportar-se la brossa, no sortir dels senders i camins senyalitzats, no molestar la fauna salvatge, respectar la regulació de l'escalada, banyar-se només en els llocs permesos o no fer servir cremes solars per entrar als tolls són algunes de les recomanacions que es remarquen en aquesta campanya d'informació i sensibilització ambiental.


Circulació motoritzada, pernoctació i acampada

Les visites en grup de més de 40 persones, o més de 4 vehicles o més de 7 ciclomotors o motocicletes requereixen autorització prèvia del Parc Natural dels Ports. La circulació motoritzada està regulada. Respecteu els senyals i no circuleu fora de les pistes. Els quads o vehicles ATV només poden circular per camins asfaltats. La velocitat màxima permesa és de 30 km/h.

Per acords de la Junta Rectora del Parc (30 d’abril de 2002 i 26 de maig de 2010), i a proposta de la comissió de regulació de l’acampada, dins del Parc Natural només és permet acampar a l’Àrea dels Ateus, terme d'Horta de Sant Joan. Està prohibit acampar a la Franqueta.

A Arnes, per decret d'alcaldia 97/2021, es prohibeixen totes les modalitats d’acampada lliure i pernoctació en tot el terme municipal.

En l'àmbit del Parc, excepte en els municipis que ho hagin regulat expressament, es pot pernoctar a l'aire lliure una sola nit mentre es fa una excursió o una travessa a peu. Això vol dir parar la tenda a la posta de sol i treure-la a l’alba.

Us recomanem allotjar-vos als pobles del Parc, als allotjaments rurals o als refugis de muntanya guardats.


La regulació del bany

El Toll Blau, al riu dels Estrets,i el toll del Vidre, al riu de l'Algars, són els dos únics llocs al Parc on es permet el bany actualment i així ho indicala senyalització instal·lada.

El bany és una activitat regulada a tot el Parc Natural dels Ports. El Decret 148/1992, de 9 de juny, sobre activitats fotogràfiques, científiques i esportives que poden afectar les espècies de la fauna salvatge, contempla que cal autorització per banyar-se fora dels indrets expressament destinats a aquest efecte i, per tant, només és permet el bany en els indrets expressament senyalitzats.


Refugi de Fauna Salvatge Els Estrets d'Arnes

El Refugi de Fauna dels Estrets d'Arnes és propietat de la Fundació Catalunya-La Pedrera. L'any 2006, es van declarar els Estrets com a Refugi de Fauna Salvatge per a la preservació de les comunitats animals que hi viuen. És també Zona d'Interès Geològic.

A les moles i parets de conglomerat que emmarquen aquest indret, hi nidifiquen aus rapinyaires i hi creixen espècies de flora rupícola d'interès. La presència d'un curs d'aigua permanent possibilita que hi hagi invertebrats i peixos que no trobem en altres llocs dels Ports. Per tot això, els Estrets s'han reconegut a escala europea i s'han protegit declarant-los Zona d'Especial Protecció per a les Aus (ZEPA) i Zona d'Especial Conservació (ZEC).


Per: Redacció