Aquest dijous s’ha organitzat una jornada a Prat de Comte per avançar en el suport, promoció i dinamització de la producció agrària, agroalimentària i artesana en els municipis de l’àmbit del Parc
Etiquetes entorn, parc natural ports, prat de comte, sector agroalimentari
Publicat el28/10/2022
Una imatge de les jornades celebrades a Prat de Comte
El Parc Natural dels Ports ha presentat aquest dijous en el marc d'unes jornades a Prat de Comte la Diagnosi de productors i productores locals del Parc. L'objectiu d'aquest estudi, que ha estat elaborat amb el suport tècnic de la cooperativa Raiels i el finançament de la Diputació de Tarragona, és disposar d'una caracterització precisa de la producció local agrària, agroalimentària i artesana dels 9 municipis de l'àmbit del Parc i encetar línies de treball de suport, promoció i dinamització d'aquests recursos.
La Diagnosi ha permès realitzar un cens d'empreses i professionals del sector agrari, agroalimentari i artesanal. En total, l'estudi caracteritza i censa 160 empreses.
L'estudi constata que en l'àmbit de l'agricultura i la ramaderia les activitats estan diversificades amb diferents tipus de cultius i/o amb ramaderia. El cultiu d'oliveres és el més estès, seguit del cultiu de fruita i fruits secs; mentre que a la ramaderia hi destaca la presència d'activitats apícoles, i els ramats de pastura d'equins, ovins i cabrum. Així mateix, també s'observa un interès cap a la producció ecològica i els serveis turístics com l'oleoturisme i l'enoturisme.
Segons l'estudi, aquesta elevada diversificació de l'activitat productiva és una característica molt singular del teixit productiu de la zona del Parc Natural dels Ports i, alhora ajuda el sector a ser més resilient davant els canvis en un context de mercat global.
En el sector de l'artesania, l'estudi diagnòstic observa que la majoria s'hi dedica de manera professional i disposen del carnet d'artesà o artesana. Una part de les matèries primeres provenen del Parc, com per exemple, plantes tintòries, argiles, pauma, cera d'abelles o restes de poda d'olivera.
A més, s'ha detectat que l'activitat artesana combina la producció i la venda de productes amb l'oferta de cursos i tallers.
Grups de treball
La jornada de Prat de Comte també ha servir per plantejar la creació de grups de treball específics a l'entorn d'aquestes matèries. D'una banda, la creació d'una Comissió entre turisme i productors locals per valoritzar els productes agroalimentaris Km 0 i, de l'altra, un grup format per artesans i artesanes per avançar en un Pla d'acció per al foment de l'artesania del Parc Natural dels Ports i la seva àrea d'influència.
Totes aquestes accions formen part del Pla d'acció 2022-2026 de la Carta Europa de Turisme Sostenible, que el Parc ha obtingut recentment.
Durant la pausa s'ha fet un tastet de productes elaborats per artesans agroalimentaris dels municipis del Parc
Per: Redacció
Fotos: Cedida
EbreActiu.cat
Què és EbreActiu
Contactar
Publicitat
Butlletí electrònic d'EbreActiu
Informació i avís legal
Política de cookies
Selecció d'enllaços: