DOS PEDRES FONTCALDA. GASTROESPAI - Gandesa (Terra Alta)

CAT | ES


El Parc Natural dels Ports impulsa la dinamització del teixit agroalimentari i artesà local

Aquest dijous s’ha organitzat una jornada a Prat de Comte per avançar en el suport, promoció i dinamització de la producció agrària, agroalimentària i artesana en els municipis de l’àmbit del Parc

Etiquetes   entorn, parc natural ports, prat de comte, sector agroalimentari

Publicat el28/10/2022

El Parc Natural dels Ports impulsa la dinamització del teixit agroalimentari i artesà local | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ... Una imatge de les jornades celebrades a Prat de Comte


El Parc Natural dels Ports ha presentat aquest dijous en el marc d'unes jornades a Prat de Comte la Diagnosi de productors i productores locals del Parc. L'objectiu d'aquest estudi, que ha estat elaborat amb el suport tècnic de la cooperativa Raiels i el finançament de la Diputació de Tarragona, és disposar d'una caracterització precisa de la producció local agrària, agroalimentària i artesana dels 9 municipis de l'àmbit del Parc i encetar línies de treball de suport, promoció i dinamització d'aquests recursos.

La Diagnosi ha permès realitzar un cens d'empreses i professionals del sector agrari, agroalimentari i artesanal. En total, l'estudi caracteritza i censa 160 empreses.

L'estudi constata que en l'àmbit de l'agricultura i la ramaderia les activitats estan diversificades amb diferents tipus de cultius i/o amb ramaderia. El cultiu d'oliveres és el més estès, seguit del cultiu de fruita i fruits secs; mentre que a la ramaderia hi destaca la presència d'activitats apícoles, i els ramats de pastura d'equins, ovins i cabrum. Així mateix, també s'observa un interès cap a la producció ecològica i els serveis turístics com l'oleoturisme i l'enoturisme.

Segons l'estudi, aquesta elevada diversificació de l'activitat productiva és una característica molt singular del teixit productiu de la zona del Parc Natural dels Ports i, alhora ajuda el sector a ser més resilient davant els canvis en un context de mercat global.

En el sector de l'artesania, l'estudi diagnòstic observa que la majoria s'hi dedica de manera professional i disposen del carnet d'artesà o artesana. Una part de les matèries primeres provenen del Parc, com per exemple, plantes tintòries, argiles, pauma, cera d'abelles o restes de poda d'olivera.

A més, s'ha detectat que l'activitat artesana combina la producció i la venda de productes amb l'oferta de cursos i tallers.


Grups de treball

La jornada de Prat de Comte també ha servir per plantejar la creació de grups de treball específics a l'entorn d'aquestes matèries. D'una banda, la creació d'una Comissió entre turisme i productors locals per valoritzar els productes agroalimentaris Km 0 i, de l'altra, un grup format per artesans i artesanes per avançar en un Pla d'acció per al foment de l'artesania del Parc Natural dels Ports i la seva àrea d'influència.

Totes aquestes accions formen part del Pla d'acció 2022-2026 de la Carta Europa de Turisme Sostenible, que el Parc ha obtingut recentment.


El Parc Natural dels Ports impulsa la dinamització del teixit agroalimentari i artesà local | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ... Durant la pausa s'ha fet un tastet de productes elaborats per artesans agroalimentaris dels municipis del Parc


Per: Redacció

Fotos: Cedida